keresés

2020. december 10., csütörtök

A muszlim világ kéziratai

Az angol nyelvű gyűjtemény több mint 500 kézirat és 827 festmény digitális kiadását tartalmazza az iszlám világból. A dokumentumok 1000 és 1900 közöttiek, matematikára, asztrológiára, történelem, jog, irodalom témakörben, valamint Korán és Hadith példányok. A gyűjtemény többségében arab és perzsa kéziratokból áll, de kopt, szír és berber művek is akadnak közöttük.

 

A gyűjtemény alapítója: Council on Library and Information Resources 
Fenntartó: University of Pennsylvania Libraries  
OPenn: Curated collections: https://openn.library.upenn.edu/CuratedCollections.html 
A kéziratokat szolgáltató intézmények: Columbia University, Free Library of Philadelphia, University of Pennsylvania,  további jelentős hozzájárulók: from Bryn Mawr College and Haverford College 

 

A gyűjtemány nyitólapja nem a leghívogatóbb látványt nyújtja, de tagadhatatlanul lényegretörő, hiszen a gyűjtemény rövid leírása után egyből a tételek felsorolása következik. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A keresési felület nagyon egyszerű, nem ajánl fel túl sok lehetőséget a pontosításra.






 

 

 

 

A találati lista megjelenése is igen egyszerű, nem sok lehetőséget ad a találatok szűkítésére.



A kereső felület felajánlja, hogy a keresést kibővíti a Google teljes adatbázisára, de más lehetőséget nem ad. A tétel adatok megjelenítése részletes, minden fontos leíró adatmező megjelenik.
 



  

 

 

 

 

 

 

Információszolgáltatás 
Találunk-e bemutatást, leírást: 
Az oldalon mindössze egy rövid leírást találunk a gyűjteményről, a történetéről semmit. A tulajdonos és a fenntartó a rövid bemutatásban megjelenik. Többségében Creative Commonsos szerzői jogi szabályok vannak érvényben, de ez gyűjteményenként eltérhet, így erre érdemes odafigyelni. Minden dokumentum, amely megtalálható a gyűjteményben, digitalizált. Minden tétel kézirat, amelyek letölthetőek .tif és .jpg formátumban.
A gyűjtemény nem tájékoztatja felhasználóit lehetőségeikről, a gyűjtemény felépítését sem mutatja be, illetve nem ad segítséget az oldalon belüli navigációhoz. Az oldalon dolgozó munkatársakról nem esik szó, egyedül a dokumentumokat szolgáltató szervezetek jelennek meg. Az esetleges fejlesztésekről nem szerepel információ, minthogy hírek rovat nincs az oldalon, illetve blog formátumú modulja sincs a gyűjtemény weblapjának.

 
Navigáció/struktúra/webdesign:
Az oldalon a navigáció nem felhasználóbarát. Nincsenek oda-vissza mutató linkek, közös felületek illetve a menüpontos egyszerűek, nem segítenek a gyűjteményben való navigálásban. E gyűjtemény lapja a pennsyvaniai egyetem online könyvtárának (OPenn) része. A nyitóoldal egyben a tételeket is megjeleníti, amelyek között részletes keresése nincs lehetőség, illetve kategóriák közül sem választhat a kereső, egyszerűen lapozni tud a találati lista alján.
 
Kínált formátumok:
(pl. pdf, kereshető pdf, jpg, png, html, php, doc, e-könyv formátumok), esetleg választható alternatívák:
szöveges, hang illetve videó formátum sem elérhető az oldalon. Képi formában igen, hiszen a teljes tartalom digitalizált kéziratokból áll.

 
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
Az adattartalom megjelenítése egységes az egyes tételek esetében. Az alábbi adatokat közlik általában a legtöbb dokumentumról:
cím, további kapcsolódó nevek, további azonosítók, kiadó, dokumentum nyelve, kiadás éve, egy rövid leírás, megjegyzések, terjedelem, anyag, szöveg elrendezés, írás, eredet, tartalomjelölők, műfaj, szerzői jog, tartalomjegyzék.

 
Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás 
Az oldalon nincs lehetőség hírlevélre feliratkozni, nincs RSS feed, nem lehet regisztrálni, nincs testreszabási lehetőség, nem lehet kommentelni illetve semmilyen formában információt hozzáadni a tartalomhoz.
 
Közösségimédia-kompatibilitás
A digitális gyűjtemény tételei megnyitáskor nincs lehetőség az egyes tételek közösségimédiába oldalon való megosztására bár minden tétel egy hozzá tartozó, egyedi link alapján nyílik meg.
A gyűjteménynek nincs Facebook vagy más hasonló oldala.  A Pennsylvaniai egyetemnek viszont van Facebook oldala. 










Jelenleg az oldalnak 218 352 kedvelője és 235 606 követője van. A gyűjtemény tételei nem jelennek meg az Facebook felületen.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése