keresés

2020. december 9., szerda

Budapest időgép



Budapest időgép 

URL: https://hungaricana.hu/hu/budapest-idogep/terkep/

Aloldalainak megnevezése és URL-je:
Térkép (Térkép 1837-1937 / Régi utcanév kereső)
Iratok (Budapesti levéltári iratok a térképen – Tulajdoni lapok (1878–1926), Építészeti tervek, 1944. évi lakásívek)
Budapest 1944 (Budapest légifotók 1944)
1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa - Létrehozás dátuma: 2017


Információszolgáltatás:
A Budapest Időgép Budapest Főváros Levéltára és az Arcanum Adatbázis Kft együttműködésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
Az Ismertető menüpontban rövid leírást kapunk az adatbázis felépítéséről és használatától. 


Navigáció/struktúra/webdesign:
A Budapest Időgép a Hungaricana szolgáltatás főoldaláról könnyedén elérhető az Adatbázisok között. Az adatbázis ábrájára kattintva egy alapos Ismertetőt olvashatunk az adatbázis összetételéről és használatáról. Innen a Tovább az adatbázishoz gomb segítségével léphetünk át magára a Budapest időgép gyűjteményre.

Az adatbázis 4 részre tagolódik (lsd. aloldalak). Ezek jól láthatóak és képpel illusztráltak itt a Budapest Időgép főmenüjében. A Tovább gombra kattintva máris kipróbálhatjuk az adatbázis részeit.
A Térkép almenüben rövid leírás segíti a keresést. A térképen könnyű a navigáció, az idővonalat is egyszerű használni. Külön infografikákra kattintva lehet szűkíteni a keresést épületfajtákra (pl. egyházi épület, vendéglátás, posta) is. A térkép alatti keresőmezőben szabadszavas keresést is végezhetünk a térképeken szereplő helynevek között. A keresés találati lista elemeire kattintva máris láthatjuk azokat megjelenítve az adott térképen.
„A Budapest időgép/Térkép alkalmazásban négy különböző időmetszetben (1837, 1873, 1908, 1937) az elérhető korabeli legrészletesebb nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével tanulmányozható a város szerkezetének átalakulása, és a különböző korú térképeken egyszerre kereshető a térképeken előforduló valamennyi egykorú név (utcák, terek, városrészek, épületek stb). A találatokat a térképen piros kijelölés jelzi, a listára kattintva a térkép nézete a megfelelő objektumra ugrik.”
A Budapest Időgép/Iratok alkalmazásban juthatunk el az egyes ingatlanokhoz kapcsolódó forrásokhoz. A térképen helyrajzi számmal kivilágított telkeken a helyrajzi számra kattintva nyílik meg a telek történeti topográfiai leírása (amennyiben szerepel a Topográfia adatbázisban) megjelennek a környékhez kapcsolódó fotók, valamint itt találhatók a levéltári forrásokhoz vezető linkek. A Történelmi térképek felirat alatt kínált beállítási lehetőségek használatával könnyedén változtathatjuk, hogy alaptérképként a mai utcatérkép (OpenStreetMap), vagy valamelyik georeferált történeti térkép szolgáljon, de választhatjuk ezeknek a Budapest Időgép / Térkép részből ismert vektoros változatát is. Egy „csúszka” állításával „átlátszóvá” tehetjük a régi térképet, és így vethetjük össze a mai állapottal.

     


Az időgép oldaláról is elérhetők a Budapestről 1944-ben készült légi felvételek. A Magyar Királyi Légierő 1944 áprilisában, az első nagyobb angolszász bombázások után pár nappal, kis magasságból végigfényképezte Budapest találatokat kapott kerületeit. Ezek az anyagok (kb. nagyjából 550 légi felvétel) váltak elérhetővé az Arcanum és a Fortepan erőfeszítéseinek köszönhetően precíziós összeillesztéssel, a feleslegek kivágásával, a torzítások csökkentésével és georeferálással.
Egyelőre önálló alkalmazásban használható az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak térinformatikai adatbázisa, mely az 1956. október 23-tól 1957 tavaszáig erőszakos halállal, nagy valószínűséggel a forradalmi eseményekkel összefüggésben elhunyt személyek adatait jeleníti meg térképen kereshető formában.”

Összességében:
Az oldal jól áttekinthető és könnyen kezelhető. A weboldal letisztult dizájnnal és egy négy aloldallal rendelkező menüvel rendelkezik, ahol könnyű eligazodni.
Használatához nem szükséges regisztráció vagy bejelentkezés.
A honlap az Arcanum Adatbázis kft saját fejlesztésű keresőmotorját használja. (A HUNGARICANA rendszer fontos funkciója a különböző adatbázisok, intelligens, kifinomult és együttesen való keresése: nem kell külön-külön lekérdezéseket futtatnunk, hanem lehetőségünk van egyetlen kereséssel valamennyi adatbázisban megtalálni a minket érdeklő adatokat.) A Budapest Időgép mögött a Hungaricana hatalmas adatbázisa áll, amely több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. A készítő célja, hogy „fokozatos fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhető legyen” – megvalósul.

Kínált formátumok:    

Képi tartalom (térképi adatok, képeslapok, légifotók), szöveges tartalom (helyrajzi szám kapcsolódó levéltári iratok, adatok Budapest történeti topográfiájából).


Meta-adatolás:
Minden térkép térinformatikai eszközökkel felszerelt, georeferált. Az online térképszolgáltatásokkal (Google maps, Google Earth, OpenStreetMap) szinkronizálható.
A Budapest időgép/Iratok aloldal térképén található helyrajzi számokhoz adatok, levéltári iratok, fotók, képeslapok vannak hozzákötve, sőt hiperlinken láthatjuk a Telekkönyvi betéteket és a Közjegyzői iratokat.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás, közösségimédia-kompatibilitás:
A Kapcsolat menüpontban űrlap segítségével küldhet bárki (bejelentkezés vagy regisztráció nélkül) üzenetet, megjegyzést, kérdést, esetleges hibát.
Hírlevél és RSS feed funkció egyelőre nincs. Testreszabhatósággal sem rendelkezik.
Maga a Budapest Időgép adatbázis nem rendelkezik külön Fb oldallal (csak az egész Hungaricana adatbázis - lsd. https://www.facebook.com/hungaricana/). Instagram oldala nincs.
Mobileszközökre optimalizált weboldala van.


Az ELTE BTK épülete különböző korok térképein











 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése