keresés

2020. december 9., szerda

MuseuMap - 2020

A gyűjtemény elérhetősége: http://www.museumap.hu/

Működésének kezdete: 2014

Létrehozó és fenntartó: Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK)

Aktuális rekordszám: 352958

Képek aktuális száma: 138660

 

A MuseuMap a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központjának műtárgy adatbázis szolgáltatása. Az Europeana aggregátor partnere, így az összeurópai digitális gyűjtemény látogatói is szemezgethetnek a gyűjtemény darabjaiból.


 

A MuseuMap digitális műtárgyadatbázis szolgáltatást nyújt a látogatóknak, melynek darabjait partnerintézmények szolgáltatják. Jelenleg 51 partner található az oldalon, közöttük túlnyomórészt múzeumok, könyvtárak, de megtalálható a Magyar Nemzeti Bank is. Az érdeklődők műtárgyak között tallózhatnak, élhetnek a virtuális kiállítások kínálta lehetőségekkel, illetve illetve aktuális hírekkel, információkkal találkozhatnak a hazai múzeumokkal kapcsolatban.

 

A portál nyitóoldalán letisztult menüsor fogadja a közönséget. Az oldal angol nyelven is elérhető.

 

 
A nyitóoldal egyben az Aktuális menü is, ahol a legfrissebb hírek kapnak helyet a naptár társaságában, mely közelgő eseményekre hívja fel a figyelmet.
 

A Partnereink fül alatt találhatók a partnerintézmények, megnevezéssel, címmel és a gyűjteményük területeinek megnevezéseivel.
 

Az Események menüpontnál részletesebben jelennek meg a közelgő programok, illetve keresni is lehet közöttük három paraméter szerint: település, típus, intézmény.


A Színkereső egy széles színskálát tár a látogató elé, ha valaki a tételek színe szerint szeretne böngészni. Természetesen lehetőség van összetett keresésre is, melynél különböző szűrők segítségét lehet igénybe venni: a már említett szín szerinti szűrést, készítő, alkotó, hely, kor, gyűjtemény, anyag, technika, faj ismérveket meghatározva is lehet keresni. A kilistázott találatok rendezhetők dátum, cím/megnevezés és legutolsó frissítés szerint.
 
 
A MyMuseumap fül alatt a felhasználónak lehetősége van saját galériát, prezentációt összeállítani. Ehhez mindössze be kell jelentkezni. 
 
A MuseumapGallery lehetőségre kattintva a következő URL-címre irányít át az oldal: https://museumapgallery.hu/
Itt galériák találhatók, és különleges kuriózumok.


A tárgyakhoz leírások tartoznak, melyek bővebb információkkal szolgálnak. Itt találhatók továbbá a kiállítások, illetve a tanulást elősegítő olyan gyűjtemények, melyek bizonyos korokra, eseményekre koncentrálnak.

A Szolgáltatásunkról című leírás intézményekhez szól. Három csomagot kínálnak: 
A: begyűjtés és közzététel
B: begyűjtés és közzététel képszolgáltatással
C: kapcsolódás egy online elérhető digitális adatbeviteli rendszer biztosításával

A portállal a kapcsolatot elektronikus levél küldésével lehet felvenni.
 
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése