keresés

2020. december 10., csütörtök

COVID-19 járvány és közösségi médiahírek Nigériában: A könyvtárak és könyvtári egyesületek szerepe az információterjesztésben


A koronavírus kitörése, amelyet az egészségügyi világszervezet Covid-19 néven ismer, félelmet és szorongást váltott ki a globális közösségből. Míg a fejlett országok tesztelik orvosi képességeiket a gyógyszerek kifejlesztése és a nagymértékű terjedés visszaszorítása érdekében, a nem fejlett országok, mint például Nigéria, a pandémiát herkulesi feladatnak élik meg, amellyel küzdeni kell a technológia és az információmenedzsment gyenge előrehaladása miatt.

 

 

 

A tanulmány, melyet helyi, nigériai tudósok írtak, a fókuszában az információszegénység, és a közösségi médiától, mint információforrástól való függőség áll, ahogy az ország igyekszik kordában tartani a köztudatban forgó álhíreket. Hamis hírek és összeesküvés-elméletek, a népesség és az éhség, a vallás, az orvos-beteg arány, és az informálatlanság jelentett kihívást a világjárvány elleni küzdelemben. A könyvtárakat és a könyvtári szervezetek elengedhetetlennek bizonyultak a valódi információszolgáltatás és terjesztés szempontjából. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Nigériának fel kell emelkednie a járvány leküzdésére, mivel ez a világ legtöbb országát érinti.

A tanulmány felvázolja a járvány megjelenését és lefolyását a kezdetektől a tanulmány megírásáig. Rövid ismertetőt ad arról, mik is a szociálismédia hálózati platformok. Ezt követően részletesebben végigköveti a Covid-19 felbukkanását és terjedését az első, 2020. február 14-én regisztrált esettől kezdve. Az adatokat, amelyeket a 13 nigériai államból gyűjtöttek táblázatos formában közli, illetve grafikonokkal szemlélteti a tanulmány. 

A központi kérdéskör az információk, és főként a megbízható forrásból származó, hiteles információk hiánya, illetve azok közlésének, a népességhez valóm széles körben való eljuttatásának problémája. Nigéria lakosságának legnagyobb hányadának nincs lehetősége információhoz jutni és ez befolyásolja a szociálismédiához való viszonyukat. Túl sok bejegyzés, amelyhez nem tartozik hiteles, megbízható, ellenőrizhető forrás, kerül megosztásra, szinte azonnal. Ennek okán nagyon sokan szenvednek pszichológiai traumákat, ami már egy egészen más fajta vírus. A tanulmány számos példát hoz ezekre a félelemkeltő álhírekre.

Mindazon által a vírus maga veszélyesebb, mint az Ebola. Már azelőtt megfertőződnek vele a betegek, mielőtt a tünetek jelentkezni kezdenének, ez pedig veszélybe sodorja az egészségügyi dolgozókat. A kormány ezért Nigériában is kijárási korlátozásokat vezetett be. 

De mi is a könyvtárak szerepe, egy ilyen krízis helyzetben?
2020. március 23-án az IFLA bejelentette, hogy a világ könyvtárainak mozgósítani kell önmagukat, hasznos és megbízható információkat kell gyűjteniük a vírusról és olyan forrásokat az emberek kezébe adni, amiben megbízhatnak.

A mű felvázolja az alábbi könyvtártípusok lehetőségeit és módjait a segítésre
- Speciális könyvtárak (pl.: Orvosi és kutatói könyvtárak)
- Nyilvános könyvtárak
Kitér a könyvtáros szervezetek szerepére is, főként az álhírek terjedésére való figyelemfelkeltésben. 

Számbavételezi és röviden kifejeti a nehézségeket:
- Álhírek és összeesküvés elméletek
- Népesség és éhínség
- Vallás
- Szociális összejövetelek és tudatlanság
- Az egy orvosra jutó betegek aránya

Konklúzió:
Nigéria még nem elég fejlett technológiailag, és kifejezetten a szociális média tudatos használatában. A napi esetszám rohamos növekedése és a kormányzat irreguláris bejelentései kételyt ébresztettek a nigériai lakosságban a covid-19-ről szóló hírek hitelességében.

Korábbi járványoktól eltérőn a Covid-19-el Nigériának egyedül kell megküzdenie, hiszen a fejlett országok is épp úgy el vannak foglalva az ugyan azon vírus ellen való küzdelemmel. Szükséges a légi repülés szüneteltetése, a helyi utazások megállítása, a családoknak otthon kellene maradniuk és fokozottan ügyelni a higiéniára. Ajánlott az ölelés, kézfogás és más, kontaktust igényló gesztusokat mellőzni kell, és betartani a távolságtartást.
Ez idő alatt a könyvtáraknak tovább kell folytatnia a harcot az álhírek terjedése ellen és a megbízható forrásból származó információk terjesztésére kell fókuszálnia. Ez nem csak a hamis információk kontrollálásában fontos, de elengedhetetlen lehet a Covid-19 leküzdése érdekében is.

 

Eredeti cím: COVID-19 Pandemic and Social Media News in Nigeria: The Role of Libraries and Library Associations in Information Dissemination  
Szerzők: Abubakar Ladan, Bala Haruna, Augustine Uzoma Madu
Megjelent: 2020.05.03.
International Journal of Innovation and Research in Educational Sciences 7. kötet, 2. szám
ISSN (Online) : 2349–5219  
Link: http://www.ijires.org/administrator/components/com_jresearch/files/publications/IJIRES_1718_FINAL.pdf  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése