keresés

2020. december 8., kedd

Váci Tragor Ignác Múzeum Adatbázisa

Megnevezés:

Tragor Ignác Múzeum, Adatbázis

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://hunteka.muzeumvac.hu/online-collection/-/results/init

A gyűjtemény rövid leírása: Vác és vonzáskörzetének képzőművészeti, helytörténeti, népművészeti tárgyairól tartalmaz képeket, fotókat, a honlap leírása szerint  "folyik a történeti dokumentáció és a fotóalbum digitalizálása és feltöltése is."


A létrehozás dátuma:  2016

Tulajdonos, főszerkesztő: Forró Katalin, múzeumigazgató

Létrehozók: Váci Tragor Ignác Múzeum munkatársai

Nyitólap: http://hunteka.muzeumvac.hu/online-collection/-/results/init

Az adatbázis a Váci Tragor Ignác Múzeum weboldaláról http://muzeumvac.hu/ 


a nyitókép alatti menüsor utolsó szavaként szerepel. Az 

adatbázist megelőző menük az alábbiak: 

Programok, Kiállítások, A múzeum, Múzeumpedagógia, Információk, Elérhetőség, Blog, Adatbázis.




Keresés: Legördülő menüből választható kategóriák alapján, megtartva a keresési előzményeket. 

A múzeum honlapjáról az Adatbázis gombra kattintva rögtön a keresőfelületen találjuk magunkat, ami könnyen áttekinthető, a keresőmező kiemelt helyen van, a kulcsszavas keresés mellett.

A felület a magyaron kívül angol, német és román nyelven is elérhető, illetve gyengén látók számára is használható. A keresési mező fölötti keresési előzmények funkció megkönnyíti a dolgunkat abból a szempontból, hogy a korábbi keresésekre kattintva visszatérhetünk a már egyszer megtekintett oldalakra.

A keresőmező és a kulcsszavas keresés (legördülő menüvel ellátva) mellett szűrők is segítik az eligazodást a gyűjteményben. A szintén legördülő menüvel rendelkező funkció az alábbi kategóriákra szűkíti a kínálatot: alkotó/készítő, kor, lelőhely/gyűjtőhely, megnevezés, anyag, technika, tárgyszó, gyűjtemény és földrajzi név.






Információszolgáltatás: 

Az adatbázis a qulto opac (qulto monguz 3.0) museum oldalával működik, mely egy keretrendszer, mert számos más magyarországi múzeum osztja meg adatbázisát e felület használatával.
Mivel használata rendkívül egyszerű, könnyen áttekinthető, nincs részletes leírás a felhasználást illetően, a keresés a fent leírt módszerekkel könnyen kivitelezhető. 


Tételek listázása: 

Adott pl. alkotó/készítőre keresve az adatbázisban kutathatunk az adott személy által alkotott művek között. A kereső előre felajánlja az adatbázisban szereplő szavakat is, legördülő menüben.
Az eredményes kereséskor a szűrőkben megjelennek az aktív keresőkérdésre vonatkozó kategóriák - a szűrőkön belül. (Pl. az adott művész mikor alkotott, hol találhatóak meg az adatbázisban szereplő munkái, melyek a művek megnevezései, milyen anyaggal jelenítette meg őket, milyen technikával, illetve melyik gyűjteményben található meg az adott műtárgy. 











Meta adatolás, katalógus-cédula megjelenítés:

Mivel a gyűjtemény népművészeti anyagot, tárgyakat, eszközöket is tartalmaz, ezért pl. a "kendő szót beírva a keresőmezőbe 173 találatot kapunk, majd az általunk kiválasztott szűréssel szűkíthetjük a találatok számát. Egy konkrét tétel megjelenítése pedig, a képre kattintva történik, ahol további részletes adatok segítik a kutatót a tárgy megismerésében. Az adatok egy tárgy esetében az alábbiak: kor, földrajzi név, anyag, technika, méret, állapot, leírás, leltári szám és gyűjtemény. A tárgy képe alatt található a hozzá tartozó link is. Segíti a beazonosítást, hogy a fotók jobb alsó sarkában elhelyezték a tárgyak leltári számát is, a jobb felső sarokra kattintva pedig a kép kinagyítható - a részleteket tanulmányozni.





 

Helytörténeti érdekesség: 

Az adatbázis tartalmazza váci Középvárosi Temető felszámolásakor készült tételes sírdokumentációt is fotókkal.
Összesen 966 fotót tartalmazó gyűjtemény, amely az említett temető felszámolásakor készült. 
A sírfeltárás 1-50 linkre kattintva (és a továbbiakban 50 fotónként feltett) pdf-fájlokba rendezve tekinthetők meg a fényképek, részletes táblázatos leírással, -  sírhely jellege, anyaga, fotó száma, megholtak(!) neve, évszám, sírfelirat, sírversek, megjegyzés -  a fotók mellett.


Közösségi média kompatibilitás:

A múzeumi adatbázis nem szerepel közösségi média oldalon, a Váci Tragor Ignác Múzeum honlapjáról érhető el.































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése