keresés

2020. december 9., szerda

Zöld könyvtárak a zöld fenntartható fejlődés felé. Bevált gyakorlati példák az IFLA Zöld Könyvtár Díjból, 2016–2019


Green Libraries Towards Green Sustainable Development. Best Practice Examples from IFLA Green Library Award 2016–2019, Petra Hauke, http://library.ifla.org/2562/1/166-hauke-en.pdf 
ref.: Kis Adrienn, 2020

 

Petra Hauke, az ENSULIB SIG titkárának tanulmányában szélesebb körben meghatározza a „zöld könyvtár” fogalmát, majd áttekintést nyújt az IFLA Zöld Könyvtár díjának céljairól és szándékairól, ideértve az odaítélési kritériumokról is. A tanulmány bemutat néhány kiemelkedő projektet, amelyeket a 2016–2019-es IFLA Zöld Könyvtár Díj versenyén vettek részt. Az egymástól nagyon különböző választott példák (1) Írországból, (2) Kenyából, (3) Ukrajnából, (4) Németországból, (5) Horvátországból és (6) Kolumbiából származnak.
A bevezetésben a szerző hangsúlyozza, hogy „A „zöld könyvtár” kifejezés azonban nem korlátozódhat az épületekre. A zöld könyvtárak olyan tevékenységekre, eseményekre, irodalomra és projektekre összpontosítanak, amelyek bármilyen fenntarthatósággal kapcsolatban követik az ENSZ 2030-as menetrendjét, bemutatva a könyvtárak társadalmi szerepét és felelősségét mint fenntarthatósági oktatás vezetői.” 
Ezen törekvésekkel kapcsolatos tevékenységek bemutatására és jutalmazására hívták életre 2015-ben az ENSULIB (az IFLA Környezetvédelem, Fenntarthatóság és Könyvtárak Különleges Érdekképviseleti Csoportja) alapításában és német Gruyter Saur kiadó nagylelkű támogatásával az IFLA Zöld Könyvtár Díjat. AzI Zöld Könyvtár-díjat eddig 5 évben osztották ki. Az ENSULIB évente több mint 30 pályázatot kapott a világ minden tájáról. A legjobb pályázat nyertese mellett az ENSULIB értékelő bizottság legfeljebb öt pályázót választ ki kiemelkedő projektjeire.  

Az alábbiakban bemutatásra kerül néhány bevált gyakorlat.

  • Cork University College, Írország - „Love our Library” kampány  

Az UCC volt az egyik első ír campus Írországban, amely zöld zászlót nyert a Környezetvédelmi Oktatási Alapítványtól – ennélfogva a könyvtár is megvizsgálta energiafelhasználását a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének részeként. A könyvtár munkatársai az egyetemi energiacsapattal együttműködve létrehoztak egy „Zöld Csapatot” egy fenntarthatósági kampány indításához, melynek neve „Szeretem a könyvtáram” lett. A kezdeti feladat az energiafelhasználás nyomon követése és a fejlesztésre szoruló területek meghatározása volt. Gondoskodtak arról, hogy a hatékonyságnöveléssel kapcsolatos pénzügyi megtakarítások a könyvtáron belül maradjanak és a jövőbeni környezetvédelmi projektekbe kerüljenek. Az energiatakarékossági folyamat során az épület egyéb hatásait is megvizsgálták - nevezetesen az alkalmazottak és a hallgatók által keletkező hulladék mennyiségét, valamint a műanyag palackok és papírpoharak számát, amelyeket minden nap eldobtak. Bevezettek egy „kukamentes” irodai rendszert - a könyvtár összes irodájából és nyilvános helyiségéből eltávolítottak minden apró tartályt és két nagy újrahasznosítható hulladék állomást létesítettek. A kampány során az újrahasznosítási arány szinte elhanyagolhatóról 70% -ra javult. Korszerűsítették a könyvtár vízkútjait ösztönözve a hallgatókat, hogy ezeknél töltsék újra vízpalackjaikat, valamint rendezvényeken mosogatógépet használnak az egyszerhasználatos eszközök helyett. A kampány kiemelkedő eleme a kommunikáció - nagy plakátokkal és zászlókkal mindenki számára láthatóvá téve az üzenet az egész könyvtárban és a kulcsfontosságú helyeken, miszerint a könyvtár „zöldül".
Könyvtár valódi és bizonyíthatóan „zöld” változásokat hajtott végre szervezetében, a könyvtárat használó és az ott dolgozó emberek viselkedésében. (Több mint 1000 hallgató írta alá a változás támogatásának ígéretét a kampány legelején.) Ez a kezdeményezés tehát gyakorlati megoldásokat kínált az átfogó hulladékproblémákra, és jelentős hatást gyakorolt könyvtárakra szerte a világban, hiszen kiváló útitervet dolgozott ki más szervezetek számára.  
A projektet 2019-ben benyújtották az IFLA Zöld Könyvtár Díj versenyére és második helyezést kaptak.
 
  • USIU-Afrikai Könyvtár, Kenya, Nairobi  - „Kert a könyvtárban" projekt

     Az USIU Africa könyvtár egy rendkívül nagy zöld épület, könyvtári kerttel, fákkal, növényekkel, és mindent megtesz egy zöld környezetért, amely jó levegőt biztosít a felhasználók és a személyzet számára. A növények otthonos hangulatot adnak a könyvtárnak. De nem csak a szemnek kellemesek, hanem hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez - mind az alkalmazottak, mind a könyvtári felhasználók számára. A lapos tető lehetővé teszi az esővíz gyűjtését, amivel a kert öntözni tudják. Az épület kialakításánál ügyeltek a természetes levegőmozgás és a fény kihasználására is. A USIU Africa könyvtár pályázata gyakorlati megközelítést nyújt a fenntartható építés és a gyakorlat nehéz gazdasági körülmények között történő megvalósításához. (Ez pályázat is azt mutatja, hogy az afrikai könyvtárak szintén elfogadták a zöld mozgalmat.) 

      A projektet 2018-ban az IFLA Zöld Könyvtár Díj pályázatára nyújtották be és második helyezett lett. 

 



  •  Lvivi Regionális Gyerekkönyvtár, Lviv, Ukrajna - Garbage HERO projekt

A projekt a 4-10 éves gyermekeknek, a szülőknek, az óvodáknak és az iskolai tanároknak szól. A projekt során a könyvtárosok tanítják a gyermekeket az öko-gondolkodásra, a természeti erőforrások gondozására, a hulladék válogatására és újrahasznosítására, valamint arra, hogy hogyan osszák meg tudásukat rokonokkal és barátokkal. A projekt minden tevékenysége interaktív, a legújabb technológiákat használja. A projekt 2016 májusában indult - az első évben 38 eseményre került sor, 971 gyermek és felnőtt résztvevővel.   
A projektet 2017-ben nyújtották be az IFLA Zöld Könyvtár Díj versenyéhez és második helyezéssel jutalmazták. 


 

  • Stadtbibliothek Bad Oldesloe, Németország - “Ernte deine Stadt" - Három év zöld és fenntartható könyvtári elkötelezettség a Stadtbibliothek Bad Oldesloe környékén

A könyvtáraknak új szerepeket kell vállalniuk, például könnyen hozzáférhető tanulási tereket és alacsony intenzitású találkozóknak biztosíthatnak megfelelő hátteret. A Bad Oldesloe Közkönyvtár kipróbálta a civil társadalommal folytatott együttműködés új formáit - és azt a koncepciót, hogy a könyvtár helyét környezetvédelmi és fenntarthatósági kérdések platformjává és polgári központjává alakítsák. A programok között találhatunk médiakiállítást a városi kertészetről, vetőmag cserét, vezetett sétát a természetes gyógynövényekről, gyümölcsgyűjtő kerékpáros túrát, rovarhotel készítő workshopot iskolásoknak, közösségi kerti programokat, valamint egy mozgalmat, amelyben a helyi vendéglátósok egy csoportja felajánlotta „megmentett ételeit” mások számára. A Zöld Könyvtár Díj értékelői rámutattak: „Projektjük az 'Ernte deine Stadt - Takarítsd be a városod! Három év zöld és zöld fenntartható könyvtári elkötelezettség a Bad Oldesloe-i Közkönyvtárban' egyesíti a városi kertészetet a termelési terekkel és a közösségépítéssel, megmutatva, hogy a könyvtárak nem csupán könyvgyűjtő helyek. Egy másik melléktermék a régiók első közösségi támogatású mezőgazdaságának (CSA) elindítása volt."
A projektet benevezték az IFLA Zöld Könyvtár Díj versenyére 2017-ben és a díj nyertese lett.
 
 
  • Nemzeti és Egyetemi Könyvtár, Zágráb, Horvátország - "Zöld Fesztivál - Zöld leszünk" projekt

A zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár, valamint annak zöld Fesztiválja számos ágazatban vezető szerepet játszik. A  'Let’s Go Green' Fesztivál prezentációk és megbeszélések útján bemutatta a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokat és lehetővé tette a zöld vállalkozások számára, hogy termékeiket és szolgáltatásaikat szélesebb megismertessék. A fesztivál népszerűsítette a fenntartható mezőgazdaságot és az élelmiszer-tudományt, a zöld technológiát, a zöld energiát és a zöld épület tervezését, valamint ezek módszereit és anyagait. 
Ezt a projektet 2018-ban az IFLA Zöld Könyvtár Díj pályázatára nyújtották be és második helyezett lett.

 
  • Biblioteca Pública Municipal Daniel Guillard, Daniel Guillard, Cali, Kolumbia “Gaia - En mi biblioteca la tierra también es de todos” / “Gaia - A könyvtárom földje mindenkihez tartozik”

 
A Zöld Könyvtár Dij odaítélői szerint a Gaia elnevezésű kezdeményezés "minden korosztályt és az egész közösséget bevonja a fenntarthatósággal és a zöld gyakorlatokkal kapcsolatos tudatosság növelésébe, amelynek látható hatása van." Így könyvtár innovatív projektekkel rendelkezik minden korosztály számára, kezdve a csecsemőktől az idősekig (beleértve a kiszolgáltatott személyeket is), valamint ezek a projektek egyesítik az információs – , az öko-műveltséget és az olvasást. A könyvtár hat környezeti projektet vezet: Növekvő olvasók, Ökológiai művészek, Fedezze fel az Öko történeteket, a Radio Crea, az Élet fája és a Bio-újjászületett Színház Klub.        
A könyvtár arra összpontosít, hogy a sok társadalmi és gazdasági problémával szembesülő közösségét megújítsa - a szomszédság újjáépítésére és környezetbarátabbá tétele érdekében, miközben javítja a társadalmi és gazdasági körülményeket - jelentős gazdasági eszközök nélkül.      
 
 
Következtetés    
A 2016 óta működő IFLA Zöld Könyvtár Díj lehetőséget biztosít a könyvtárak számára, hogy az Agenda 2030 szellemében bemutassák fenntartható projektjeiket a nagyközönség számára. Egyrészt arra ösztönzik a többi könyvtárat, hogy kövessék példájukat, és másrészt egyértelművé teszik a könyvtárak fontos hozzájárulását a fenntarthatósági célok eléréséhez. A bemutatott példák egyértelművé teszik, hogy a „zöld” nemcsak ökológiai fogalmakról szól, hanem a bolygónk életének minden aspektusáról való gondoskodás és megőrzés tudatosságáról. A könyvtárak itt fontos szerepet játszanak, mint társadalmilag felelős oktatási partnerek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése