keresés

2020. december 7., hétfő

Rajzoktatás-módszertani Digitális Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Rajzoktatás-módszertani Digitális Könyvtár 

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je:https://scholagraphidis.omeka.net/collections/show/51

A gyűjtemény rövid leírása:  A Rajzoktatás-módszertani Digitális Könyvtár az MKE - Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium Könyvtára és a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény rajzoktatás-módszertani könyveinek digitális gyűjteménye.

Tulajdonos, fenntartó: Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény. Magyar Képzőművészeti Egyetem - Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium, Budapest 

A digitális könyvtár a Schola Graphidis Art Collection része. A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető megnevezése és URL-je: https://scholagraphidis.omeka.net/

Egyéb cég/intézmény/személy:  A könyvek digitalizálását a Magyar Képzőművészeti Egyetem "EFOP-3.2.6-16-2016-00001 azonosítószámú – A tanulók képesség kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben" című projektjének keretében Budapest Főváros Levéltára végezte.

Gyűjteményi nyitólap


Információszolgáltatás

A dokumentumokat tartalmazó gyűjteményről és annak történetéről az ’About’ menüpont alatt találunk információt. E szerint Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Magyarország legrégibb állami művészetoktatási intézményéhez, a Mária Terézia által 1778-ban rajziskolaként alapított Schola Graphidis Budensis-hez és utódintézményeihez köthető muzeális értékű képző- és iparművészeti, műszaki- és technikatörténeti tárgyakat őrzi és gyűjti. Legrégebbi műtárgyai a 18. század második feléből származnak, de a 19. században vásárolt iparoktatási szakkönyvtára és gipszgyűjteménye, valamint a mintegy 100 éves könyvkötő és bútorműves szerszámgyűjteménye is ritkaságnak számít.

A Schola Graphidis Art Collection  nevű digitális gyűjteményről a nyitólapon található információkon kívül nincs több áttekintő leírás, adat. A gyűjtemény több több algyűjteményt tartalmaz, a könyvtáron kívül egy Grafikai gyűjteményt, Régi könyv- , Gipszmásolat- és szoborgyűjteményt, Fotógyűjteményt és Médiatárat, Levéltári anyagokat és Publikációgyűjteményt valamint Személynevek adatbázisát is. Több gyűjtemény esetében még egy azonos tematikájú csoport is van, angol név alatt, de más tartalommal.

A gyűjtemény létrehozásakor az Omeka nyílt forráskódú webes tartalomkezelő rendszert alkalmazták, de a magyar nyelvre való fordítás nem történt meg, a felület angol nyelvű. Nem található ismertetés a gyűjtemény felépítéséről, navigációjáról, keresési és egyéb felhasználói lehetőségekről. A tételek számáról az adott gyűjteménynél kapunk információt.

Navigáció/struktúra/webdesign

A felső menüsor első menüje (Browse Items) a teljes gyűjteményben való böngészésre ad lehetőséget (3205 tétel). A tételek közötti böngészés során a teljes anyagban böngészhetünk, könyvek, folyóiratcikkek, tanulmányok és grafikai anyagok között, valamint a címkék között is lehet böngészni.

A gyűjtemények böngészése (Browse Collections) menüpont alatt lehetne elvben az egyes gyűjteményekre keresni, itt azonban vegyesen találhatók dokumentumok és gyűjtemények, az utóbbiak a találatok végén, ami félrevezetheti a használót.

A keretrendszer lehetővé teszi kiállítások bemutatását is (Browse Exhibits), itt jelenleg nincs tartalom.

A keresés mezőben keresni lehet kulcsszóra, Boole-operátorokkal és pontos kifejezésre, a keresést szűkíthetjük a tételek típusa szerint tételre, gyűjteményre vagy fáljra. Az összetett keresés még további szempont szerinti keresést tesz lehetővé.


Közvetlenül a Rajzoktatás-módszertani Digitális Könyvtár nyitólapja alatt kezdődnek a gyűjtemény tételei, ez alapján jelenleg 160 tétel található meg. Ezen a felületen nincs lehetőség a rendezésre.


Az egyes tételek megnyitásakor a bal oldalon az első blokkban a dokumentumra vonatkozó metaadatok találhatók: létrehozó, cím, kiadási év, azonosító, a dokumentumot őrző/szolgáltató intézmény, az alatta levő blokkban a dokumentum eredeti formátuma. További bibliográfiai adatok és egyéb kiegészítő információk nem szerepelnek.



A jobb oldali blokkokban a .pdf formátumban letölthető dokumentum, a gyűjtemény, a címkék illetve a tételnek a gyűjteményben elfoglalt helye található.  Az oldal alján balra és jobbra lehet továbblépni az előző illetve a következő tételre. A gyűjteményre kattintva a Digitális Könyvtár nyitólapjára illetve az összes tételhez érkezünk. A címkék kattinthatóak, így előhozhatók az azonos címkével ellátott tartalmak. 




Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: 

Az oldal nem tartalmaz Web 2.0 eszközöket, interaktivitásra nincs mód.

Közösségi média kompatibilitás: 

Az egyes tételek megnyitásakor megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, így a link segítségével a tétel más alkalmazásban megosztható.
A gyűjteménynek nincs önálló Facebook oldala, a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény oldalán szerepelnek róla alkalmanként bejegyzések. A Digitális Könyvtár tételeit nem lehet közvetlenül megosztani a közösségi oldalakon, nincsenek beágyazott gombok.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése