keresés

2019. december 4., szerda

“Ó, költő, tisztán élj te most…”


Száz éve született Radnóti Miklós


Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: “Ó, költő, tisztán élj te most…"
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://radnoti.mtak.hu/
A gyűjtemény definitív, rövid leírása:
Száz éve született Radnóti Miklós, MTA Könyvtárának kiállítása, 2009. május 5 - június 5.
Tulajdonos, fenntartó: MTA Könyvtár és Információs Központ
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je: TEMATIKUS WEBOLDALAK https://konyvtar.mta.hu/index.php?name=v_5_4
Létrehozó, fejlesztő: Dr. Sajó Tamás (Studiolum)



Képernyőképek
A gyűjtemény nyitólapja:





A tételek listázása:


Tétel és adatok:




Információszolgáltatás:

A gyűjteményről rövid bemutatást, leírást találunk a címlapon: a kiállítás anyagául szolgáló képek, dokumentumok lelőhelye, tulajdonosa, a hagyományos kiállítás rendezője és a honlap szerkesztője, a honlap kivitelezője, stb. vonatkozásában. Olvashatunk a szerzői jogi feltételekről, illetve a kialakítésban részt vevő munkatársakról. Mivel a honlap egy konkrét, 2009-ben rendezett kiállítás anyagának digitalizált változata, ezért lezárt egységről van szó, amelyen további fejlesztéseket nem hajtottak végre. Ebből fakad, hogy tovább vezető linkek sem találhatók a weboldalon. 

Navigáció/struktúra/webdesign:
A virtuális kiállítás weboldala egyszerű szerkezetű, az eligazodás nagyon egyszerű. 
A honlap tulajdonosa az MTA, a további gyűjteményeket az anyaintézmény tette közzé: https://konyvtar.mta.hu/index.php?name=v_5_
A gyűjtemény belső felépítéséről: keresési felülete nincs. A tételeket egyetlen összefoglaló fülön találjuk, amely minden aloldalon ugyanott jelenik meg, így a navigáció nagyon egyszerű. A tételek közötti lapozás visszalépéssel vagy az összefoglaló fül kívánt tételére való kattintással lehetőséges. Szűrés-szűkítés nem lehetséges. A magyar nyelvű változat mellett az angol fordítás is megjelenik.
A webdesign a kiállítás anyagához igazodóan visszafogott szín- és formavilágú, harmonikus, rendezett és áttekinthető összbenyomást nyújt a látogató számára. 

Kínált formátumok:
A 2009-ben készített weboldalon a szöveg hlml-formátumban, a képek jpg-formátumban találhatók. Hang- és videofájlok nincsenek. 

Metaadatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:
Az egyes fényképek, amelyek részben dokumentumokat (versek, anyakönyvi kivonat, kötetborító stb.) örökítenek meg, magyarázó címkékkel vannak ellátva. Ezek akkor válnak láthatóvá, ha a kurzorral ráállunk. Rákattintva mindegyik megjelenik nagy méretben. Nem lett volna haszontalan a kéziratos szövegek nyomtatott szövegként történő feloldása-megjelenítése is, mivel néhány helyen olvashatatlan. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Mivel ez egy lezárt egység, semmilyen formában nincs kommunikáció a látogatókkal.


Közösségimédia-kompatibilitás:
A fenti okokból hasonlóképpen a közösség média sem kapcsolódik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése