keresés

2019. december 5., csütörtök

Web Gallery of Art

Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Web Gallery of Art
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-jehttps://www.wga.hu/
A gyűjtemény rövid leírása: A honlap az európai képzőművészet 3-19. századi időszakában keletkezett műveinek virtuális múzeuma és kereshető adatbázisa.
A létrehozás dátuma: 1996 október
Tulajdonos, főszerkesztő: Dr. Krén Emil
Létrehozók: Dr. Krén Emil, Marx Dániel
Grafikai tervezés: Csernák Bence

Screenshots/képernyőkép
Nyitólap

Keresési felületek


Tételek listázása

Alkotás adatai

Szerzői adatok

Információszolgáltatás
A weboldal Home menüpontjában megtalálhatjuk a gyűjtemény összefoglaló bemutatását, megtudhatjuk, hogy milyen célból és elsősorban milyen célközönség számára hozták létre a honlapot, illetve bepillantást enged a felépítésébe, a gyűjteményhez kapcsolódó speciális szolgáltatásokba is.
A weboldal Info menüpontjában összegyűjtve találhatjuk meg az összes gyakorlati információt az oldal látogatásának technikai, jogi és egyéb vonatkozásairól. Átfogó, részletes információkat kapunk a Web Gallery of Art történetéről keletkezésétől napjainkig. Táblázatos formában tárják a látogatók elé a honlap fejlődésének legfontosabb mérföldköveit. Az Újdonságok részben végigkövethetjük a honlapon bekövetkezett fejlesztéseket, változásokat. A Kreditek részben találhatunk tájékoztatást a tartalmi és a technikai létrehozókról, munkatársakról. A Részletezés pontban látható a rendszer leírása, jellemzői, speciális szolgáltatásai. A Kézikönyv fejezetben további technikai információkat szerezhetünk.

Információs oldal


Navigáció/struktúra/webdesign
A weboldal egyszerű, felhasználóbarát navigációs és keresési eszközökkel rendelkezik, azonban a design és a struktúra mára már meglehetősen elavult.
A gyűjteményt a képernyő tetején és alján mindig megtalálható navigációs eszközök segítségével lehet böngészni. Az összetett kereső a Search menüpontban érhető el. Súgó és keresési ötletek segítik a látogatókat. A kereső rendelkezésre áll magyar és angol nyelven is. A képernyő alján mindig jelen van az egyszerűbb gyorskeresés is, amellyel szerző, szöveg, korszak és forma alapján kereshetünk. A képfájlok miniatűrként jelennek meg, a műtárgyhoz és a képfájlhoz kapcsolódó adatokkal együtt. A képek eredeti méretben le is tölthetők a képnézegetőből az egér jobb gombja segítségével. A szokásos megtekintési módokon kívül rendelkezésre áll a kétablakos elrendezés. A szélesképernyős mód pedig alkalmas a szobrászat és építészet metszeteinek megfelelő bemutatására.
Az adatbázist glosszárium egészíti ki, illetve tárlatvezetések nyújtanak további kiegészítő információkat. A navigáció bennük eltérő, de magától értetődő. Egy kis képernyőkre tervezett html-alapú rendszet, vagyis egy mobil verziót is kifejlesztettek, ahol a hagyományos verzióhoz hasonlóan a gyűjtemény összes képe kereshető és elérhető.

Kétablakos elrendezés


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A weboldal tételeinek adattartalma egységes. A legtöbb esetben a bélyegképek mellett feltüntettek egy I ikont, melyre rákattintva megtalálhatók az alapvető adatok az alkotásról, illetve - amennyiben nem ismeretlen művészről van szó - a művész életrajza és néhány mondat az alkotással kapcsolatban. 

Kínált formátumok
A képek JPEG formátumban jelennek meg. Az oldal felkínálja klasszikus zene hallgatásának a lehetőségét. MIDI fájlok közül választhatunk, valamint korlátozott választékot nyújtanak az MP3-alapú zenehallgatáshoz. Az adatbázisban tárolt lényeges adatokat, valamint az összes kép elérési útját le lehet tölteni MS Excel és tagolt szöveges formátumban.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A honlapon lehetőség van a galéria tartalmával és bemutatásával kapcsolatos észrevételeket e-mailben jelezni, továbbá elérhetővé tettek egy online vendégkönyvet is. A gyűjtemény bármelyik képét képeslapként is el lehet küldeni, az összes képnél rákattinthatunk a "képeslap küldése" opcióra. A felső menüsorban található Postcard menüpontban felkínálnak egy linkgyűjteményt is előre kiválasztott képcsoportokból. A könyvjelző készítéshez a "printing or bookmarking" gombra kell kattintani, amely egy új ablakban nyitja meg a képet, megfelelő formátumban.

Közösségimédia kompatibilitás
A honlaphoz nem kapcsolódik közösségi média.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése