keresés

2019. december 6., péntek

Google Arts & Culture

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Google Arts & Culture
A gyűjtemény nyitólapjának URL-je: https://artsandculture.google.com/
A gyűjtemény rövid leírása: A Google Arts & Culture (korábban Google Art Project) egy online platform, amelyen keresztül a nyilvánosság hozzáférhet a kezdeményezés partnermúzeumaiban elhelyezkedő művek nagy felbontású képeihez. A projektben résztvevő múzeumok száma kezdedtben 17 majd további 141 intézmény csatlakozott.
Létrehozás dátuma: A projektet a Google 2011. február 1-jén indította el a Google.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése: Felfedezés, Közeli, Gyűjtemények, Témák, Kísérleti, Művészek, Médiumok, Művészeti irányzatok, Történelmi események, Történelmi Alakok, Helyek








Screenshots/képernyőkép

- gyűjtemény nyitólap



- keresési felület



- tételek listázása



- tétel+adatok



Információszolgáltatás
A portál több szlogennel is rendelkezik: "Ahol a művészetek és a kultúra találkoznak a technológiával." "A kulturálisan kíváncsi."
A Google a portállal ill. a digitalizális projekttel segítséget kíván adni a múzeumoknak és kulturális intézményeknek az egész világon, hogy a csúcstechnológiáknak köszönhetően a művészet és a kultúra mindenki számára elérhetővé váljon. Megtekinthetjük a múzeumok és archívumok kiállításait és gyűjteményeit a világ minden tájáról. Megszemlélhetjük a kulturális kincseket negy felbontású képeken, a rejtett drágakövektől a remekművekig.
A Google Arts & Culture a Google kulturális szolgáltatása, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy elérhetővé tegyék a világ vizuálisan ábrázolt kincseit. A Google szerverrel, szoftverrel, a múzeumok pedig együttműködésükkel járulnak hozzá ahhoz, hogy a lehető legszélesebb körben mutassák be gyűjteményeik kiemelkedő darabjait. Ezt a projektet 2011. február 1-én indította a Google, együttműködve 17 nemzetközi múzeummal. A fontosabbakː Tate Gallery (London), the Metropolitan Museum of Art (New York City) és Uffizi (Firenze). 2013-tól  a Google egy jelentős fejlesztéssel jelentkezett, ezúttal már 151 múzeummal működött együtt. Manapság ez a platform több mint 32.000 műalkotást tartalmaz, 46 ország részvételével. 

A Google a portált összekötötte több saját szolgáltatásával, melynek segítségével kiterjeszti a portál információ szolgáltatását valamint technológiai újításokat is megvalósít ezek segítségével. 
Az egyes őrző intézmények megjelenítése a Google Maps szolgáltatásában valamint a helymeghatározás segítségével a közeli múzeumok megjelenítése hasznos összekapocsolást jelent a portál és a fizikai intézmények megtalálása között. 
A Google-nek a Térképhez (Maps) kapcsolódva az egyik legsikeresebb innovatív szolgáltatása az Utacakép (StreetView), melynek techológiáját felhasználva bejárhatjuk az egyes múzeumok kiállításait is. 
A Google Fordító teljeskörű elérhetővé tétele nem egy kényelmetlen, interaktív fordítást tesz lehetővé a szövegek esetében, hanem az eredeti szöveghelyen való megjelenítést. 
Experiments: Ebben menűpontban a Google megjeleníti a mások által kísérleti jelleggel összeállított gyűjteményeket és technológiákat, melyek közül a kettőt emelünk ki: a kiterjelstett valóság (AR) és a mesterséges intelleigencia alapú interaktivítást a vizualizáció témakörében.

A Google az Arts & Culture projekt digitalizálásáról stílusosan videókban számol be:
Google Art Project - Behind The Scenes
Google Art Project a Szépművészetiben
Explore art from around the world | Art Project

A közösségi portálok mellett egy Youtube csatornát is létrehozott:
Google Arts & Culture Csatorna.


Navigáció/struktúra/webdesign:
A portál nyitólapja egy kiemelt válogatás az egyes tematikus gyűjtemények legújabb ill. lgejelentősebb elemeiből. Ez a nyitólap angol nyelvű, de integrálva van a Google fordító szolgáltatása, mely lehetővé teszi minden szöveges elem magyar nyelvű változatának megtekintését a weblap eredeti szövegének kicserélésével. Ezzel az oldal használóinak körét meghatványozza a Google.
A navigálást a nyitólap kategóriáin kívül a menürendszer is segíti, mely magyar nyelven is elérhető. 
A "hamburger" menü elemei: Felfedezés, Közeli, Gyűjtemények, Témák, Kísérleti, Művészek, Médiumok, Művészeti irányzatok, Történelmi események, Történelmi Alakok, Helyek
A egyes gyűjteményeken belüli megtekintést a nagyfelbontású digitalizált képek új technológiájú, gyors képnagyítási szolgáltatásával teszi a Google igazán élvezetessé. (There's No Way Of Telling)
A képek szövegmagyraázatit az őrző intézmények legjobb szakemberei írták és az egyes képrészletek ismertetésekor automatikusan a képrészletre nagyít a portál.
Az egyes gyűjtemények videorészleteket is tartalmaznak, melyek természetesen a Youtube-on található videókat tartalmaznak beágyazva. (pl. Bachs Thomaner, Vol. 7The Life and Legacy of Johann Sebastian Bach)

Kínált formátumok
A portál formátumai a szabványos szöveg (html), kép (jpg, png) és videók (mp4), melyeket a böngészők natívan megjelenítenek és le tudnak játszani. Magát a tartalmat azonban nem tudjuk letölteni, mert az alkalmazott megjelenítési technológia (képekbe nagyítás) rejtetté teszi a fájlokat.
A szöveg kereshető, vágólapozható.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A portál metaadatainak kereshetőségét egy mesterséges intelligenciával rendelkező keresőmező biztosítja, mely a keresőkérdésekhez a legintelligensebb keresést teszi lehetővé. Az adabázisok különböző mezőinek tartalmát csak a böngészés és az almenük előre definiált kategórizálásaiban fedezhetjük fel. A keresési relevancia kiemelkedően jó.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
A portált a Google azonosítónkkal bejelentkezve is használhatjuk. Ekkor készíteni tudunk saját galériát, és meg tudjuk osztani kedvenc műalkotásainkat ismerőseinkkel.
A Google kiemelten fontosnak tartja az Androidos (és persze iOS) alkalmazás feljesztését.

Közösségimédia-kompatibilitás
Bár a gyűjtemény egyes képeinek letöltése nem lehetséges, azonban megosztása a legjelentősebb közösségi portálokon lehetséges. (Facebook, Twitter, VK, Pinterest stb.)
A gyűjteménynek van Facebook oldala. Azonban láthatóan a Twitter profil a naprakész bejegyzések elsődleges helye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése