keresés

2019. december 6., péntek

Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer



Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő rendszer
- a gyűjtemény nyitólapja elérhető itt
- a gyűjtemény definitív, leírása: A nagykanizsai Halis István városi könyvtár működteti a gyűjteményt, melynek célja, hogy a nagykanizsai kistérséghez tartozó települések dokumentumait digitalizálja és elérhetővé tegye mindenki számára. Található rajta folyóirat, fotó, mozgókép. 
- létrehozás dátuma, ha kideríthető: Létrehozási dátumot nem találtam, csak a honlap utolsó verziójának befejezését: 2006. aug. 12. 
- tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Kiadója a Halis István Városi Könyvtár
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése: Digitális Nagykanizsa 
- egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető): Szerkesztők a Nagykanizsai KSZR munkatársai, felelős kiadója Czupi Gyula könyvtár igazgató

Screenshots/képernyőkép
- gyűjtemény nyitólap


- keresési felület


- tételek listázása


- tétel+adatok





Információszolgáltatás
Az oldal rövid ismertetést nyújt a tulajdonosról, a fenntartóról. A gyűjteményről annyit mond el, hogy a kistérség történelmét és jelenét igyekszik megőrizni. Magáról a digitalizálásról és fejlesztésről és a szerzői jogokról nem találtam információt, de maga az honlap felépítése eléggé elavult és nehéz rajta bármit is megtalálni. A tételek típusait a menüpontok alapján lehet nagyjából kitalálni, amit ő Képtárnak és mozgóképtárnak nevez. Bár a Képtár elég vegyes, mert bár valóban képformátumban van fent sok minden, de vannak köztük például folyóiratok is. 
Nem kifejezetten felhasználóbarát a gyűjtemény felépítése. A keresés nehézkes, csak egyszempontú keresést enged. Az oldalon való navigáció nehéz.
A munkatársakról konkrét információ nincs, és sajnos fejlesztési terveket sem találtam.
Ellenben hírek vannak, külön jelzik az oldal alján, ha új dokumentum kerül fel a gyűjteménybe. 

Navigáció/struktúra/webdesign:
Hogyan jelenik meg, kapcsolódik (oda-vissza linkek, közös felületek, menük):
- viszony az intézményhez: Maga a gyűjtemény a Nagykanizsai Kistérségi Adatkezelő Rendszer felületén található, ami számos más oldalra is át irányít a lap alján található linkek segítségevel, ahonnan aztán szintén egy kattintással vissza lehet térni a nagykar.hu-ra



- a gyűjtemény belső felépítése: pl. nyitóoldal, keresési felület, segítség/leírás, tételmegjelenítések, tételek közötti lapozás, továbbkeresés, szűrés-szűkítés, hasonlók lekérése
Az oldal baloldalán található a menü, ahonnan lenyitható a digitális gyűjtemény azon belül két fül a Képtár és a Mozgóképtár.
A keresési felület a jobb felső sarokban található, egymezős keresés. Valamint az oldalba beépítve található egy google kereső felület is. Szűrés és szűkítésre, hasonlók keresésére nincs lehetőség.
A tételek között lapozni nem lehet, mindig vissza kell menni a betűrendes tétellistához. 

Kínált formátumok
(pl. pdf, kereshető pdf, jpg, png, html, php, doc, e-könyv formátumok), esetleg választható alternatívák:
- szöveges: pdf és djVu, a PDF fájl kereshető
- képi: jpg
- hang: nincs hangfájl a gyűjteményben
- video: flv és mp4 és avi

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
- egységes adattartalom? ha igen, egy jellemző tétel leírása: mit tudunk meg róla?
- egyenetlen, változó: melyek jelennek meg mindegyiknél, melyek változékonyak
- dokumentumtípusonkénti eltérések meghatározása(kép, szöveg)
A képi és a videófájloknál csak méret, keltezés és letöltés szám található. A szöveges, például régi folyóiratoknál ott elvileg lenne leírás, de valami nem jól működik, ugyanis olvashatatlan szöveg jelenik meg. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Nincs lehetőség sem hírlevélre feliratkozni, nincs RSS feed, de még regisztrálni sem lehet, így a testreszabhatóság is hiányzik. 
- Kommentelési lehetőség: Fórumozásra van lehetőség, de nem igazán működik
- Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. cimkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés): Sajnos ezekre sincs lehetőség. 

Közösségimédia-kompatibilitás
- A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t (megosztható tételt, tétel-oldalt)? Igen kapunk egyedi URL-t 




- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal (pl. Facebook Like gomb) (hogy ne az URL-t kelljen kimásolni)? Nincs ilyen lehetőség az oldalon. 
- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Ha van, URL-t örökítsük meg! Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap) A gyűjteménynek nincs Facebook oldala
- Van-e a magábafoglaló intézménynek Facebook oldala? Ha van, URL-t örökítsük meg! Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap) A városi könyvtárnak van Facebook oldala. Átalgosan napi 2 poszt.



- Ha van, megjelennek-e a gyűjtemény tételei megosztásaik alapjaként? Nem, nem jelenik meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése