keresés

2015. november 10., kedd

Karácsonyi gyerekkönyvek - a mazsolázás határai

Vannak újra és újra az elnyűhetetlen klasszikusok, mint Boribon, Kippkopp, a Kisvakond, Andersen és Grimmék, aztán a versesek mint a Télapó itt van, a Kiskarácsony, a gyűjteményesek, amik címében szerepel a boldogság, az ünnepek, a Télapó, a Karácsony és szeretet szó legalább egyszer, vagy ellenkezőleg egy jó történet, ami pont de nem véletlenül a téli hónapokban jelenik meg.

De idén mi, de idén mit – melyiket vagy mindegyiket?

A három nagy könyvterjesztő sikerlistái kijelölik az utat Manó, Móra-csoport, Pozsonyi Pagony, Könyvmolyképző – akik tipikusan gyermek és ifjúsági irodalmat adnak ki - ; részemről nem maradhat ki a Pro Junior a leporellók képviseletében, az extravagáns Napraforgó, a feltörekvő Digitanart, a tündéri Beck and Partners és természetesen megérdemelnek egy posztot azok a kiadók, akiknek nem a nullától tizennyolcig való korosztályba illeszkedik a profiljuk, de ezzel is sikert arattak, így szó lesz a Magvető, Alexandra kiadó, Animus és a Holnap kiadó 2015-ös Karácsonyra szánt nem csak karácsonyi témájú újdonságairól – főleg, de nem kizárólag. 

Az ifjúsági irodalmon innen, néha kicsit belecsúszva abba - hisz a gyerekkönyvek nem csak gyerekeknek szólnak - , kicsit a kiadókról sokat a könyveikről, amik az Ünnepi Könyvhét után jelentek/jelennek meg akár december közepéig is előre tekintve. Adatok, gondolatok, érdekességek, linkelt oldalak . . . go on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése