keresés

2015. november 18., szerda

Biblioterápia az interneten

Ahogy azt már korábbi cikkemben is említettem, annak ellenére, hogy témám nem újkeletű, elég kevés szakirodalom áll rendelkezésünkre, s azoknak is csupán töredéke magyar nyelvű. Sajnos nincs ez másképp az interneten fellelhető tartalmakkal, honlapokkal sem.


Könyvtárak honlapjai

Manapság egyre több könyvtár ismeri fel az igényt ezen foglalkozásokra, s indít foglalkozássorozatot az érdeklődők számára, a legtöbb esetben honlapjukon azonban csak egy rövid definíciót tesznek közzé, s a foglalkozások időpontjait, így azok a témában való elmélyülést nem igazán segítik, hacsak nem keltik fel olyannyira az érdeklődést, hogy a kereső hatására ellátogat 1-1 foglalkozásra.

olvasas.lap.hu

Bár sokan szkeptikusak a lap.hu-s weboldalak relevanciát illetően (többek közt én is), a bibloterápiával foglalkozó holnap igen jól összegyűjtötte különböző definíciót, társaságait, ajánlott könyveit, valamint egyik legnagyobb ágának, a meseterápiának fontos tudnivalóit. Bár az oldal még igen messze van a tökéletességtől, egy laikus számára kiindulási pontnak tökéletes lehet.

Mackókönyvtár

A Magyar Irodalomterápiás Társaság által is ajánlott Mackókönyvtár igazi kincsesbányának tekinthető, hiszen rengeteg könyvet ajánl biblioterápiával-, meseterápiával kapcsolatban, antológiákat, gyűjteményeket is találunk, melyek felhasználhatók foglalkozásaink során, továbbá összegyűjti a legfontosabb folyóiratokat, melyek tartalmaznak cikkeket a témában. Haza folyóirataink, melyek rendre jelentetnek meg biblioterápiával foglalkozó cikkeket a következők: 3K, Könyvtári Figyelő, Fordulópont, Könyv és Nevelés, Élet és Tudomány, Literatúra, Iskolakönyvtáros, Módszertani füzetek. Ezek jó része már az interneten keresztül is elérhető, s bizonyos korlátozások mellett már nem előfizetők számára is olvasható.


Kutatók holnapja

Jeles terapeutáink közül Boldizsár Ildikó az, aki a leginkább kihasználja az internet nyújtotta lehetőségeket, hisz meseterápiával kapcsolatos kutatásairól, induló tanfolyamairól, képzéseiről (Meseegyetem, 7Kedd Meseműhely, Mesekalauz-szeminárium), csoportjairól, könyveiről, mesegyűjteményeiről egyaránt olvashatnak blogján az érdeklődők. Korábban már „nehezményeztem” a könyvtárak témával kapcsolatos szűkszavúságát, ezen az oldalon azonban nem csak fogalom meghatározásokkal találkozhatunk, de kis betekintést nyerhetünk egy-egy foglalkozás levezetésének mikéntjébe is.


Pozitív jövőkép

A biblioterápia elfogadása, alkalmazása véleményem szerint „növekvő” időszakában van, s még korántsem érte el virágkorát, nem ad tehát aggodalomra okot (jelenleg még) kevés számú magyar nyelvű irodalmunk, s webes tartalmunk.

Miben is látom én a jövőt?

Napjainkban egyre több konferenciát rendeznek a témával foglalkozó társaságok, ezek anyagait rendszerezve feltüntethetnék honlapjaikon, esetleg vidófelvételt is mellékelhetnének hozzá.

A foglalkozást nyújtó könyvtárak indíthatnának blogot csoporttagjaik számára, ahol megoszthatnák tapasztalataikat egymással, s a külvilággal egyaránt. Természetesen ez felvet morális kérdéseket, hisz a csoporttagoknak íratlanul is be kell tartaniuk azt a szabályt, miszerint a foglalkozáson elhangzottaknak ott is kell maradniuk. Az internet nyújtotta anonimitás sajnos etéren nem üdvözlendő, hiszen sokan nem fogalkoznának eme erkölcsi kérdéssel. Erre egy gyakori és szigorú szűrés (rosszabb esetben moderálás) lenne a legcélszerűbb, ez azonban roppant időigényes feladat.

A közösségi oldalak véleményem szerint e területen is helytállnak, erre enged következtetni a műKINCSvadászat Facebook profil is, mely a foglalkozások népszerűsítésére hivatott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése