keresés

2015. november 16., hétfő

A sütemény receptek megjelenése az interneten


A sütemény receptekről ritkán találunk egységes honlapot, leggyakrabban minden receptet, legyen az főétel vagy előétel, tartalmazó honlapba beágyazottan, almenüpontként találkozunk velük. Ilyen például a www.nosalty.hu weboldal, ahol különböző kategóriák között válogathatunk. De mivel az éremnek két oldala van, így nyilván vannak kifejezetten olyan oldalak, melyek csak süteményrecepteket és süteménysütéssel kapcsolatos praktikákat tartalmaznak. Ilyen például a www.sutigyar.hu weboldal, melyet a Rama működtet. 
Úgy vélem azért van kevesebb olyan oldal, mely csak süteményrecepteket tartalmaz, mert azok, bármennyire is szeretnek manapság sütni az emberek, mégis túlságosan szűk területet ölelnek fel.
Manapság az emberek számára gyors, hatékony és sokszínű információellátás szükséges, melyek közé tartoznak az egészséggel és életmóddal kapcsolatos cikkek is. Ennek a feltételnek egy homogén területtel foglalkozó honlap nem tud eleget tenni, így lépést sem tud tartani.  Más tudományterületekkel való összekapcsolódás segíthet a népszerűség fenntartásában és az oldalt látogatók számának növelésében. Ilyen lehet például bevonni az egészségtudományt, blogokat vagy akár webshop-ot működtetni, ahogyan azt a Nosalty is csinálja. 
A mobil kommunikációnak köszönhetően egyre többen telefonjukon keresnek információt is, így érdemes lenne több nagyobb receptgyűjtő és szolgáltató honlapnak megjelenni applikáció formájában is, hiszen ma ezek száma nagyon kevés. 
Elsődleges információnak tekinthető témám esetében maga a recept, mely könnyen digitalizálható. Készülhet gépeléssel, de akár digitalizálhatóak a kézzel írt receptkönyvek is.  Ezen kívül a receptek elkészítésének folyamatát videóra véve is feltölthetjük. Van lehetőség az egyes, lényeges munkafázis fénykép formájában történő feltöltésére is, mellyel megkönnyíthetjük a bonyolultabb receptek, elkészítési módok értelmezését. 
A süteménysütéssel és receptekkel kapcsolatos honlapokról nagyobb keresőrendszerek, mint például a Google segítségével kaphatunk információkat, de a sutemeny.lap.hu is nagy segítséget tud nyújtani. Manapság nagy divatként hódít az otthoni sütés és annak interneten történő publikációja, melynek leggyakrabban használt felülete a blog. Példaként említhető a sutemenyek.blogspot.hu oldalt, ahol címkék segítenek a tájékozódásban. Emellett nagyobb könyvesboltok internetes kínálatát is áttekinthetjük, ahol szintén találunk receptkönyveket. 
A süteménysütéshez több ismert személy neve is kapcsolódik, akik többnyire a televíziónak köszönhetik világszerte elterjedt népszerűségüket. Ma már működnek kifejezetten gasztronómiai témájú televízió műsorok is (Magyarországon nagy népszerűségnek örvend a Konyhafőnök című műsor, de igazán élen ebben a témában az Amerikai Egyesült Államok és Anglia jár), de erre szakosodott csatornát is ismerünk (TV Paprika). 
A legtöbb nagyobb süteményrecepteket szolgáltató honlapon van lehetőség a reflektálásra, hozzászólásra. Erre leggyakrabban egy recept elírása kapcsán lehet szükség, illetve gyakran itt dicsérik meg a süteményt, ha megfelelőnek találták, ezzel tovább növelve a bizalmat abban, aki még a megfelelő sütemény kiválasztásának fázisában tart.
Népszerű honlapok:
Nosalty: ezen a honlapon 51843 kipróbált recept található, melynek nem mindegyike sütemény. Szabadszöveges keresőben kulcsszavakkal is kereshetünk, de van lehetőség kategóriánkként és alapanyagonként is keresni. Az oldal ezen kívül működtet még webshop-ot és foglalkozik az egészség témakörével valamint különböző kalkulátorokat is alkalmaz. A közösségi szellemet és aktivitást a receptekhez történő kommentelési lehetőséggel, nyereményjátékokkal és a hét szakácsa megválasztásával igyekszik fenntartani.

Receptneked.hu: ezen a weboldalon kategóriánkként válogathatunk, de itt is van lehetőség a szabadszöveges keresésre. Szintén foglalkozik az egészséges életmóddal és diétával. A hozzászólási lehetőség itt is adott, mely kiegészül egy maximum öt csillagos értékelési skálával is.

Sütigyár: a Rama által működtetett honlapon csak süteményrecepteket találhatunk (több, mint 19 ezer recept). A szabadszöveges keresés mellett sütemény típusok és sütési idő szerint is válogathatunk. Egészséges életmóddal nem foglalkozik, viszont hasznos tippeket ad kezdő kezdőnek és gyerekeknek is. A receptek öt csillagos értékelési skálája itt is adott, emellett, mint a több fenti honlapon is, lehetőség van regisztráció után egy saját virtuális süteménykönyv kialakítására kedvenc receptjeink megjelölésével. A kommentelési lehetőséget itt egy ún. sütiszakértő is kiegészíti, aki megválaszol minden felmerülő kérdést, emellett még fórum is működik.


Képfeltöltésre minden honlapon van lehetőség.

Hiánypótlásnak a korábban említett telefonos applikációt említeném, illetve a videó feltöltési lehetőséget, mely sokat segítene a sütemények elkészítése során. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése