keresés

2015. november 18., szerda

A német juhászkutyáról szóló információk tipizálása

Az előállított, vagy birtokolt elsődleges információk elérése
A német juhászkutyáról rengeteg anyag készült-készül, amelyeknek nagy része ma már elérhető az Interneten is. A fajtáról - illetve a kutyákról általánosságban - szóló könyvek, periodikák, filmek a weben többféleképpen is hozzáférhetőek. A könyvek és folyóiratok például megrendelhetőek online könyvesboltokból - beleértve az antikváriumokat is, webáruházakból, vagy bizonyos esetekben nagy nemzetközi adatbázisokon keresztül (ilyenkor lehetőség van arra is, hogy az érdeklődő csupán egy-egy cikket rendeljen meg). A CD-k és DVD-k is megvásárolhatóak a különböző online áruházakból. Mivel ezek az anyagok gyakran már elektronikus formában is léteznek, nem feltétlenül kell őket fizikai valóságukban megvenni. Például az e-könyvek és e-folyóiratok, elektronikusan elérhető cikkek is megrendelhetőek az imént említett módon - az is lehetséges, hogy nem magát a dokumentumot, hanem a hozzáférés jogát kell megvásárolni. Természetesen van köztük ingyenesen elérhető anyag is, ilyenek a különböző videómegosztókon vagy más honlapokon (pl. az Animal Planet honlapján megtekinthető a Dogs 101 német juhászkutyáról szóló része is) ingyenesen megnézhető filmek - dokumentum-, ismeretterjesztő- és szórakoztató filmek, sorozatok egyaránt. A szakirodalmi kiadványok egy-egy szervezethez is kapcsolódhatnak, ilyenkor általában az adott szervezet honlapjáról lehet őket megrendelni (pl. German Shepherd League of Great Britain GSDL Magazine című magazinja). Mint minden kutyafajtánál, a német juhászkutya esetében is nagyon fontos a hivatalos fajtastandard, amelynek forrása Fédération Cynologique Internationale (FCI). A fajtával kapcsolatban tudományos cikkek is meg szoktak jelenni, ezeket általában a nagy nemzetközi adatbázisokban (pl. EBSCO) vagy a cikket készítő szakember honlapján lehet elérni (utóbbi esetben többnyire ingyenesen). A fajtaleírások általában az online kutyás lexikonokban és külön, német juhászkutyával foglalkozó honlapokon találhatóak meg.


Személyek és intézmények
A német juhászkutyákkal (is) több terület szakemberei foglalkoznak. Kifejezetten a fajtához leginkább a német juhászkutyás szervezetek szakértői (pl. Verein für Deutsche Schäferhunde, SV), a kiállításokon közreműködő szakértők (pl. bírák), és a német juhászkutya-tenyésztők értenek. Esetleg a speciálisan német juhászkutyák kiképzésével foglalkozó kutyakiképzők és a fajtamentők is rendelkezhetnek kifejezetten a fajtával kapcsolatos ismeretekkel. Az állatorvos általában nem egyetlen kutyafajtához értenek, de a tudásuk nyilvánvalóan a német juhászkutyákra jellemző betegségekre is kiterjed, ehhez bizonyára ők értenek a legjobban (a korábban felsorolt személyek is valószínűleg értenek ehhez, de például a tenyésztők is állatorvos tanácsát kérik, ha szükséges, hiába van már esetleg többéves tapasztalatuk a fajtával). Az etológusok és más tudósok is foglalkozhatnak német juhászkutyákkal (pl. német juhászkutyák viselkedésének összehasonlítása más fajták viselkedésével, annak összehasonlítása, hogy egy betegség az egyes kutyafajtákra hogyan hat, a kutyafajtákban előforduló mutációk). A felsorolt szervezetek és szakemberek általában rendelkeznek saját honlappal és sokuk publikálni is szokott. Mindegyikük a saját területéhez ért a leginkább a német juhászkutyákkal kapcsolatban, így például - mint arról az előbb már volt szó - az állatorvos a fajta jellemző betegségeihez ért, míg a kiállítási bíró ahhoz, hogy milyennek kell lennie egy német juhászkutya küllemének és milyen egyéb jellemző tulajdonságokkal kell bírnia.

Jellemző témák és kapcsolat más területekkel
A német juhászkutyára vonatkozó információkat különböző típusok, témák szerint lehet felosztani, melyek között vannak olyan jellemző témák, amik szinte mindenhol előfordulnak. A teljesség igénye nélkül ezek a jellemző témák a következők: a fajta külleme, belsőtulajdonságai, egészsége (pl. betegségek, etetés, ápolás), nevelése-kiképzése, története, rendezvények (pl. versenyek: sport, kiállítások, stb.), szervezetek (pl. klubok, alapítványok), tenyésztés, kennelek, fajtamentés, tudományos kutatások, népszerű kultúra (pl. híres kutyák, kutyás filmek, sorozatok).
A német juhászkutya, mint téma, persze sok területtel összefügghet. Leginkább természetesen mindennel, ami a kutyákkal általánosságban kapcsolatos. Van néhány olyan munka, amelyekkel a fajta neve szinte már összeforrt, ezáltal nagyon is kapcsolódik hozzájuk - ilyenek például a rendőrség, a katonaság, az életmentés, a rászoruló emberek (pl. látássérültek) segítése, és a nyáj terelése, őrzése is. A német juhászkutya a történelemhez is kapcsolódik, hiszen - még ha rövid is - ennek a fajtának is van története, amelynek kapcsán például megvizsgálható, milyen szerepet töltött be a német juhászkutya létezésének bő száz évében. A fajta - mint minden élőlény - a biológiához is kapcsolódik, amely egy elég tág terület, de gondoljunk csak a különböző állatok intelligenciájának összehasonlítására, vagy az olyan esettanulmányokra, amelyek egy adott betegség lefolyását írják le egy adott kutyában, például egy német juhászkutyában, és még sokáig lehetne sorolni a biológiával való összefüggést. A kapcsolódó területek utolsó példájaként megemlítendő még a szórakozás is, hiszen rengeteg kutyás program létezik, nem is beszélve arról, hogy ez a könnyen tanítható fajta nagy szerepet kap a filmek világában is (pl. Rin-Tin-Tin, Rex felügyelő), amely egy szintén elég szerteágazó téma.

A háttéranyag
A német juhászkutyával kapcsolatosan sok háttéranyag áll rendelkezésre. Ebben az esetben persze a legfontosabbak talán a magával a kutyával kapcsolatban szerzett tapasztalatok - tehát mondhatjuk, hogy maga az állat is háttéranyagnak számít, hiszen már csak a puszta létével is információkat közöl. Ha ránézünk, rögtön következtetéseket vonhatunk le például a testalkatát és a viselkedését illetően. Több ilyen fajtájú kutya tanulmányozása után pedig általános jellemzőket állapíthatunk meg a német juhászkutyákról (pl. milyen színváltozatokban fordul elő, mekkorára nő meg, milyen a vérmérséklete). Ezeket a tényeket foglalja össze a fajtastandard, amely ezáltal szintén háttéranyagnak mondható (ebből megtudhatjuk a fajta jellemzőit anélkül, hogy magunk végeztünk volna megfigyeléseket), és a fajtaleírások alapjául szolgál. A kutyákról készült képek is háttéranyagnak nevezhetőek, mert azokból is különböző következtetéseket lehet levonni (pl. hogyan változott a fajta külleme az évek során, hogyan néz ki egy munkavonalú, és hogy egy kiállítási vonalat képviselő német juhászkutya, mikor mi volt divatos - mondjuk a színváltozatok terén). A német juhászkutyával foglalkozó szervezetekkel kapcsolatos információk is ide sorolhatóak, mert például ismerni kell az egyes szervezetek honlapját ahhoz, hogy megtaláljuk a rendezvényeikre vonatkozó információkat, vagy megtudjuk, milyen kiadványai vannak és azokhoz hogyan lehet hozzáférni. Háttéranyagnak mondhatóak a történelmi tények és a statisztikák is, hiszen azokból is sok minden megtudható a fajtáról (pl. ki kezdte el a tudatos tenyésztést, mikor mi volt a tenyésztés célja, mikor mire használták a fajtát, mikor mennyire volt a német juhászkutya népszerű). Valamennyire a filmek is ide sorolhatók, mert azok is információval szolgálhatnak például a fajta jellemző mozgásáról, a tanulási képességeiről (pl. a játékfilmekből is látszik, milyen sok mindenre megtanítható egy német juhászkutya, a dokumentumfilmeken pedig különböző kísérletek résztvevőiként, vagy történelmi események során is láthatóak a fajta képviselői). Mivel nekik közvetlen tapasztalataik vannak a német juhászkutyáikkal, a kutyatartók véleményei, tanácsai is itt említhetők.

Másodlagos információk
Amennyiben a különböző blogokban, fórumokon és közösségi oldalakon a kutyatartók megírják, megosztják a fent említett véleményeket és tanácsokat, az már másodlagos információnak számít. Ugyanez a helyzet a könyvekről, cikkekről, filmekről, stb. készített recenziókkal is.

Néhány szó az információtípusok eloszlásáról
Azt hiszem, sokkal mélyebb kutatás kellene annak megítéléséhez, hogy különböző, német juhászkutyával kapcsolatos információtípusok milyen arányban oszlanak meg az Interneten. Csupán néhány észrevételt tudok tenni ezt illetően. Tapasztalataim szerint mindent összevetve fajtaleírásokból (amelyek kiegészülhetnek több-kevesebb fajtatörténettel) van a legtöbb az Interneten (legalábbis a kereső az első öt oldalon a legnagyobb mennyiségben ilyeneket ad ki). Az ezt követően leggyakrabban előforduló téma a német juhászkutya gondozása (pl. táplálás, tanítás), valamint egészsége. Az angol nyelvű keresés eredményei alapján talán az mondható el, hogy a fajtaleírások után a fajtamentők, klubok, és kisebb mennyiségeben a német juhászkutyás közösségek honlapjai vannak a legnagyobb számban. A magyar nyelvű oldalak esetében is a fajtaleírások vezetnek, ezeket a kennelek honlapjai és a szórakoztatónak szánt tartalmak követik (pl. mókás, aranyos képek, videók) - habár ezekből angol nyelven sincs hiány.

Hiányok?
Úgy tapasztaltam, hogy a német juhászkutyával kapcsolatos tartalmak - mondhatni - mindent lefednek, amire az érdeklődőknek szüksége lehet. Ennek az is lehet az oka, hogy ez egy nagyon népszerű és sokoldalú fajta, ezért számos területen és sokan foglalkoznak vele. Természetesen az is lehetséges, hogy bennem nem merült fel olyan igény, amely másban igen - annak ellenére, hogy évek óta foglalkozom a témával, és már sok szempontból utána néztem.
(Igaz, nagyon érdekel a történelem és a művelődéstörténet, ezért én például igazán örülnék, ha lenne olyan honlap, hírlevél, vagy hasonló, amely a német juhászkutyával ebben a kontextusban (is) foglalkozik.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése