keresés

2014. november 28., péntek

Gyakorlati kalauz e-folyóiratok és e-könyvek szolgáltatásához: egy brit példa

Az e-folyóiratok és e-könyvek beszerzése igen költséges. A könyvtárak ezért szeretnének az e-forrásokat megosztani egymással könyvtárközi kölcsönzés és dokumentumszolgáltatás keretében. Az e-folyóiratok jól illeszkednek a hagyományos könyvtárközi kölcsönzési munkafolyamatokba. Licenceikben előfordul utalás a dokumentumszolgáltatás feltételeire, legtöbbször engedélyezve azt.

A londoni King’s College, a brit könyvtárakhoz és felsőoktatási intézményekhez hasonlóan a Jisc NESLI2 mintalicencét használja a kiadókkal az elektronikus dokumentumok beszerzéséről folytatott tárgyalásai során.
www.jisc-collections.ac.uk/nesli2/NESLi2-Model-Licence-/ (accessed 29 September 2013).
A licenc értelmében a cikkekből egy nyomtatott másolat megküldhető egy másik brit könyvtárnak (postán, faxon vagy biztonságos elektronikus úton; viszont az elektronikus fájlt a nyomtatás után azonnal törölni kell).
A King’s College az OCLC Article Exchange szoftverét használja a könyvtárközi dokumentumszolgáltatásban. Kapcsolatban van olyan kiadókkal is, amelyek nem a NESLI2 licencét alkalmazzák. Ezek között vannak, akik csak nyomtatott formában engedélyezik a szolgáltatást, mások csak brit intézményeknek, ismét mások a legfrissebb anyag szolgáltatását megtiltják. A szolgáltató könyvtárosok táblázatos segédletet használnak, ebben naprakészen és áttekinthetően rögzítik az egyes megállapodások előírásait. Az e-folyóiratokról való tájékozódáshoz belföldi viszonylatban a SUNCAT közös katalógust, nemzetközi forgalomban az OCLC Worldshare ILL rendszerét lehet használni.
Az e-könyvek szolgáltatása igen sok problémával jár együtt. A licencek általában engedélyezik egyes fejezetek átadását, de teljes könyvekét nem. Ehhez olyan kölcsönzési technológia lenne szükséges, amely megengedné a dokumentumhoz való időleges hozzáférést, ennek kialakítására viszont a kiadóknak egyáltalán nincs meg a motivációja. Részleges megoldást jelenthet az e-könyvek konzorciális beszerzése. A Jisc Collections projekt ennek a tesztelésén dolgozik. A King’s College az EBL előfizetőjeként a kölcsönzési kérések 10–20%-át ilyen formán elégíti ki. Az e-könyvek szolgáltatására olyan megoldást kell kialakítani, amely a szolgáltatásban dolgozók, a felhasználók és a kiadók számára egyaránt elfogadható.

Kluzek, M. : A practical guide to e-journal and e-book supply – a UK perspective. [Gyakorlati kalauz e-folyóiratok és e-könyvek szolgáltatásához: egy brit példa.]  In: Interlending & Document Supply, 2014. Vol. 42. No. 1., pp.13–15.  
Gáspár Anita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése