keresés

2014. november 28., péntek

Román koncepciók a moldvai csángó-magyarokról a II. ezredfordulón

A moldvai csángómagyarokról nagyon sok kutatási eredmény született. Főleg az utóbbi évtizedekben egyre többen éreztek történelmi felelőséget az iránt, hogy a szorványban élő magyarságot fel kell karolni, meg kell menteni, múltjukról, kultúrájukról beszélni, írni, terjeszteni kell. A témát főleg a magyarság szempontjából, szemszögéből közelítették meg. Azonban ez egyoldalúnak tünhet, hiszen a többnyire asszimilált moldvai magyarság múltjára ma már egyre hangsúlyozottabban igényt tart a román fél is. A múlt század második felében kidolgozták “mesterséges” román eredetelméletüket, melyben belekapaszkodva történészek, újságírók, közéleti személyiségek stb. próbálják bizonyítani eme kis népcsoport román gyökereit, eredetét, kultúráját.


Ahhoz, hogy megértse a két nép egymást, fontos megismerni kölcsönösen a másik nézőpontját, érveit. Mivel a magyar részről még nem született a román fél nézőpontját elemző munka a témával kapcsolatban (vélhetőleg nyelvi nehézségek miatt), nyelvismeret birtokában és az ELTE-BTK történelem szakos tanulmányaim során egyik tanárom biztatására próbáltam hiánypotló módon feltárni, elemezni a román fél szakirodalmát a moldvai magyarsággal kapcsolatban. De ugyanakkor vitába is szeretnék szállni és megcáfolni azokat a tudományosnak tűnő érveket, fiktív elméleteket, melyek mögött nincs történelmi valóság és féligazságok lévén megtévesztők lehetnek a laikus, mindennapi emberek számára. Célom hátterében az volt, hogy vitát provokáljak a román szakemberek részéről. Szerettem volna, ha részletekbe menő és szinte mindent megcáfoló írásom port kavar, reméltem, késztetve érzik majd magukat a román részről a témához értők, hogy bebizonyítsák igazukat. E célom a 2006-ban, Bákóban (Románia) rendezett nemzetközi konferencián (“Veszélyeztetett örökség, veszélyeztetett kultúrák”, 2006 Bákó, Teleki László Alapítvány szervezésében) meghiusult, mivel a meghívott szakemberek nem jelentek meg. Úgy vélem távolmaradásuk önmagáért beszél. Nem kívánták, nem tudták volna érveiket a moldvai magyarok román eredetéről alátámasztani hiteles, valós kutatási eredményekkel.

Habár a vita elmaradt az érintettekkel, mégis úgy érzem volt értelme beleásni magam egy kicsit a témába. Remélem sokan kapnak majd vérszemet és a teljesség igényét szem előtt tartva folytatják eme igen érzékeny, elemző, a történelmi igazságkereső munkát.


/ további bejegyzések a témában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése