keresés

2014. november 28., péntek

Földtan gyerekeknek 1.

Egyre kevesebben érdeklődnek a természettudományok iránt. A Magyar Tudományos Akadémia és a felsőoktatási intézmények törekvései, hogy különböző programokkal tájékoztassák és csábítsák a fiatalokat ezirányú továbbtanulásra.

A gyermekeknek a földtan  megismerése, megismertetése általában a középiskolában kezdődik és ezen belül a földrajz órán. Sokat számít, hogy mennyire ambíciózus a tanár. 

Megfigyelhető, hogy a családban akkor terelődik a figyelem a természettudományok felé, ha a szülő, nagyszülő is hasonló érdeklődésű, illetve valamilyen rokon szakmája van (pl. geofizikus, térképész, paleontológus, bányász, stb.). Ebben az esetben már  a gyermeket, akár 2 éves kortól viszik a múzeumokba, kirándulni a természetbe és barlangi túrákon vesznek részt.
Általános iskolában észrevehető, hogy elterjedtek az erdei iskolákban való részvétel. Ezek kb. 1-2 hetes “napközis tábor”-nak felel meg, ahol a diákok megismerhetik a körülöttük lévő tájat, helyszínt, élővilágot a szaktanárok és múzeumpedagógusok segítségével. Fontos, hogy a diákokat úgy tanítsák, hogy összefüggésekben lássák a körülöttük lévő világot, a Földet, hogy minden mindennel összefügg. A talajszennyeződés, rongálás összefügg a vízszennyeződéssel, az összefügg a növény- és állatvilággal. Ha minél tájékozottabb a gyermek a földtanban, ha megtudja mennyi időbe telik, hogy egy földtani képződmény  kialakuljon, illetve a “megsebzett táj” az emberi életben tud-e rekultiválódni, akkor majd jobban megbecsüli és védi a természetet.
Ma már az általános iskolákban is használni kell a számítógépet. A felgyorsult világunkban az internet az egyik forrás, ahol tájékozódnak a fiatalok és kommunikálnak egymásközt. Magyarországon elhivatott kutatók, tanárok, múzeumpedagógusok vannak és meglátták ezt a lehetőséget. Figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra kiváló lehetőség, hogy a múzeumok, nemzeti parkok, kutatási intézmények a honlapjukon ismertessék programjaikat és becsábítsák hozzájuk a fiatalokat is a családjukkal együtt.

Gáspár Anita
/ További bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése