keresés

2014. november 28., péntek

A sikeres kutatók online népszerűsítik eredményeiket: gyakran idézett európai tudósok egyéni honlapjainak elemzése


A tanulmány elsőként elemzi a gyakran idézett tudósok intézményi webes jelenlétének linkelési jellegzetességeit annak megállapítása végett, milyen webes forrásokat használnak a tudósok közleményeik elérhetőségének biztosítására.
1996 óta számos vizsgálatot végeztek a webes hivatkozások mérésére tudománymetriai szempontból.
Tudjuk, hogy minden tudós másképp használja az internetet. Barjak 2006-ban kimutatta, hogy csaknem egy évtizeddel ezelőtt, a fiatalabb tudósok többet használták az Internetet, mint az idősebb tudósok és a férfi tudósok nagyobb valószínűséggel volt saját weboldala, mint a női tudósoknak.
A tanulmány célja, hogy feltárja a gyakran idézett európai tudósok linkelési szokásait, mégpedig online publikációs listájuk és munkahelyi személyes weboldaluk alapján.

Először 1525 magas idézettséggel bíró, európai intézetekben működő tudóst kerestek, majd egy személyes böngészőprogram segítségével összegyűjtötték azokat a kifelé mutató linkeket, melyek a tudósok online publikációs listájáról és weboldaláról népszerű tudományos weboldalak és fájltípusok előre meghatározott együttesére mutattak.
Minden tudósról kigyűjtötték, ha rendelkezésre állt, a következő adatokat: név, státusz, hely, születési ország, állampolgárság, születési év, a neme és az intézményi saját weboldal URL-je.
Személyes honlapján: egy intézményi weboldal által létrehozott vagy a kutatónak sajátja. Általában idetartozó életrajzi információk a Curriculum Vitae (CV), a publikációs lista, tárgyalások vagy kutatási anyagokat. Kutatócsoport honlapján: a tudományos intézmény, melynek középpontjában egy kutatócsoport vagy laboratórium állt.
Meglepő módon az derült ki, hogy a társadalomtudósok zöme a többi tudományág művelőivel összehasonlítva legalább egy kifelé mutató linket produkált. Szinte az összes linkelt fájltípus PDF volt, a legtöbb megcélzott weboldal pedig valamilyen tudományos adatbázis, főleg a DOI (Digital Object Identifier) weboldala. Az egészség- és az élettudományok kutatói többnyire tudományos adatbázisokra linkeltek, míg a műszaki, természet- és társadalomtudományok kutatói a weboldalak jóval szélesebb körére. Ritkán került sor könyveket tartalmazó vagy a közösségi média oldalaira, elsősorban az előbbiek részéről. A  sikeres kutatók között jelentős tudományági és egyéb különbség mutatkozik abban, miként teszik ezt. 


Más-Bleda, A.  [et al.]: Successful researchers publicizing research online : an outlink analysis of European highly cited scientists' personal websites. [A sikeres kutatók online népszerűsítik eredményeiket: gyakran idézett európai tudósok egyéni honlapjainak elemzése.]
In: Journal of Documentation, 2014. Vol. 70. No. 1., pp. 148-172.
Gáspár Anita


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése