keresés

2014. november 19., szerda

A Warhammer 40k megjelenési formái és szerepe, mint antiutópia


A Warhammer 40.000 univerzuma egy rendkívül gazdag, gótikus stílusú fantasy sci-fi univerzum. Mivel ez az univerzum terepasztalos stratégiai játékként kezdte és a marketingre később se fektettek túl nagy hangsúlyt, ezért (bár mostanra már aránylag széles körben ismertté vált) sajnos az átlagemberek kis valószínűséggel fognak megismerkedni vele.
Pedig számtalan megjelenési formája van. A terepasztalos verzión kívül készült belőle többek között társas játék, kártya játék, asztali szerepjáték, animációs film, könyvek garmadája, számítógépes játékok (és most fut az Eternal Crusade alpha tesztje, ami egy Warhammer 40k MMORPG lesz) és még sokminden más.
Ez az univerzum egy antiutópia, mely magába foglalja bolygónk eddigi történelmének minden negatívumát, mint például a komisszárokat, a faji megkülömböztetést, a keresztes hadjáratokat és még számtalan mást. Így képes egy tükröt tartani az emberi faj elé és megmutatni, hogy mi mindent rontottunk el eddig. Éppen ezért érdekes, hogy ezt mely megjelenési formái tudják a lehető leghitelesebben visszaadni és, hogy ezeknek milyen hatásuk lehet az emberekre.

Ezen okokból fontos, hogy először magával az univerzummal ismerkedjünk meg, annak történelmével és történetével. Ezek után már áttekinthetjük a megjelenési formáit, beszélhetünk azok külömbségeiről, előnyeiről, hátrányairól, esetleg ki is próbálhatunk néhányat. Ha mindezek megvannak, akkor már lehet ezt úgy elemezni, mint antiutópiát. Elgondolkodhatunk rajta, hogy mennyire jutnak szerephez a sötét képet festő elemek, mennyire jól ábrázol egy antiutópisztikus világot és, hogy ennek milyen hatása lehet az emberekre.  

/ további bejegyzések
Albrecht Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése