keresés

2014. november 28., péntek

E-könyvek és e-olvasók a nyilvános könyvtárakban: irodalmi áttekintés és esettanulmány

A Kindle 2007-es piacra kerülése óta az e-olvasó tömegtermékké és a nyilvános könyvtárakban megkerülhetetlen tényezővé vált. A digitális kölcsönzés már nem lehetőség, hanem alapkövetelmény: nemcsak az e-könyvekre van igény, hanem az e-olvasókra is. Az e-olvasók ára drámaian csökkent, ez biztató trend, már csak azért is, mert sok könyvtárban ódzkodnak a drága és sérülékeny eszközök kölcsönzésétől.

Korábban a könyvtárakra az e-könyvek ellenségeiként és az illegális könyvszerzés forrásaiként tekintettek, de már ez is megváltozott. Az USA nyilvános könyvtárai hatalmas vásárlóerőt jelentenek és egyben egy fórumot, ahol az olvasók az e-könyveket és e-olvasókat megismerhetik. A Barnes and Noble cég még képzéseket is szervez könyvtárosok részére, hogy azok minél alaposabban ismerhessék az ő e-olvasóikat.
Többen vizsgálták, hogy az e-formátum befolyásolja-e a szöveg megértését és azt, hogy az olvasók mennyire találják azt érdekesnek. Az eredmények vegyesek és ellentmondásosak. Abban azonban egyetértés van, hogy érdemes lenne kihasználni az e-olvasóknak azt a tulajdonságát, hogy különféle médiafile-okat is képesek lejátszani. Ezáltal ugyanis az olvasás még nagyobb élményt jelenthet: zene, animációk, hangeffektusok járulhatnak hozzá a jobb megértéshez.
A könyvtárak természetesen nem fordíthatják minden pénzüket egyetlen új technológiára, de e-könyvek nélkül már nem létezhet könyvtár. Az e-könyvek népszerűsége ugyanis elképesztő ütemben nő.


Esettanulmány
A Menomonie Public Library (USA, Wisconsin állam) 2010-ben vásárolt öt Kindle e-olvasót és hozzájuk 10 e-könyvet. Az e-olvasók száma két év alatt 17-re nőtt, a könyvtár 14 napra adja ki ezeket, feltöltővel, védőtokkal és használati utasítással együtt. Mindössze egy e-olvasó veszett el és egy rongálódott meg súlyosan. A cikk megírásának idejében az e-könyvek száma már 120, és minden hónapban újakat szerez be a könyvtár. Amennyiben egy nyomtatott könyvre hosszú várólista van, vagy az olvasók kérik, az e-könyvet beszerzi a könyvtár.
Az e-olvasók használóik között vannak olyanok, akik kipróbálni szeretnék ezeket a készülékeket; vannak, akik nyaralásra viszik magukkal így az olvasásra szánt könyveket; vannak, akik az újdonságokra vadásznak. A fiatalabb olvasók körében különösen népszerűek az e-könyvek.
Az e-olvasók keresettségét jól mutatja, hogy ritkán töltenek benn a könyvtárban néhány óránál hosszabb időt. Nem volt szükség népszerűsítő kampányra sem, az e-olvasók bevezetéséről csak két fórumon jelent meg híradás. Kevesebb, mint két év alatt körülbelül 1500 e-könyvet olvastak el így a könyvtár látogatói.
Az igények növekvő tendenciákat mutatnak. A könyvtár Overdrive gyűjteményéből ugyan számos típusú eszközre tölthető fel e-könyv, de a Kindle a legjobban támogatott e-olvasó a kiadók körében. Ez indokolja a Kindle program további fenntartását.
Bizonyos, hogy az e-könyvek a könyvtárak szerves részei maradnak, ehhez mindenkinek meg kell teremtenie a kereteket saját könyvtárában.


Moyer, J.E., Thiele, J.: E-books and readers in public libraries: literature review and case study
In: New Library World, 2012, Vol. 113, No. 5-6., pp. 262-269.

Ferencz Gáborné Zsuzsa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése