keresés

2014. november 19., szerda

A vikingekről 1.


A mai világban is fontos, hogy tisztában legyenek az emberek a múlt eseményeivel, mivel ez alakította és mindmáig alakítja a jövőt. Már a X. század is tele van meghatározó dátumokkal és népekkel egyaránt. Az egyik leghírhedtebbek és legrettegettebbek a vikingek voltak. Skandináv származású kereskedő, hajós és harcos nép voltak, akik a VIII. és a XI. század között indultak rablóportyáikra vagy hódító hadjárataikra. Több névváltozatuk elterjedt: normann (mely északi embert jelent), rusz vagy varég.
Különböző területekre ma is hatással van művészetük, vallásuk és egyben kultúrájuk is, mert a világon számos helyet bejártak. Nevük hallatán elsőre mindenkinek a sárkányfejes hajók és a szavas sisak jut eszébe. Bár sajnos az utóbbi egy tévhit... a régészek sosem találtak arra leletet, hogy a vikingek hordtak volna ilyenfajta sisakokat.
Az ötletet onnan merítettem, hogy tagja vagyok egy X. századi hagyományőrző csapatnak, ahol főként a vikingekre specializálódunk. Ebbe az egyesületbe is azért léptem be, mert mindig is érdekelt a viking élet, mitológia és kultúra, így már előtte is sokat olvastam ezzel a témával foglalkozó irodalmat (mind szórakoztató és mind szakirodalmat is). Véleményem szerint azoknak az embereknek lehet ez érdekes, akiket kicsit is foglalkoztatja, hogyan is élhettek a vikingek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése