keresés

2023. december 7., csütörtök

Gyerekcipőben: A mesterséges intelligencia következményei a könyvtárak szemszögéből...(ChatGPT és társai)


Gyerekcipőben: A mesterséges intelligencia következményei a könyvtárak szemszögéből...(ChatGPT és társai)


 A ChatGPT megjelenése jelentős kérdéseket vet fel az egyetemi könyvtárak számára. Az AI eszköz alternatívája lehet a hagyományos keresőmotoroknak, és számos területen változásokat hozhat. A ChatGPT specifikus kérdésekre tud válaszolni, szakértő magyarázatokat nyújtani, ezzel kiváltva a felhasználók számára a böngészési folyamatot.

A kutatás terén a ChatGPT segítséget nyújthat ötletek előhívásában és a kutatási folyamat egyszerűsítésében. Az AI felhasználható témák brainstormingjére, kulcsszavak listájának generálására, valamint műveletek összefoglalására. A jövőben ezek az eszközök az intelligens keresőmotorok, virtuális asszisztensek szerepét tölthetik be a kutatás során.

A referencia területén a ChatGPT bővítheti a könyvtári szolgáltatásokat, felszabadítva a könyvtárosok idejét a bonyolultabb kutatási feladatokra. Az AI chatbotok már most is segítenek a könyvtáraknak alapvető referencia kérdések megválaszolásában.

Az oktatásban a ChatGPT könnyedén válaszolhat kutatási kérdésekre, amely megváltoztathatja az oktatási módszereket. Az egyetemek már most is arra ösztönzik a diákokat, hogy aktív és tapasztalati tanulási tevékenységeket használjanak a kurzusaik során.

Az egyetemi könyvtáraknak figyelemmel kell kísérniük a ChatGPT által létrehozott tartalmak szerzői jogi és etikai kérdéseit. Az AI által létrehozott termékekhez kapcsolódó viták és fejlemények aktívak, és a könyvtárosoknak naprakészen kell tartaniuk a fakultást ezekről a kérdésekről.

A cikk hangsúlyozza, hogy az AI eszközök ellenére az emberi kapcsolatok és a könyvtárosok szerepe továbbra is kulcsfontosságú. A könyvtáraknak rugalmasan kell alkalmazkodniuk az új technológiákhoz, miközben megőrzik az emberi interakció és a szolgáltatások értékét.

Forrás: https://crln.acrl.org/index.php/crlnews/article/view/25821/33752


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése