keresés

2023. december 6., szerda

Könyvek újrahasznosítása könyvtári környezetben II.

Az ajándékba kapott könyvek újrahasznosítására több példát találunk a hazai könyvtári gyakorlatban.




Meglévő állomány bővítése vagy cseréje

Az egyik legidőigényesebb feladat annak felmérése, hogy egy-egy jó állapotú felajánlott dokumentum beépíthető-e az állományba. Ha az olvasók által keresett könyvről van szó, ez jelenthet többedik példányt, amely új leltári számot kap és gyarapodáskét jelenik meg, illetve a már meglévő, de rosszabb állapotú könyvek cseréje is elterjedt. Ebben az esetben nem történik állománygyarapodás. Előfordul, hogy egy-egy ajándékban kapott kötetnek csak a jó állapotban lévő borítója kerül felhasználásra.

Könyvvásár

Az ajándékba kapott könyvekből egyes könyvtárak folyamatosan kínálnak megvételre vagy meghatározott időszakonként, kampányszerűen (pl. negyedévente, az ünnepi könyvhéthez kapcsolódva, karácsonyi könyvvásárként stb.) hirdetik meg könyvvásárlási akcióikat. A könyvvásárok külön polcokon, szekrényen stb. valósulnak meg.

Könyvcsere

Ebben az esetben az ajándékba kapott könyveket térítésmentesen vihetik el a könyvtárhasználók, amennyiben saját könyveiket felajánlják helyettük.

Ingyenes elvitel

Ez leginkább a könyvvásárból és könyvcsere programokból visszamaradt  példányok esetében történik.

Felajánlás a könyvtári rendszer számára

Az 1997. évi CXL. törvény (kulturális törvény) előírja a könyvtárak számára, hogy a gyűjteményükből kivont dokumentumokat ajánlják fel a könyvtári rendszer számára további hasznosítás céljából. Habár az ajándékba kapott dokumentumok – mivel még nem kerültek állományba – nem tekinthetőek könyvtári dokumentumoknak, nincs akadálya annak, hogy a könyvtár felajánlja őket más könyvtárak részére, ami szintén bevett gyakorlat.

Felajánlás partnerintézmények számára

A könyvtárak a számukra nem hasznosítható köteteket adományként is továbbadják pl. szociális intézményeknek, szervezeteknek (gyermekotthonnak, idősek otthonának stb.), nevelési-oktatási intézményeknek, határon túli intézményeknek, szervezeteknek. Itt is szem előtt kell tartani a használói igényeket és a fogadó fél elvárásait, azaz, hogy válogatott gyűjteményeket és nem pedig használhatatlan könyveket várnak el.

Digitalizálásra szánt példányok

Leginkább a helyismereti gyűjteményben végzett digitalizálási folyamatok révén jelenik meg ez a szempont. A könyvtárak a szerzői jogi törvény betartásával könyveket, időszaki kiadványokat archiválnak ilyen módon. Amennyiben a felajánlott könyvek és periodikák között releváns témájúak érkeznek, érdemes őket félretenni azzal a céllal, hogy egy majdani digitalizálási folyamatban – főleg, ha ez a példányok felvágását jelenti – ezeket érdemes használni.

Felajánlás papírgyűjtésre

Sok könyvtár együttműködve a nevelési-oktatási intézmények akcióival, papírgyűjtésre ajánlja fel az egyéb módon nem hasznosítható, ajándékba kapott könyveket.

Elszállítás

A könyvtárak egy része a tovább nem hasznosítható könyveket hulladékudvarokba, papírátvevő MÉH-telepekre szállítja.

„Upcycling”  értéknövelő újrahasznosítás

A könyvek újrahasznosításának ez az egyik legizgalmasabb megvalósítási módja, hiszen erre a formára képzéseket lehet szervezni, amelyek a kézügyesség fejlesztése mellett a fenntarthatóság és újrahasznosítás szempontjait is érvényesítik. A könyvekből bútor és beltéri dekoráció: falipolc, asztal, képkeret, növénytartó, könyvszobor stb. készíthető, amelyek a könyvtárak és az olvasók otthonainak díszei lehetnek.




Forrás: Facebook

Az utolsó bejegyzésben a hazai és külföldi gyakorlatokat összegyűjtő KIT hírlevél bemutatására kerül sor, illetve feltesszük a kérdést, hogy van-e létjogosultsága egy, a könyvtárak, a felajánlók és az olvasók által elérhető, a könyvtárak újrahasznosítási gyakorlatát bemutató információs oldalnak, alkalmazásnak? 

További irodalom:

Philip Calvert (2018) No more late night dumpster runs – recycle and upcycle unwanted library books, Public Library Quarterly, 37:2, 222-228, DOI: 10.1080/01616846.2018.1465789

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése