keresés

2023. december 8., péntek

Könyvek újrahasznosítása könyvtári környezetben III.

Az ajándékban kapott dokumentumok könyvtári környezetben történő újrahasznosításáról összegző módon beszámoló, önálló honlap nem áll rendelkezésre, könyvtári hírlevelek, levelezőlisták foglalkoznak a témával.


Információs oldal(ak)

A Könyvtár, Információ, Társadalom (KIT Hírlevél) archívuma a könyvek újrahasznosítása címkére keresve 96 találatot ad. Ezek a posztok a téma hazai és nemzetközi könyvtári gyakorlatairól, programjairól számolnak be. A skála igen széles: a könyvekből készült tárgyaktól, a könyvtári marketingen keresztül a könyvek életciklus-modelljéig.




Az egyes intézmények gyakorlatát a könyvtárak honlapjain, közösségi oldalain találhatjuk meg programajánlók, felhívások, plakátok formájában.

Közös felület?

Mi indokolhatja egy közös tájékoztató felület létrehozását?

A válasz: a könyvtárak egyik alapfeladata. Az, hogy releváns, megbízható információkat szolgáltatnak. Ebben az esetben egy olyan szolgáltatás működtetésével amely három szereplő számára ad információt a könyvek újrahasznosításával kapcsolatban.

A felajánlók

A könyveket ajándékozni kívánók egyetlen alkalmazás használatával megtudhatják, hogy a közelben működő könyvtárak közül melyek fogadnak el felajánlásokat. Megtudhatják, hogy az adott intézménybe milyen feltételekkel vihetők be könyvek, illetve a könyvtár milyen módon hasznosítja a kapott dokumentumokat.

A használók

A könyvtárak által szervezett programokról (könyvvásár, könyvcsere, könyvek újrahasznosításával kapcsolatos foglakozások, képzések stb.) értesülhetnek az információs oldal segítségével.

A könyvtárak

Az információk megosztásával egyrészt mederben tarthatják a felajánlási folyamatokat (pl. tudathatják az egy-egy időszakra vonatkozó szünet tényét), a disszemináció révén pedig átvehetik más intézmények jó gyakorlatait.

Az alkalmazás 

Könyvtári gyakorlatok felmérése online kérdőívvel: a programban való részvételi szándékra is rákérdezve.

A felület létrehozása: a hozzáférés utáni szerkesztés megfelelő körülményeinek biztosítása. Adatlap, feltételek (mit fogad el, és mihez kezd vele a könyvtár), és egyéb információk megadása, a könyvtárak elhelyezése térképen, elérhető szolgáltatások, könyvlista feltöltése a felajánlók részéről egy adott könyvtár felé.  

Folyamatos frissítés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése