keresés

2023. december 17., vasárnap

Tudományos folyóiratok webes láthatósága-hogyan növelhetjük az elérésünket II.

 Jelen bejegyzésben röviden be szeretnék mutatni néhány szervezetet, céget, egységet, illetve ezek tevékenységeit, melyek professzionális segítséget nyújtanak szerkesztőségeknek annak érdekében, hogy folyóiratuk könnyen kezelhető, elérhető és megtalálható legyen az interneten.




OpenJournalSystems.com
2013 óta az OpenJournalSystems.com világszerte segíti a tudományos szakembereket, kutatóintézeteket és egyetemeket abban, hogy online folyóiratokat hozzanak létre az Open Journal Systems (OJS) szoftver segítségével. Különféle szolgáltatásokat kínálnak kutatóknak és szerkesztőknek, hogy segítsék a digitális tartalmaik terjesztését a platformuk segítségével. 
Számos magyar publikálástámogató egység használja, illetve ajánlja a cég által nyújtott szolgáltatásokat.
A szolgáltatásaik között megtalálható természetesen az arculat, a megjelenés testreszabása, egyedivé tétele.

WordStream
A WordStream elsősorban kisvállalkozásoknak nyújt segítséget a az online reklámozásban. Tippeket és stratégiai tanácsokat ad, valamint eszközöket biztosít a láthatóság növelésének elérés érdekében. Ilyenek például azok az eszközök, melyek a közösségi médiában való megjelenést erősítik, illetve Google hirdetések elhelyezésben nyújtanak segítséget, vagy elősegítik az internetes keresésnél a találati listán való előkelő helyezést.
Természetesen számtalan cég kínál hasonló szolgáltatást, hiszen az internet korában a webes jelenlét elengedhetetlen. Ezen cégek azonban elsősorban vállalkozások számára nyújtanak szolgáltatásokat, nem pedig a tudomány világában működő, professzionális kiadóval nem rendelkező folyóiratoknak.

Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
A könyvtár fenntart egy publikálást támogató egységet, mely az egyetemen működő tudományos folyóiratok szerkesztőségeinek nyújt segítséget, nagyban támaszkodva a fent említett OJS szoftverre.  A szolgáltatásukat azoknak kínálják, akik magasabb idézettséghez vezető nagyobb láthatóságot és jobb megtalálhatóságot szeretnének elérni, illetve akik idővel szeretnének kiadványaikkal bekerülni a nagy adatbázisokba és a szakterületükön releváns gyűjtőrendszerekbe.
Itt lehet megjegyezni, hogy azoknak a folyóiratoknak, melyek nagy, nemzetközi online adatbázisokba szeretnének bekerülni, alapvető tartalmi és formai követelményeknek kell megfelelniük (pl. ISSN, önálló URL, weboldal. Emiatt bizonyos mértékig hozzájuk is lehet fordulni segítségért illetve tanácsadásért. 

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár
Az Oktatás- és Kutatástámogatási Osztály a pécsiekhez hasonlóan az egyetemhez köthető folyóiratok szerkesztőségeinek nyújt támogatást, úgy mint ismerteti a nagy, nemzetközi adatbázisokba való bekerülés feltételeit, menetét; segít a dokumentumok webes azonosításában, hiszen a DOI (Digital Object Identifier) ehhez elengedhetetlen, azonban ezen túl növelheti a kiadvány weboldalának látogatottságát is. A könyvtár a CrossRef-ügynökségen keresztül ingyenesen biztosítja az egyetemen készült kiadványoknak a DOI-azonosítót. Továbbá az OJS kapcsán is kérhetnek tanácsot az osztály munkatársaitól a szerkesztőségek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése