keresés

2023. december 17., vasárnap

75 éves a romániai könyvtáros szakfolyóirat, a „Biblioteca”

Saját kép: folyóirat s könyvek
Jelen blogg bejegyzésben mely nem más mint egy recenzió egy román nyelven megjelent könyvtáros szaklapból szeretnék egy cikket bemutatni, amely tömören ismerteti a kiválasztott szakfolyóiratot. A romániai könyvtáros szakmai közéletben fontos szerepet tölt be a Román Nemzeti Könyvtár (Biblioteca Nationala a Romániei) honlapján olvasható Biblioteca: revistă de bibliologie și știința informării című napjainkban most már elektronikus folyóirat. Az idei első szám ünnepi különszám, amelyben a lap fennállásának 75. évfordulóját ünnepelték a szerkesztők.
A lap főszerkesztője Raluca Man, munkatársai egyetemi tanárok, akadémikusok: dr. Doina Banciu, dr. Agnes Erich, dr. Maria Micle, [et al.]
A könyvtáros szakemberek az itt közzétett írásokban a lap jelentőségét méltatták a könyvtárosvilág szakmai kommunikációjában és tapasztalatcseréjében. Az ünneplő cikkek közül Victor Petrescu,
Victor Petrescu (16.VIII.1941, Jariştea, Vrancea) történész és irodalomkritikus, bibliológus, újságíró http://www.sst.bibliotheca.ro/membri/petrescu.htm (Letöltve: 2023.12.17).
írását választottam ki, aki tömören összefoglalta a Biblioteca (Könyvtár a szaklap címe magyarra fordítva) című folyóirat kialakulásának történetét és jelentőségét a szakmai közéletben. Érdekes és találó címet választott a méltatásának Din avatariile unei reviste de specialitate
Egy szakmai folyóirat avatárjai. Az ’avatar’ szó jelentése, meghatározása a román nyelvű dexonline-ban: [ https://dexonline.ro/definitie/avatar/definitii (Letöltve: 2023.12.17.)] A hinduizmusban az istenek reinkarnációjának adott elnevezés. Szinonimái: transzformáció, átalakulás (váratlan, néha kínokkal teli átalakulás egy élőlény fejlődésében, vagy akár egy dolog kialakulásában), metamorfózis.
hiszen e 75 éves folyóirat a megjelenésétől kezdve története során állandóan újra és újra megújult és átalakult. Sőt a romániai publicisztika egyik jelentős kiadványának nőtte ki magát évtizedeken át tartó következetes megjelenésével és a kíváló könyvtáros, kulturális szakemberek írásainak közzétételével. Minden szaklap célja a szakemberek közötti eszmecsere elősegítése – kezdi a cikkét Victor Petrescu – az új, de a hagyományokhoz is hűséges és vonzó népszerűsítése az adott szakmának. A szerzők feladatul tűzik ki maguk elé a dolgok állásának elemzését, megoldási javaslatokat téve a problémák megoldására, az állandó fejlesztésre, a munkamenet jobbítására törekedve. Egy ilyen szakmai folyóirat lett az évek során a „Könyvtár"(Biblioteca), amely azonban a kezdeti években sajnos a szovjet típusú propaganda eszközeként szerepelt. A háború után egy új úgynevezett kommunista rendszer építése volt folyamatban. Az értelmiségiek ezeknek a kommunista eszméknek a rabszolgái kellett, hogy legyenek, s egyben a proletkultizmus terjesztői. A szovjet orientáció támogatására jöttek létre ezek a népszerűsítő kiadványok.(Kulturális sajtó, Editura Cartea Rusă)
1948 júliusában jelent meg az első szám „Olvasók kalauza” (Călăuza cititorilor [Sic!]) címmel, amely természetesen nemcsak az olvasóknak szólt, hanem a könyvtáros szakembereknek is – sőt elsősorban nekik – a második világháború utáni virágzó analfabetizmus éveiben. A cikk szerzője szerint ez a cím nem volt megfelelő a lap jellegét és jelentőségét tekintve. Havi Értesítő -nek (Buletin lunar) nevezték egy ma is „azonosítatlan bizottság” gondozásában. 1950-ben már azt állították, hogy a Román Népköztársaság Kulturális Központjainak Bizottsága a Minisztertanáccsal együtt szerkesztik a lapot.
Vö. Revista „Biblioteca - studiu monografic” București, 1998.
1955-től a folyóirat a Kulturális Minisztériumhoz került, 1965-től a szerkesztőbizottságban már ott voltak: George Baiculescu, Ștefan Gruia (főszerkesztő) és Aron Grünberg (főszerkesztő-helyettes) (Az elismert tudósok neve önmagáért beszél). Az 1960-as évek elején és közepén megjelenése nagyrészt a szovjet kiadványnak volt köszönhető, azokat népszerűsítette. Sőt 1955 és 1956 között maga a szovjet „Bibliotekar” román fordításban is megjelent.
Hamarosan újra megváltozik a szaklap neve Könyvtárak folyóiratára, (Revista bibliotecilor) majd 1973-tól Negyedéves értesítő lett (Buletin trimestrial) – most már Könyvtár címmel a Kulturális útmutató (Îndrumător cultural) című folyóirat mellékleteként az 1973-ban megjelent 703-as Határozatnak (Decretul nr. 703 din 1973) köszönhetően, ami 1974-ben már törvényerejű rendelet (Legea nr. 20/1974) lett. A törvénynek megfelelően a kulturális-oktatási intézmények egységes strukturális normáit figyelembe véve a lap a könyvtáros munka negyedéves értesítőjévé vált. Igaz, egyelőre csak mellékletként.
Fokozatosan azonban a fontos szaktekintélyként elismert, komoly szakmai tapasztalattal rendelkező kutatók is kezdik megjelentetni írásaikat a lap hasábjain a könyvtárban vagy a bibliológiai kutatásban elért sikereikről, eredményeikről. 1990 januárjában ugyanazon a néven ismét önálló kiadvány lett és új sorozatként havonta jelent meg a Kulturális Minisztérium égisze alatt. A folytonos megjelenés éveiben az egyik minden idők leghosszabb életű román publicisztikai kiadványa lett és sikerült néhány fontos célt elérnie: kiderült, hogy képes az emberek nagy részét összegyűjteni, az oldalain publikáltak jelentős bibliológusok, kutatók, könyvtárosok, írók, a kultúra és a tudomány emberei; feltárta a romániai könyvtárak szinte teljes problémakörét, az állomány beszerzésétől, a feldolgozás megszervezésétől egészen a teljes felszereltségig, a szolgáltatások korszerűsítésétől a szakmai képzésig, a könyvtárosok egyesületi életéig és a nemzetközi bibliológiai valóság reflektálásáig. Mindezt gyakran úgy, hogy magához vonzott néhányat a tekintélyes külföldi munkatársak közül is. Például 1990 után a kisinovi szerkesztőségi alfiókjukban olyan jelentős moldovai közreműködőkkel, szerkesztőkkel dolgoztak együtt, mint Ștefan Gruia, Ioana Lupu, Emil Vasilescu, Anne Marie Mihiț, Maria Moldoveanu, Corina Costopol, Antoneta Corvătescu, Livia Bacâru, George Vlădescu. Jelenleg is igyekszik egyre változatosabbá tenni a tevékenységi körét, a könyvtárosszakma problémáit, jelenségeit alaposan megtárgyalva, azok fejlődését összhangba hozva nemzeti és nemzetközi szinten.
1998-ban a lap fennállásának 50. évfordulóján Emil Vasilescu, az akkori főszerkesztő a Revista Biblioteca című monográfiájában átfogó, részletes elemzést készített a lap működéséről, fejlődéséről és szerepéről a könyvtáros szakmában. Véleménye szerint szükségszerűvé vált egy bibliológiai témájú folyóirat kiadási történetébe való betekintés, annak átfogó elemzése, amely az idők során megvalósított kezdeményezéseket relevánssá és példaszerűvé teheti mindenki számára. A folyóirat valós román hagyományokra támaszkodik és nem külföldi kiadványok másolását tűzi ki célul, amelyekre sajnos bizonyos exogén (kívülről származó) tényezők kényszerítették a világháború utáni időszakban, amikor nem engedélyezték az ország élenjáró tudósainak és az őket támogató intézményeknek, hogy összegyűjtött kutatásaik eredményeit véglegesítsék és a szakfolyóiratok lapjain publikálni tudják. 2009 februárjától a Román Nemzeti Könyvtárban szerkesztik. Jelenleg a lap főszerkesztője Raluca Man, munkatársai egyetemi tanárok, akadémikusok: dr. Doina Banciu, dr. Agnes Erich, dr. Maria Micle, Elena Pintilei, dr. Cristina Popescu, dr. Angela Repanovici, dr. Elena Tîrziman, Florin Filip, dr. Zanfir Ilie, dr. Mircea Regneală, dr. Octavian Mihail Sachelarie. 2010. januárjától indexelve van az EBSCO és a PROQUEST adatbázis-platformokon is. Sajnos az utóbbi években felhagytak a folyóirat papírformátumú nyomtatásával (valószínűleg anyagi okokból kifolyólag). A cikk szerzője szerint érdemes lenne ezt megvitatni nemzeti szinten és megoldást keresni erre, hiszen jelentős hazai folyóiratról van szó, amelynek több évtizedes nemzeti hagyománya van. Annál is inkább a könyvtárak alapvetően információs dokumentációt szolgáltatnak és ennek a kommunikatív hasznossága vitathatatlan, különösen napjainkban.
Források:
1. Biblioteca Națională a României https://www.bibnat.ro/index-ro.htm (Letöltve: 2023.12.17)
2. Petrescu, Victor: Din avatariile unei reviste de specialitate. In: Biblioteca, București, 2023, nr. 1, p. 11-12 https://www.bibnat.ro/dyn-doc/publicatii/Revista%20Biblioteca%201_2023.pdf (Letöltve: 2023.12.17)
3. Vasilescu, Emil: Revista Biblioteca : studiu monografic, Bucuresti, 1998, p. 7. Societatea Scriitorilor Târgovișteni – Petrescu, Victor http://www.sst.bibliotheca.ro/membri/petrescu.htm (Letöltve: 2023.12.17).
4. Dexonline – avatar szó jelentése https://dexonline.ro/definitie/avatar/definitii (Letöltve: 2023.12.17).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése