keresés

2023. június 1., csütörtök

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye Facebook oldala

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye a főváros helyismereti különgyűjteménye, amely számos dokumentumtípust feltáró és szolgáltató gyűjteményrésszel rendelkezik.

A Budapest Gyűjtemény mint a FSZEK egyik osztálya külön aloldallal rendelkezik az intézményi honlapon, amelyről a gyűjtemény Facebook oldala is elérhető.

A Budapest Gyűjtemény honlapja


A Facebook oldal



Az alábbiakban a Budapest Gyűjtemény Facebook oldalát vizsgálom meg, egyrészt a felépítése és a megjelenése kapcsán, másrészt a 2023. évi bejegyzések elemzésével.

A gyűjtemény Facebook oldala 2014 szeptemberében indult és 2023 májusára több mint 5 500 kedveléssel és közel 6 000 követővel rendelkezik.

11 vélemény alapján (amely a követők számához vagy a megtekintések számához képes alacsonynak mondható) 5-ös értékelést kapott az oldal. Az értékelések az oldal egyediségét, a feltöltött fotók gazdagságát emelik ki. A legutolsó értékelés több mint 3 éve született.

A gyűjtemény a Facebook oldalán több száz fotót oszt meg, amelyek a bejegyzésektől függetlenül is böngészhetőek.


Az adott képre kattintva egy nagyobb méretű vízjellel ellátott képet kapunk, a legfontosabb adatok megjelenítésével együtt. Az egyes képekhez lehetséges a hozzászólás, melyre a legtöbb esetben a könyvtár reagál is. A képek egy részének teljes leírása az Budapest-képarchívumban érhető el, amely a Corvina integrált könyvtári rendszerre épül.


Számos esetben a képek egy-egy nagyobb kép részletét ábrázolják, ilyenkor a teljes kép is megjelenítésre kerül.
A feltöltött képek nincsenek rendszerezve, a feltöltés dátum szerint kerülnek megjelenítésre széles dokumentumtípust felölelve: képes levelezőlapok, újságcikkek, fotók, plakátok stb.

A bejegyzések

A vizsgált időszakban (2023. január 1. - május 30.) az oldalon 22 bejegyzés történt. A legtöbb (18) bejegyzés egy-egy feltöltött dokumentumcsoport kapcsán született. A gyűjtemény által megosztott képekhez bőséges leírás tartozik, ami pl. a korabeli sajtóanyagok idézésével színesíti a képi megjelenítést.

A 18 bejegyzéshez átlagban 90 kedvelés és 22 megosztás járult. A legtöbb a 160 kedvelés és 57 megosztás (ez ugyanannál a bejegyzésénél található).

A posztok feléhez történt hozzászólás, átlagban 4-5.


A maradék 4 poszt közül 3 a FSZEK programajánlója (kiállítás, Budapest Könyvfőváros 2023-hoz kapcsolódó programok), melyek kedvelése messze elmarad a többi bejegyzéstől, illetve a megosztás sem jellemző ezeknél. A könyvtár Facebook oldalán ezek a bejegyzések sokkal több megtekintést és kedvelést kapnak, itt a gyűjteményi oldalon nem annyira relevánsak.


A bejegyzésekhez átlagosan 10 kép kerül feltöltésre és a hozzászólások az egyes képek alatt még folytatódnak, ahogyan a kedvelések és megosztások. Az adott épület, szobor stb. kapcsán számos kiegészítés és kérdés fogalmazódik meg az oldal látogatóiban, amelyekre mindig érkezik reagálás a könyvtár részéről, akár egy köszönet, egy pontosítás vagy egy bővebb válasz formájában. 

A digitális gyűjtemény az egyes gyűjteményi darabok szintjén valósítja meg a tudásátadást és interaktivitást, még ha ez a főoldalt áttekintve nem tűnik annyira látványosnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése