keresés

2021. december 1., szerda

Mit tartogat a jövő: Könyvtári szakemberek a legizgalmasabb technológiákról és a jelentősebb trendek

Szerző: Carrie Smith
Eredeti cím: What the Future Holds: Library thinkers on the most exciting technology and noteworthy trends

Megjelent: 2020.06.01.

Áttekintés
A világ gyors változásából származó nagyobb társadalmi és technológiai fejleményekhez a könyvtáraknak is igazodniuk kell. Az alábbiakban az American Library Association (ALA) által szervezett 2020-as Téli találkozó és kiállítás keretén belül tartott Symposium on the Future of Libraries (Szimpózium a könyvtárak jövőjéről) című rendezvényen osztották meg a nézeteiket a korábban is említett öt könyvtári gondolkodó. A témák nagyon napjainkban nagyon is aktuálisak Robot technológia, (VR) technológia, adatvédelem és biztonság kérdése, valamint a fenntarthatóság. A cikk ezeknek a felszólalóknak a konferencián elhangzott nézeteiket gyűjtötte össze az előadókra lebontva.

A szerzőről
Carrie Smith az American Libraries Magazine Szerkesztőségi és Hirdetési munkatársa, aki a Chichago-i egyetemen végzett. Továbbá az American Library Association (ALA) tagja 5 éve. Eddig az amerikai könyvtárak tulajdonságairól írt és több szerkesztőséggel és kiadó vállalatokkal is együttműködött.

A Felszólalók
Bohyun Kim (chief technology officer and associate professor at University of Rhode Island Libraries), Matthew Bollermann (chief executive officer of Hauppauge (N.Y.) Public Library), Felicia A. Smith (head of learning and outreach at Stanford University Libraries in Palo Alto, California.), Elisa Rodrigues (systems library assistant at University of San Francisco) és Peter McCracken (acquisitions and e-resources strategy librarian at Cornell University in Ithaca, New York).

A cikk felépítése egy általános bevezetéssel indul, ahol rövid leírást kap az olvasó a témákról és az itt felmerülő kérdésekről is. A továbbiakban az egyes előadók nézeteit olvashatjuk. A mű végére a cikk szerzője azonban nem írt összefoglalót. A mű nagyon jól összefogja azokat a kérdéseket, amik aktuálisak a korunkban és a könyvtárak számára is. Amit még a cikkbe beleírtam volna az egy összefüggő vélemény a konferencián elhangzottak alapján.

Robotok
Libby robot
Képet készítette:  Mariki Uitenweerde
A robotok még nem terjedtek el a könyvtárakban, de már több különböző célra már megindultak a tesztek. A robotokat használhatják az olvasók üdvözlésére és az esetleg felmerülő kérdések megválaszolására. A dél-afrikai Pretoria Egyetem könyvtárainak van egy Libby nevű robotja, ami már ellátja ezeket a feladatokat. Az még egyelőre kérdéses, hogy a robotok széles körű elterjedése milyen kérdéseket fog még felvetni.


Fenntarthatóság
Matthew Bollerman az éghajlat változás könyvtárakhoz való kapcsolódásának lehetőségéről szólalt fel. Az ALA arra ösztönzi a könyvtári konferenciák résztvevőit, hogy az utazások során keletkező szén-dioxid kibocsátást kompenzálják és ezt az iskolai könyvtárak szándékukban áll ezt bevonni a tantervbe. A könyvtárak az úgynevezett “triple bottom line” keretrendszert kellene alkalmazniuk a működéssel és a szolgáltatásaikkal kapcsolatban. A fenntartható könyvtárak kezdeményezés olyan eszközöket kínál, amelyekkel dokumentálhatják a környezeti, társadalmi és a pénzügyi célok terén elért eredményeiket. New Yorkban a Lindenhurst Memorial Library az első olyan könyvtár, ami megszerezte a Fenntartható könyvtárak tanúsítványt. A tervek szerint 73 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert építenek ki a könyvtár tetejére, elektromos autók számára töltő állomásokat létesítenének és bio alapanyagú tisztító szereket használnának a kertészetben.

Virtuális Valóság
Felmerül a kérdés, hogy a virtuális valóság, hogyan forradalmasítja a könyvtári oktatást? Úgy, hogy a való életből vett példák alapján hogyan használják a megszerzett információs műveltségi készségeket. Így sokkal aktívabb tanulási folyamat jöhet létre. A VR tartalmak fejlesztése és előállítási költségei nagyon magasak és az egyetemi alkalmazáshoz még nagyon sok kutatás hiányzik és ez a technológia viszonylag új.

Az adatok torzítása
Az adatvédelem megsértése gazdaságilag, társadalmilag a hátrányos helyzetű csoportoka különösen hátrányosan érinti. A személyazonossággal való visszaélés elsősorban azokat az embereket érik negatívan, akik az alacsonyjövedelmük miatt nem tudják kezelni az ebből kialakuló következményeket. Az adathalmazokra sokan csak árucikként tekintenek. Ahhoz, hogy a könyvtárak a szolgáltatásaik javítása az egyik fontos céljuk ehhez azonban kénytelenek egy belső adatgyűjtést végrehajtani. Az ilyen tevékenység nagyon sok veszélynek tehetik ki az olvasókat, hiszen így az adatok láthatóvá válnak még ha csak egy szűk körről is van szó. Az ALA szellemi szabadságért felelős részlegének weboldalán remek források találhatók és hamarosan kiadásra kerül a könyvtárak részére adatvédelmi gyakorlati útmutatókat. Ezeket a forrásokat minden könyvtárnak a saját közösségének igényeihez kell igazítania.

Adatvédelem
Sok szolgáltató ellenőrzi, hogy az előfizetőik megfelelően csatlakoznak az előfizető intézményhez. Mások inkább bevételi forrásként tekintik az interakcióikat és mindent megtesznek azért, hogy ezeket pénzé tegyék. A közösségnek ki kell dolgozni egy kampányt, ami az adatvédelmi szolgáltatásokra összpontosul. A kampány célja, hogy figyelmeztesse azokat a szolgáltatókat, akik rossz adatvédelmi magatartást tanúsítanak. A könyvtárakon túlmenően egy olyan közös és nyílt értékelési rendszert szeretnének létrehozni, amelyben a szállító láthatja, hogy miért kapnak olyan értékelést. A könyvtárakkal, szállítókkal, szervezetekkel és azok számára, akiknek fontos azokkal együttműködve biztosítható az adatvédelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése