keresés

2021. december 9., csütörtök

Amerikai börtönújságok digitalizálása

 

Lisa Peet: Reveal Digital Collects, Digitizes American Prison Newspapers, Library Journal, Aug.  10. 2021.

 URL: https://www.libraryjournal.com/story/reveal-digital-collects-digitizes-american-prison-newspapers



Az Ithaka JSTOR nonprofit digitális részlegéhez tartozó Reveal Digitals új projektbe kezdett, miszerint amerikai börtönújságokat digitalizálnak. Az Amerikai Egyesült Államok szinte minden államából feldolgozásra kerülnek a börtönújságok 1800 és 2020 között, amelyek nyílt hozzáférésűek lesznek – illetve már féléve azok. A digitalizálást 2020 júliusában kezdték el. 1800 óta vannak úgynevezett „rabkiadványok”, amiket az elítéltek írtak és szerkesztettek.
Érdekes és értékes kutatási anyag ez a digitális gyűjtemény, ugyanis első kézből származó információkhoz juthat hozzá az érdeklődő. A rabok hangján keresztül megismerhető akár a bebörtönzés pillanata, de a börtönben eltöltött idő is nyomot hagy írásaikon. Legalább 250 000 oldalnyi börtönújság digitalizálását tervezik, melyhez anyagi támogatást is kaptak egy alapítványtól és további hatvanhárom könyvtártól.

 

Adatvédelem és hozzáférés biztosítása

A projekt munkatársai igyekeznek kideríteni, hogy a börtönújságok szerzői börtönben vannak-e még? Célul tűzték ki az írók, művészek felkutatását, amit az is nehezít, hogy sokan álnéven írtak. Fontos számukra a szerzők munkájának tiszteletben tartása, ezért előzetes egyeztetés nélkül nem digitalizálják az adott művet. Minden esetben a projekt egyik munkatársa, Ray, írásban kér engedélyt a tartalom létrehozóitól a szabad publikálásra. A Creative Commons licenctípusok közül lehet választani, és a szerzők a későbbiekben kérhetik művük eltávolíttatását. Amennyiben lehetőség van rá, a rabok megkapják az anyag digitalizált változatát, melyet szabadon felhasználhatnak. A Reveal Digital jelenleg nem rendelkezik olyan anyagi kerettel, amelyből a feldolgozott írásokért fizetni tudna. Nagy hangsúlyt fektetnek viszont a börtönben folyó felsőoktatásra, ugyanis hozzáférést biztosítottak a JSTOR-hoz egy olyan intézményen belül, ahol nincs szabad internethasználat. A megoldás pendriveon érkezett, amely egy keresőindexet tartalmazott. Az elítéltek megkapták ezt a pendrive-ot, így keresést indíthattak a JSTOR-on keresztül, és mivel a tartalomhoz már nem volt hozzáférésük, azt tanáraik nyomtatták ki, majd vitték be az intézménybe. Kb. egy héttel később, ha átestek az ellenőrzési folyamaton, kézhez kapták a kért dokumentumokat. A Reveal Digital módszere hatásosabb, mint a hagyományos, miszerint az elítéltek elmondják a könyvtárosnak, hogy milyen témában kutatnak, s ennek megfelelően 5-10 nyomtatott cikket kapnak – tehát nincs lehetőség önálló választásra. A JSTOR támogatások segítségével kísérleti projekteket indított a börtönön belüli tartalomhoz való hozzáférés javítására, bővítésére, beleértve az offline megoldás továbbfejlesztett változatát is, amely tényleges tartalmat kínál. Az Ithaka pedig olyan megoldást kíván nyújtani, amely közvetlen hozzáférést biztosít a weboldalhoz, de korlátozottan. Több intézményben is számos probléma adódik a kivitelezés tekintetében, mint pl. van-e elég hely a számítógépes berendezések elhelyezésére, ahol a tartalom elérhető lenne, mik a cenzúra kérdései (ami államonként és börtönönként változó lehet), a börtönlakók mennyire férhetnek hozzá a tartalmakhoz, mennyire ellenőrzik, van-e az intézményben, aki segíti a számítógéphasználatot? stb. Az Ithaka célja, hogy idővel szabadon hozzáférhető legyen a JSTOR minden börtönben folyó felsőoktatási program számára.


A börtönújságok felkutatása

A Reveal Digital a Whitman College-tól, egy régi támogatójától szerzett tudomást a börtönsajtóról, amiből bőséges gyűjtemény áll rendelkezésükre. Felkérték ugyanis a Reveal Digital munkatársait, hogy digitalizálják ezt az állományrészt. A munka során fogalmazódott meg bennük, hogy összegyűjtsék és digitalizálják a bebörtönzött írók által készített újságokat az egész országból. Ennek az ötletnek köszönhetően majdnem 500 külön címet azonosítottak, és kezdték meg a munkát. A feladat nem volt könnyű, a kiadványok sokféle intézményben voltak szétszórva, könyvtárakban, levéltárakban, börtönökben egyaránt. Katalogizálásuk is más-más volt intézményenként.
A gyűjtemény népszerűsítése érdekében a Reveal Digital 2020 őszén három webináriumot szervezett, amelyen a témában jártas előadók vettek részt. A JSTOR Daily online magazinnal való együttműködés is a gyűjtemény szélesebb körben való terjesztését szolgálta.


Figyelem a „belső hangokra”

A Reveal Digital támogatni kívánja szabadulásuk után az igazán tehetséges rabokat, akik hihetetlen kutatásokat végeznek, és fantasztikus írásaik jelennek meg, olyanok, melyeket nem szabad veszni hagyni. Segíteni akarják őket abban, hogy a későbbiekben is folytathassák tudományos munkájukat.

 

                                                                                                             

Bató Zsuzsa

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése