keresés

2021. december 5., vasárnap

Az RFID technológia és társai – Hogy lesz okosabb a könyvtárad?

Bevezetés 
Ahogy a társadalom részéről egyre újabb és újabb igények jelennek meg, úgy a könyvtárak és a könyvtárosok egyre újabb innovációk után kutatnak. A poros polcok és elavult könyvek képe letűnni látszik, helyét a fejlődés és a változás veszi át. Számítógépek, alkotóterek, különféle új technológiák jelennek meg a könyvtárakban. Lényeges továbbá az automatizáció és a fokozott biztonság kérdése. A COVID-19 járvány és a különböző költségek emelkedése még fontosabbá teszik a virtuális szolgáltatások bevezetését. 


RFID 
Az RFID technológiát 1998-ban találták ki, és a New York-i Rockefeller Egyetemen vezették be először. Az RFID lehetővé teszi az önkiszolgáló kölcsönzést, a lopásgátlást, a gyors leltározást. Előnyein túl azonban hátrányai is vannak: könnyebben sérül a használók személyes adatainak védelme. Ezen kívül a könyvtári állományt is veszély fenyegeti: ha valaki törli az RFID-címke memóriáját, felülírhatja hamis adatokkal, és nem lehet kikölcsönözni az adott dokumentumot. Bár hozzá kell tenni, hogy amióta először bevezették az RFID-technológiát a könyvtárakba, sokat fejlődött a technika és a biztonság. 
  
NFC 
Az RFID-technológia bevezetése még csak a kezdet volt. Megjelent az NFC is, mely egy gyorsabb, kényelmesebb, rövid hatótávú kommunikációs technológia. Olyan érintésmenteskártya-szabványokon alapul, mint például az Apple Pay. Az NFC-címke gyors hozzáférést biztosít a tartalmakhoz. A rövid hatótáv növeli az adatbiztonságot, ilyen szempontból előnyösebb a hosszú hatósugarú RFID-nál. 
A könyvtárakra abból a szempontból van hatással, hogy növeli az automatizáció és az érintésmentes szolgáltatások megvalósításának lehetőségét, mely a koronavírus-járvány következtében kiváltképpen előnyös. A késedelmi díjakat vagy a nyomtatás költségét egyszerűen, egy kattintással be lehet fizetni. 
Az NFC-címkék nem drágák, a kereskedelemben már széles körben alkalmazzák. Viszont pont amiatt, hogy fizetésre is lehet használni, megintcsak felmerül az adatbiztonság kérdése, hiszen pénzügyi adatokat kell megadni hozzá. 
  
Okos könyvtár technológia 
Az okos városok és okos otthonok analógiájára kitalálták az okos könyvtárakat is. Ehhez szükség lesz egy S-Library applikációra és az NFC-technológiára. A használó a mobilja segítségével „beszkennelheti” a könyvet és ezzel már ki is kölcsönözte. Az NFC-címke jelzi az integrált könyvtári rendszernek, amely frissít, és kikölcsönzöttnek jelzi a könyvet a katalógusban. Ezáltal csökken a várakozási idő, amit a kölcsönzői pultnál kellene töltenie a felhasználónak. Egy malajziai egyetemi könyvtárban végzett felmérés szerint a használók 90%-ának tetszett a megoldás. 
  
Érintésmentesen 
Az ohiói Toledo Lucas County Public Library-ben már 2009-ben bevezettek egy érintésmentes szolgáltatást. A könyvtárosok az online kikért dokumentumokat zárt szekrényekbe tették, melyeket később a felhasználók az olvasójegyükkel tudtak kinyitni, így hozzáférve a könyvekhez. Ezzel lehetővé vált a 24 órás szolgáltatás. 
A koronavírus-járvány pedig újabb érintésmentes megoldásokat hozott. Ilyen például a Kennesaw egyetem online tájékoztató szolgáltatása. 
  
Zárszó 
Az utóbbi időkben nagy lépéseket tett előre a technológia, kiváltképp a koronavírus-járvány idején. Ez az időszak is megmutatta, hogy nem csak lehetőség van az online szolgáltatások bevezetésére, de igény is. A könyvtáraknak nem szabad múltidejűvé válniuk, hanem alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, hogy méltó helyet foglalhassanak el a jövőben. 
  
* 
Magyar példák 
Magyar vonatkozásban is találhatunk példákat az RFID könyvtári alkalmazására. Számos felsőoktatási könyvtárban (például a Szent István Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Debreceni Egyetemen), városi, megyei könyvtárban (FSZEK-banRákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban, a kiskunfélegyházi városi könyvtárban), szakkönyvtárban (a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtárban, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Könyvtárában) alkalmazzák ezt a technológiát. 
Az NFC könyvtári alkalmazása hazánkban még várat magára. 
Példák hazai alkalmazásra:
 
Eredeti cikk címe: RFID TECHNOLOGY AND BEYOND: How Your Library Is Getting Smarter 
Szerzője: DicksonChelsee M. 

Megjelenése: Computers in Libraries; Westport Köt. 41, Kiad. 4, May 2021): 19-22. 
Kép forrása: link

Referáló: Sokcsevits Judit



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése