keresés

2021. december 1., szerda

Egy modern könyvtár együttműködései- Új technológiák a szolgáltatásokban


Eredeti cím
: 21st Century Libraries: Changing from the Ground up
Szerző: Dennis Piece 
Elérhető: Library Journal online folyóirat/Technology LINK
Megjelenés: 2021 június 21.
A cikk kulcsszavai: technológia, innováció, építészet, laptopok, internet, tervezés, vezeték nélküli
Ref: Tenczer Sarolta Boróka, 2021 


Bevezetés 

A könyvtárak funkciója az éve alatt rengeteget változott. Már nemcsak a könyvek gyűjtőhelye és a kölcsönzés színtere, hanem annál sokkal több. Közösségi terek alakultak ki, kibővültek a szolgáltatások és technológia is folyamatosan fejlődött és fejlődik a mai napig is. A COVID-19 világjárvány előtt is megvalósultak ezek a fejlesztések, ám a járvány újabb jelentős változásokat hozott a könyvtárak életében is. Technológiai és építészeti cégek keresték fel a könyvtárakat, mert az együttműködés révén új lehetőségeket láttak a könyvtárakban. A cikk írója ezeket az újító szolgáltatásokat, együttműködéseket foglalja össze és tárja fel működésüket. 

LaptopsAnytime

A könyvtárak korábban asztali számítógépeket használtak, amelyen néhány előre telepített programon kívül mást nem lehetett használni. A laptopok bevezetése az olvasók kényelmét szolgálta, ugyanakkor a könyvtárosoknak plusz munkát jelentet a készülékek karbantartása és ellenőrzése. Ezért különböző technológiai cégek, többek között a LaptopsAnytimeajánlották fel szolgáltatásaikat, hogy megkönnyítsék a könyvtárosok munkáját. Rekeszeket, úgynevezett kioszkokat és hordozható töltőket kínálnak a könyvtáraknak, amelyekkel felügyelik a készülékek működését és a kölcsönzését. Ezen kívül a rekeszek karbantartásáért is felelősséget vállalnak. 

Luna Imaging 

Ez a cég a könyvtárak digitalizált gyűjteményeinek kezelésében segít egy felhőalapú szoftver segítségével. Képeket, videókat, hangfájlokat, PDF-fájlokat, valamint digitalizált dokumentumokat is képes megőrizni és biztonságosan tárolni továbbá segít az online megosztásban, így a könyvtár felhasználói is szabadon kereshetnek a gyűjteményben. A könyvtárosok feltölthetik és szerkeszthetik a saját gyűjteményüket ebben az adatbázisban. A LUNA továbbá létrehozott egy olyan oldalt, a LUNA Commons-t, amely sokféle forrásból származó nyilvános gyűjteményeket mutat be. Az adatbázis maga egy szerveren keresztül érhető el a könyvtárak számára, amelyet az igények alapján fizethetnek elő. 

FE Technologies 

A vállalat RFID technológiát fejlesztett ki, amit a könyvtárak a kölcsönzés területén tudnak alkalmazni. A RFID azonosítók és a szkenner segítségével meggyorsítják számukra a folyamatot, egyszerre több dokumentumot is képesek lesznek leolvasni. A címkék, a biztonsági kapuk és az ellenőrző állomások mellett a cikk olyan eszközöket is kiemel, mint például a Display Reservation Locker, a távoli elérést segítő szekrényrendszer, az Anytime Library, egy kioszk automata, valamint a Library Rover, az FE Technologies mobilalkalmazása. 

Kodet Architectural Group LTD

 A fent említett három céggel ellentétben a Kodet nem technológia szolgáltatásokat és elektronikus eszközöket kínál, hanem az iskolai és a nyilvános könyvtáraknak segít a funkcionális terek kialakításában, hogy azok programokat és megfelelő szolgáltatásokat legyenek képesek nyújtani a felhasználóik számára. A cég fő feladata a könyvtári terek átalakítása az alaprajz megváltoztatásával. Több projektjüket is sikeresen megvalósították már, például a Dakota megyei Pleasant Hill Library esett át egy ilyen átszervezésen. 

Tappé Architects

A közösségteremtés és a közösségi terek létrehozása a könyvtárakban a könyvtáros szakma egyik legfontosabb feladatává vált az elmúlt években. Az alapszolgáltatások nyújtása mellett, mint például a kölcsönzés vagy az információgyűjtés mellett a könyvtár a közösség formálását is vállalta. Ehhez azonban megfelelően kialakított létesítményre van szükségük, amely biztosítja a használók interakcióit. A Tappé Architects ebben igyekszik a könyvtárak segítségére lenni. Csoportos tanulószobákat, digitális médialaborokat, a közgyűjtemények számára nyitott, A-keretes polcokat, energiatakarékos lámpákat és ötletesen kialakított ülőhelyeket, olvasósarkokat alakítottak ki és helyeztek el az épületben. A belső elrendezés mellett pedig a külső területekre is igyekeztek figyelmet fordítani, parkokat, kerteket és egyéb zöld zónák létrehozásával. 

Library Ideas 

A cég olyan eszközöket fejleszt ki a könyvtárak számára, amelyek segítségével az olvasók teljesen új módon érhetik el az intézményt. A cikk írója többet is megemlít, köztük a Freegal Music-ot, amely egy felhőalapú zenei szolgáltatás és a zenei kiadók anyagaihoz biztosítanak streaming-et és letöltést előfizetés fejében. A Freegal mellett szót ejt a Rocket Languages-ról online rendszer, amely a nyelvtanulásban segíti a felhasználót, a Freading-ről, egy e-könyv gyűjtemény, amit kifejezetten könyvtárak számára hoztak létre, a cég kiadóvállalatának termékéről a VOX Books-ról, amelyek olyan nyomtatott könyvek, amelyhez beépíthető hangolvasó tartozik, narrálva a szöveget. A VOX Publishing IR Books QR kód segítségével igyekszik élménnyé tenni a tudományos könyvek olvasását. A vállalat legújabb terméke, amelyre a pandémia is minden bizonnyal hatott, egy online könyvklub, amelynek keretében az online beszélgetések alkalmával boncolgatnak különböző könyveket heteken keresztül. Külön érdekessége a terméknek, hogy moderált és mindig az adott könyv szakértőjével valósul meg. 

Összegzés 

A cikk írója számos technológiai és építészeti céget és azok eszközeit mutatja be részletesen. Kitér arra, hogy a könyvtár mely területén került alkalmazásra, hogyan építették be a szolgáltatásokba őket. A fent felsorolt megoldásokon kívül bizonyára számos példát találhatunk még, amelyek a COVID-19 világjárvány hatása miatt valósultak meg. Nemcsak a pandémia, hanem a könyvtárak modernizálása, a folyamatosan megújuló trendek és a változó felhasználói, közösségi igények is segítenek az új ötletek kifejlesztésében és a további együttműködések megvalósulásában. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése