keresés

2014. december 12., péntek

Egy irigylendő könyvtár eredete

A Columbiai Egyetem új könyvtára, a Tudomány és Mérnöki Könyvtár a legújabb példája annak, hogy egy könyvtár hogyan támogatja a tudományos kutatást és tanulást. Az új épület egy meglévő földszintes házra épülve tökéletesen megfelel céljainak.


Hogy ez a LEED-Gold díjazott project miért egyedi és figyelemre méltó ennek egyik oka többek között az épület helyszíne, mely az egyetem terjeszkedésének egy portáljaként szolgál és elmondható róla, hogy egy mágnes a hallgatók számára. A hely (mely két dupla magasságú szintből és egy magasföldszintből áll nagyszerű kilátással az egyetemi campus-ra) olyan népszerű lett, hogy ba mérnöktan hallgatók az egyetemről azt követelik, hogy csak ők használhassák a könyvtárat.

A könyvtár meggyőződéssel segíti elő a technológiai innovációt és beteljesíti a Columbiai Egyetem vízióját a könyvtár 21. századi újradefiniálására. 50 munkaállomás várja a látogatókat egy sor magas szintű technikai eszközzel, mint például a 3 D egér, több tucat speciális applikáció tudományos elemzése és virtuális kutatás támogatása a létező technológia tudományban.

A Tudományos és Mérnöki Könyvtár több mint 345 ülőhellyel büszkélkedhet, több kapcsolódó helyiséggel, mint például fülkék és tanuló szobák, gyakorlati prezentációs helyek és hagyományos nyomtatott anyagok. Végső soron elmondható, hogy a könyvtár a különleges helyiségeivel kicsalogatja a kutatókat az irodájukból és a könyvtárba csábítja őket létrehozva az „irigylendő könyvtárat” a laikusok körében és egy különleges esetnek számít a változó könyvtárak világában: hogyan kell ellátni és biztosítani a legjobb eszközökkel és szakértelemmel a kutatás és a tanulás megvalósítását.


Schaper, L. (2012). A Case of Library Envy. (cover story). Library Journal, 137(12), 32.

Készítette Tampu Ferenc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése