keresés

2014. december 10., szerda

Börtönfilmek 2.

Webes környezetben a legrészletezőbb börtönfilm listát az IMDB adja. Természetesen más témájú filmekhez is ad elemző leírást a weboldal. Az IMDB-n különböző felhasználók top 10-es börtönfelsorolásait találhatjuk. A börtönfilmes lista bővül és persze a filmek rangsora is változik. 

A magyar oldalak közül a Filmmagazin és a Filmvilág, ahol érdemes keresni, de a Filmkatalógus is megér egy próbát. Habár utóbbi egy félig meddig fórumszerű weboldal és éppen ezért megvan az esélye annak, hogy az oda kommentelők tévednek, hiszen nem szakavatottak a témában. A port.hu, mely kritikákat is közöl és fórumot a felhasználóknak, jó példa erre.

Habár átlagos felhasználók által szerkesztettek, a blogokat sem szabad kihagyni a sorból. Én személy szerint itt találtam az IMDB után a leghosszabb felsorolásokat.

Úgy gondolom, hogy olyan oldal lenne a legoptimálisabb a börtönfilmek, de minden egyéb más film ismertetéséhez is, amely kiegyensúlyozottan elegyíti a kritikusi véleményeket a felhasználói véleményekkel. Nyilvánvalóan nehéz megtalálni ezt az egyensúlyt, de valószínűleg nem lehetetlen. Néhány börtönblog: Börtönblog: Fliegauf Gergely szakmai blogja, Világ a rácsok között, azaz gondolatok a börtönről, 10 legjobb börtönös film.

Ha a múlt nagy börtönfilmjeit vesszük alapul, nem szabad megfeledkeznünk a Szökés az Alctrazból című klasszikusról, melyben egy máig ismert és elismert színész, Clint Eastwood alakítja a főhőst. Ha a valóságra, a való élet börtöneire vagyunk kiváncsiak, akkor úgy gondolom, hogy a magyarországi Bebukottak című filmet kell alapul vennünk, mely Torinóban a legjobb külföldi film díját nyerte el.

Ha pedig könyvekről beszélünk, fontos megemlítenem börtönkategóriában a Szabó Edina által írt Magyar börtönszleng szótára című művet, mely ha nem is segít a börtönélet milyenségének átélésében, de egy az egyben megismertet a börtönben használt beszédstílussal. Ezen kívűl létezik még egy kiváló mű, a Fiáth Titanilla szerezte Börtönkönyv, amely eggyel közelebb visz, ha nem is nemzetközi, de magyarországi szinten a börtönök megismeréséhez és a magyar börtönkultúrához, mégpedig azzal, hogy részletesen leírja a hazai börtönökben lévő szokásokat, a jellemző beszédmodort, és a börtönkosztot is “kivesézi”.

Az egyetlen általam ismert szakmai és tudományos folyóirat, mely a börtön témájával foglalkozik, a Börtönügyi Szemle.

Szandtner Dániel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése