keresés

2014. december 12., péntek

Milyen lehetőségeket rejt magában az OR-ZSE könyvtára? 2.

Minden kezdet nehéz…

Kezdetben - az internet elterjedése előtt - még elég körülményes volt a zsidóság megismeréséről való informálódás. Bár az érdeklődés megvolt, de az ehhez szükséges infrastruktúra kialakulása még váratott magára az 1990-es évekig. A rendszerváltás után bekövetkező társadalmi változások és a vallásos élet felpezsdülésének hatására a magyarországi zsidóság reneszánszáról beszélhetünk már. A rendszerváltás lehetővé tette a zsidóság szabad megélését és hatására felélénkült a zsidó közösségi élet. Egyre több zsidó kezdett a zsidó vallás, hagyomány és kultúra iránt érdeklődni. 1989-90-től volt egy felívelő szakasz, amikor kuriózum volt a zsidó kultúra, mint minden olyan kezdeményezés, ami épp tabu volt a diktatúra idején. Különböző zsidó kiadványok jelentek meg, folyóiratok indultak el. Megnövekedett az érdeklődés az örökségvédelem két legfontosabb intézménye, a Magyar Zsidó Múzeum és a Magyar Zsidó Levéltár iránt is.
A Zsidó Levéltár feladata a magyar zsidósággal kapcsolatos valamennyi dokumentum gyűjtése és őrzése. Ezért a magyarországi zsidóság iránt érdeklődő kutatók, illetve gyökereiket megismerni vágyó emberek első útja a levéltárba vezet. A zsidó kultúra közvetítőjeként 1988-ban megalakult a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) is, ami a zsidó kultúra megújítását tűzte ki célul. A Mazsike lapja, a Szombat 1990 óta évente tízszer jelenik meg, és az évek során a magyar zsidó élet egyik legfontosabb független fórumává vált. Ezekben az években több zsidó könyvkiadó és kulturális folyóirat is létrejött, közülük a legfontosabb a Múlt és Jövő. 1994-ben megnyílt a budapesti zsidó közösségi centrum, a Bálint Ház, amely teret kínál a legkülönfélébb zsidó kezdeményezéseknek, és saját kulturális, oktatási és szociális célú programokat szervez rendszeresen. A rendszerváltás után a külföldi segélyek felhasználásával felújították a Rabbiszeminárium épületét, modernizálták a könyvtárát, és megindult a régi könyvek restaurálása is. De ezidőtájt a Rabbiképző Intézeten kívül még nem létezett a Zsidó Egyetem, és a komoly múlttal és judaika gyűjteménnyel rendelkező könyvtárban épphogy csak megindultak a kutatások. Ebben fordulat csak 1999-től kezdve, a Zsidó Egyetem megalakulása után következett be. A Facebook megjelenésével napjainkra már sokkal szélesebb spektruma áll a téma iránt érdeklődöknek rendelkezésére programajánlatokkal, különböző csoportokkal, intézmények oldalaival. Erre jó példával szolgálnak a következő zsidó kulturával foglalkozó oldalak is:

A fontosabb zsidó kulturális eseményeket, történéseket számon tartó izgalmas, egy civilszervezet által működtetett honlap: Kibic Zsidó programajánló portál.
Erzsébetváros zsidóságának történetét, életmódját, mindennapjait és személyiségeit bemutató gyűjtemény intézményi honlapja: Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár.
A különböző zsidó témákat, beleértve a napjaink zsidó identitásváltozásainak kényes kérdéseit is boncolgató előadásairól és fanyar humoráról ismert zsidó színházi társulat honlapja: Gólem Színház.


/ további bejegyzések

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése