keresés

2014. december 12., péntek

Szakácskönyvtár 2.

püspökkenyér
Honlapom témája mindig időszerű volt és az is lesz, amíg az emberiség enni és főzni fog. Az internet világa előtt a régi és új szakácskönyvekről szóbeszéd útján értesültünk, és a periodikákban jelentek meg leginkább hírek, kritikák velük kapcsolatosan: napi-, heti és havi lapok könyvajánló és főzős rovataiban. A téma jelen volt az országos és a szűkebb helyi sajtóban egyaránt. Ez az utóbbi két évtizedben visszaszorult, köszönhetően az internetnek és a televíziónak, ahonnan a sütni-főzni szeretők gyorsan  és könnyedén rengeteg recepthez, konyhai fortélyhoz juthatnak hozzá. Talán túl bő is a választék, és ki tudja mennyire hitelesek egy felmerült problémára adott válaszok pl. a hurka sütése ügyében. A szakácskönyvek bemutatása ma a tematikus médiában jelenik meg legfőképp: televíziós csatornán, folyóiratokban, és az internetes gasztroblogokon, hírportálok gasztro rovatában, kritikusok lapjain, könyves oldalakon - leggyakrabban a felkapott sztárséfek, gasztrobloggerek és más hírességek könyveit mutatva be.



Projektem újdonsága, hogy átfogó: sokféle szakácskönyvet mutat be, nem csak a divat diktálta könyveket vizsgálja. Speciálisan egy könyvtár állományában lévő szakácskönyvekre fókuszál. Ennek előnye, hogy ezáltal népszerűsítheti a könyvtárat és a kölcsönzést, hátránya a behatárolt könyvanyag. Nem találtam hasonló blogot, ami csak a szakácskönyvekkel foglalkozik, így gondolom, ha nem is hiánypótló, de kipróbálásra érdemes. Nem illeszkedik a gasztroblogok közé, inkább tematikus könyves blog. Nem célom receptek közreadása, de a természetesen jelzem, hogy egy adott könyvből én milyen sikerrel jártam.  A szakácskönyveket ajánló cikkek gyakorlatilag egy helyen bármikor elérhetőek lesznek ezen a blogon. Úgy gondolom, hogy a projekt illeszkedik ennek a témakörnek  a  megjelenési rendszerébe, és ha már csak azt eléri, hogy egy ember nem vesz meg feleslegesen egy könyvet, vagy nem nyomtat ki sok oldalt szintén feleslegesen, akkor elérte célját.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése