keresés

2021. február 17., szerda

A Szépművészeti Múzeum

 Alapadatok

Megnevezés

Szépművészeti Múzeum

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

https://www.szepmuveszeti.hu/

A honlap angol és magyar nyelvű.

A gyűjtemény rövid leírása

A Szépművészeti Múzeum kétszer is megnyitotta kapuit, először 1906-ban, majd történetének legnagyobb rekonstrukciója után 2018-ban. Egyetemes és magyar művészeti emlékeket mutat be az ókortól kezdve egészen a 18. sz. végéig. A gyűjteménynek hat rése van, az egyiptomi, az antik, a régi képtár, a régi szoborgyűjtemény, a régi magyar gyűjtemény valamint a grafikai gyűjtemény. A Nemzeti Múzeumból számos kiállítási tárgy került át és különböző ásatások és külföldi együttműködések, ajándékozások is gyarapították a gyűjteményeket

Létrehozás dátuma

nem ismert

Tulajdonost, fenntartó

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Képernyőképek

Nyitólap






Műtárgyak keresési felülete


Kiadványok keresési felülete


Kiállítások



Információszolgáltatás

A honlap két nyelven érhető el magyarul és angolul. A gyűjtemények műtárgyairól, a hozzájuk kapcsolódó kiadványokról, a gyűjtemények történetéről ad információt. Emellett a különböző kiállításokról, programokról, hírekről,is kapunk tájékoztatást. Az iskolai közösségi szolgálatról, a szakmai önkéntességről, a támogatókról és egyéb szakmai szolgáltatásokról is találhatunk információt az alsó menüpontban.


Navigáció/struktúra/webdesign

A kezdőoldalon , a bal sarokban található a logó, illetve a múzeum neve, mellette a menüpontok amikre ha rámegyünk legördül. A jobb sarokban a nyelvet át lehet váltani angolra és keresni is lehet. Középen különböző események, kiállítások, hírek, kiemelt műtárgyak szerepelnek. Alul fel lehet iratkozni a hírlevélre, a megközelítés (térképpel) és a kapcsolat, az elérhetőségek és különböző információk vannak, például a szakmai gyakorlattal vagy a Baráti körrel kapcsolatban.

A menüpontokra rámenve előjönnek az almenüpontok, ami kitakarják a főoldalt. Bal oldalt lehet kiválasztani a tetszőleges pontot jobb oldalt pedig a két leggyakrabban keresett menüpont található két ablakban. A gyűjteményekre kattintva rögtön meg lehet nézni a műtárgyakat vagy a kiadványokat illetve a hozzájuk kapcsolódó  kutatásokat és az állandó kiállításokat. Mindegyiknek leírták a történetét,a gyűjtemény munkatársait is megjelenítik. A végén az oldal átirányít az adott kiállításra, amelyeket a kiállítás menüpontból is el lehet érni és online jegyvásárlással megtekinthető.

Az online vezetések vagyis a programok menüpontban kiállítás, programtípus és hónap szerint lehet válogatni. Itt is van lehetőség a jegyvásárlásra.

A digitális múzeum menüpontban különböző interaktív foglalkozások kipróbálására, oktatási segédanyagok, filmek, videók megtekintésére van lehetőség. A virtuális kiállításokon a téma kiválasztása után átirányít egy másik oldalra.

A műtárgyakat külön is lehet keresni egy előre meghatározott kifejezés szerint, illetve szűrni különböző szempontok szerint.

A múzeumshop menüpontra kattintva az oldal átirányít minket az online webshop oldalára

Kínált formátumok

A digitális gyűjteményekben nagyfelbontású képek találhatóak a műtárgyakról  A digitális múzeum audioguide menüpontjában hangfelvételek formájában leírásokat találhatunk a tárgyakról, de itt nem lehet keresni. Videókat is kínál, átirányít a youtube oldalra.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A honlapon a következő adatok szerint lehet keresni a műtárgyakat: gyűjtemény, tárgytípus, alkotó és dátum, valamint leszűkíthető, hogy a kiemelt, a kiállított vagy csak a fotóval rendelkező tárgyakra vagyunk kíváncsiak.

A tárgyak több szögből vannak lefotózva melyek a múzeum szerzői jogi védelme alatt áll, a hozzájuk kapcsolt információk- készítés ideje, tárgytípus, anyag, technika, méret, leltári szám, melyik gyűjtemény része és hogy ki van-e állítva-ez mind megjelenik, ha rákattintunk a tárgy képére. Ezek az információk letölthetőek és kinyomtathatóak PDF formátumban. Mindegyik katalóguscédula alatt apró betűvel ez áll: " A folyó kutatások miatt a műtárgyra vonatkozó információk változhatnak.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Lehetőség van jegyet vásárolni az online tárlatvezetésekre, amelyek a zoom-on keresztül valósulnak meg. A digitális múzeum útvonaltippeket ad különböző témák pl angyalok szerint csoportosítva. Megadja a túra részleteit, az állomások számát, a túra időtartamát és hogy hol is található az adott festmény, műtárgy. A weboldalon még egy rövid leírást is találhatunk a tárgyak történetéről. A műtárgyakról audioguide leírásokat is találunk. Kvízek, játékok, letölthető rajzleckékkel is színesítik a szolgáltatásaikat. Oktatási segédanyagokat, videókat, filmeket is kínálnak. Virtuális kiállítások megtekintésére is van lehetőség. A műtárgyakat hozzá lehet adni a kedvencekhez, illetve az adataikkal együtt ki is lehet nyomtatni a képüket

Közösségmédia-kompatibilitás

A múzeum jelen van a facebook-on, az instagrammon és a youtube-on is. A twitteren csak egy fiókja van, amit 2009-ben jegyeztek be, de eddig nem tweeteltek egyszer sem és a követőik száma alig haladja meg a 300-at. A Facebook-on naponta egyszer-kétszer posztolnak, 2014. június 4.-e óta, általában képeket osztanak meg hosszú leírással, de az online tárlatvezetés eseményeit is kirakják az oldalukra. Átlagosan 300 ember kedveli a posztokat, némelyik eléri az 500-at. Az események nem sok lájkot kapnak. A múzeum baráti körének is van oldala, melyet azért hoztak létre, hogy a tagok támogathassák a gyűjtemény megőrzését és egyéb szolgáltatásaikat. Hetente posztolnak. Az instagramon átlagosan 500-600 szivecskét kapnak, némelyik kép eléri a 2000-et. A youtube-on különböző kiállítások, tárlatvezetések, múzeumpedagógiával, neves emberekkel való beszélgetéseket raknak fel.

https://www.facebook.com/szepmuveszeti (105 604 embernek tetszik,  107 902 követő)

https://www.facebook.com/szepmuveszetimuzeumbaratikor (2422 embernek tetszik, 2585 követő)

https://www.instagram.com/szepmuveszeti/?hl=hu (16,9 követő)

https://www.youtube.com/channel/UCtDEunkdtlzAgGG8ivLqRoQ ( 1,16 E feliratkozó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése