keresés

2021. február 22., hétfő

Iparművészeti Múzeum Könyvtár – Könyvművészeti Gyűjtemény

Iparművészeti Múzeum Könyvtár – Könyvművészeti Gyűjtemény

 

Alapadatok

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen url-je:

Könyvművészeti Gyűjtemény

A főoldal url-je:

Iparművészeti Múzeum

 

A honlap utolsó módosításának dátuma:

2020. július 6.

A gyűjtemény tulajdonosa, fenntartója:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

A honlap üzemeltetője:

Dots Amazing

A gyűjtemény rövid ismertetése:

Az Iparművészeti Múzeum Könyvtárának könyvművészeti különgyűjteménye önálló múzeumi gyűjteményi osztály, ahol 4500 műtárgyként nyilvántartott, kiemelt restaurátori felügyelet alatt álló kötet található a 15. századi hóráskönyvtől, a térképeken át egészen a kortárs könyvobjektig. A kollekciót az 1950-es évektől kezdték kialakítani főleg a könyvkötés történetének reprezentálása céljából, de tipográfia-, és illusztráció-történeti szempontból is jelentős, az országban egyedülálló. A kötetek rendszeresen szerepelnek kiállításokon, tanulmányozásukhoz kutatási engedély szükséges.

Az internetnek köszönhetően a gyűjtemény digitalizált könyvkülönlegességei virtuálisan bárki számára elérhetők.

  

Képernyőképek:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Keresési lehetőségek:

A gyűjtemény nyitólapjának alján szereplő ugrópontról lehetőség nyílik böngészni a gyűjtemény tárgyai között az adatbázisban. Jobbra beállíthatjuk a rendezési sorrendet, mely lehet alapértelmezett, legfrissebb tárgyak, keletkezés ideje (növekvő, csökkenő), vagy alkotó neve (növekvő, csökkenő) szerinti.  


 

108 oldalon keresztül válogathatunk a feltöltött dokumentumok között, összesen 1930 db  műkincsből, tehát még nem az egész gyűjteményből. Mindegyik műhöz több fotó és változó részletezettségű leírás tartozik, helyenként még ajánlott irodalommal is kiegészítve. Az információk a bal alsó sarokba kattintva könnyen Pdf-be exportálhatók.



Érdekesség, hogy az alkotó, a gyár/műhely, a készítés helye, az anyag és a technika mezők közül bármelyik, vagy akár mindegyik aktív lehet. Ilyenkor ezen ugrópontokról egyetlen kattintással továbbjuthatunk az ugyanezen jellemzőkkel rendelkező nyilvántartott műtárgyak csoportjaihoz, például csak a gyomai Kner Izidor nyomdája által készített darabokhoz. Azonban ezeket a találati halmazokat szűrni nem lehet, és a sorba rendezés funkció sem használható. Sőt, ha általánosabb ismérvről van szó, például vászon, mint a kötés anyaga, vagy Budapest, mint a készítés helye, a múzeum más gyűjteményrészeiből is megkapjuk a találatokat, nem csak a Könyvművészeti Gyűjtemény darabjai közül.


A fenti keresőmezőből, vagy a Gyűjtemények linkről indítva a keresést, először ki kell választanunk, a Könyvművészeti Gyűjteményt, mert az alapértelmezett, egyszerű kereső a múzeum teljes állományára vonatkozik. Ezután kereshetünk megnevezés/cím, alkotó, gyár/műhely, anyag, technika, készítés éve, készítés helye, leltári szám szerint. Ezek után a találatok tovább szűrhetők a fenti mezők használatával, vagy rendezhetők frissesség, alkotó neve, keletkezési idő szerint.

 



A jobb felső ablakban lévő Galéria megnyitására kattintva egyelőre csupán egy kevésbé funkcionáló lehetőség ugrik elő, elsötétített háttér előtt mindössze 9 dokumentum egy-egy fotóját érhetjük el a legfontosabb adataikkal (leltári szám, cím/megnevezés, egyéb jellemző pl. tulajdonos/kötéstípus/időszak, ...), átlagos méretben, a képekkel semmilyen művelet nem végezhető a továbbiakban.

 



 


 


 Információszolgáltatás:

A digitalizáció előretörése szerencsére a bibliofília felvirágzását is magával hozta, ezen igényt igyekszik kielégíteni az Iparművészeti Múzeum is könyvkülönlegességeinek digitális hozzáférhetővé tételével, mely sokak érdeklődésére tarthat számot. A Könyvművészeti Gyűjtemény kincseivel kapcsolatban egyre több információ található meg az itt bemutatott honlapon. Gyűjteményrészről lévén szó, azonban ezen felül további információk csak az anyaintézmény főoldaláról kiindulva érhetők el.
A képek felbontása és az információmennyiség tekintetében a reménybeli fejlődést a felhasználók bizonyára nagyon várják.


Navigáció/struktúra/webdesign:

Az oldal könnyen kezelhető, letisztult, a semleges fehér szín dominál, kiemelve a műtárgyak saját színvilágát. Érezhető azonban, akárcsak a főoldalon, hogy az intézmény, talán a felújítási munkálatok miatt, ideiglenes helyre költözve, egyfajta átmeneti állapotban van, felületeik - a közösségi médiát kivéve - nem naprakészek, karbantartást igényelnének. 

A találatok között többféleképp, több irányban lehet haladni, visszaugrani. Szűrés csak a fentebb említett módokon lehetséges. Mivel az Iparművészeti Múzeum weboldalának egyik aloldalán vagyunk, itt már nem találunk saját almenüpontokat a fent említett, gyűjteménykeresőhöz vezető ugróponton kívül.


Kínált formátumok:

A gyűjtemény oldalán tehát képek, linkek és szövegek találhatók. A műtárgyakat JPEG formátumú fotók szemléltetik, azonban ezek lehetnének nagyobb felbontásúak és jobban nagyíthatók, figyelembe véve a mai kor elvárásait. A gyors Pdf exportálási lehetőség hasznos, de sok újdonságot nem nyújt. További formátumok, interaktív média lehetőség nincs az oldalon.

 

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Katalóguscédula formátumú megjelenítést a gyűjtemény oldalán nem találunk, és ezek a műtárgy jellegű dokumentumok az Iparművészeti Múzeum Könyvtárának online katalógusában sem szerepelnek. Így a róluk digitálisan elérhető adatok mennyisége kevés, a mezők a következők: leltári szám, alkotó, gyár/műhely, készítés ideje, készítés helye, anyag, technika, méretek, továbbá a szöveges leírás – de ez sem mindenhol – esetlegesen irodalommal, más gyűjtemény példányainak url címére való utalással kiegészítve.

 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

Interaktivitás egyelőre nem jellemző az oldalra, csupán a Facebookon és Twitteren történő gyors oldalmegosztást lehetővé tevő ugrópontot találunk. A hírlevélre történő feliratkozás, az email-es, vagy telefonos kapcsolatfelvétel mind az anyaintézményre vonatkozóan, központilag értendő, a különgyűjteménynek nincsenek feltüntetve közvetlen elérhetőségei.


Közösségimédia-kompatibilitás:

A Könyvművészeti Gyűjteménynek nincsen saját Facebook oldala, láthatóságukat azonban biztosítja, hogy az anyaintézmény, az Iparművészeti Múzeum Könyvtárának Facebook oldalán napi rendszerességgel kerülnek bemutatásra különlegességei a #BibliofilKincsek című sorozatban. Ezek egészen szép aktivitást váltanak ki, jellemzően 10-20 közötti a lájkok száma, rendszeres a továbbosztás, és olyan 10%-os arányban előfordul a 40-50 körüli reakciószám is. A gyűjtemény munkatársainak reakciókészsége is jó, hamar válaszolnak a hozzászólásokra.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése