keresés

2021. február 19., péntek

Trove - az ausztrál Hungaricana



A portál megtekinthető itt: Trove


A Trove az ausztráliai könyvtárak elektronikus tartalmainak közös kereső és megjelenítő portálja. Minden elérhető tartalom ingyenesen és regisztráció nélkül megtekinthető. A Trove partnerintézményeinek száma jelenleg 900 együttműködő intézmény környékén mozog.

Alapvetően két típusú elektronikus tartalomból épül fel a Trove: archivált ausztrál weblapokból (https://webarchive.nla.gov.au/collection) és digitalizált folyóiratokból, közlönyökből (https://trove.nla.gov.au/help/categories/newspapers-and-gazettes-category).




Keresés után (https://trove.nla.gov.au/search?keyword=justice) a portál gyűjteményenként ad találatot, nem felsorolás formájában. A gyűjtemények facettás megoldással rögtön a találati halmazokat tartalmazó oldal tetején szűkíthetőek, de lejjebb görgetve dizájnolt kategóriákban is megtekinthetőek.

A Hungarciana-hoz hasonlóan Ausztráliában a Trove-t használják családtörténeti kutatásokhoz, ehhez külön keresést biztosít az oldal: https://trove.nla.gov.au/landing/community


Átfogó ausztrál történeti kutatásokhoz is külön keresést biztosít a portál: https://trove.nla.gov.au/landing/first-australians


Minden menüponthoz, keresési oldalhoz külön oktatóvideót ágyaztak be a portálra, ami segíti a portál működésének és rendeltetésének a megismerését.

https://youtu.be/I22Krk9a-_I

https://youtu.be/hjJZVa3BS6M

https://youtu.be/1xBmEeTTDMQ

https://youtu.be/26Ne2bGoDYo

A Trove az egyik legsikeresebb webarchiváló gyakorlat továbbfejlesztett változata. Az Ausztrál Nemzeti Könyvtár a '90-es évek közepe óta, tehát nem sokkal az internet "háztartásokba" kerülése után elkezdte a webes tartalmak mentését könyvtári logika alapján. Ebben a munkában partnerintézményekre talált, és az ország törvényi szabályozással is támogatta. Az új kihívásokra új kötelespéldány törvényt hoztak, ami jogi alapot is adott az archiválás folytatására.

A Trove ebből a környezetből nőtte ki magát, még mindig a Nemzeti Könyvtár kezelésében, de teljesen különálló és önálló portálként. Ahogy nálunk a Hungaricana, Ausztráliában a Trove online archivuma, digitális gyűjteményei váltak a történeti kutatás egyik alapkövévé, kiegészülve a rendkívül hatékony webarchiválási tevékenységgel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése