keresés

2021. február 19., péntek

Gödöllői Városi Könyvtár- Zöld könyvtári oldal


Megnevezés: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ Zöld könyvtár gyűjteménye

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.gvkik.hu/zold_konyvtar


Létrehozás dátuma: nincs adat

Tulajdonos, fenntartó magába foglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

A magába foglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: https://www.gvkik.hu/zold_konyvtar


Screenshots/képernyőkép:


 

A keresési felület: A honlap főoldalának bal oldali menüsorában kapott külön helyet a zöld könyvtár almenü, amelyet zöld színnel emeltek ki a többi közül. Erre kattintva újabb 5 legördülő kis menü nyílik meg, amelyek a következők: zöld könyvtár, környezeti nevelés, terasz könyvtár, zöld polc és zöld programajánló.

 


Információszolgáltatás:

Az oldalt a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ működteti. Az intézményben 2018-ban alakult meg a zöld munkacsoport, amely külön logót alkotott magának.

A szolgáltatás célját az intézmény stratégiai céljai között is megnevezték: 2019. évet a zöld könyvtár évének nevezték, összhangban a város településfejlesztési koncepciójával, amely Gödöllő, mint ökováros gondolatát fogalmazza meg a következő 15-20 évben. A könyvtár 2016-2023 között olyan stratégiai célokat fogalmazott meg, ami a beszámolók mellett ebben a gyűjteményben is megjelenik. Kiemelik a zöld felületek fejlesztését, az elektronikai eszközeik környezetbarátra való lecserélését, a zöld szolgáltatások felsorolását.

 


A Zöld könyvtár almenüben olvashatunk arról, hogy az intézmény stratégiájában új célként jelennek meg a zöld könyvtári gondolatok. Kifejtik, milyen főbb intézkedéseket határoztak meg ezzel kapcsolatban.

Erről az oldalról jutunk el a Galériába, amely egy nagyon gazdag fotótár, a könyvtár e szellemben tartott foglalkozásairól ( olvasók fája, faültetés, zöld udvar kialakítása, szelektív szemétgyűjtés, terasz könyvtár kialakítása, virágosítások önkéntesek segítségével.)



A Környezeti nevelés almenüben egy rövid leírás található, amelyben leírják, hogyan hozzák közel az olvasókhoz is a környezetettudatos életmódot.

-    Innen egy foglalkozásnaplóhoz juthatunk, ahol   elérhetőséget találhatunk óvodai, iskolai csoportok részére, ha azok szeretnének könyvtár által nyújtott programot igénybe venni. Maga az ajánló egy letölthető pdf nyomtatvány, amely véleményem szerint nagyon profin nyújt információt: 33 foglalkozás közül választhatnak az érdeklődő csoportok, valamint bemutatják az itt működő klubokat, szakköröket, valamint kiemelt programjaikat. 




-       A foglalkozás ajánlókban a Zöld könyvtár logója jelzi mindenütt a környezettudatossággal kapcsolatos könyvtári foglalkozásokat.

-          Felnőttek számára ajánlanak workshopot Tóth Andi- Dobd ki a szemetest című kötete alapján.

A Terasz Könyvtár almenüben tudhatjuk meg, hogy ez az épületrész össze van kötve a könyvtár kávézójával. Innen érhető el a zöld udvar, ahol számos kültéri foglalkozást tartanak, valamint elérhető a több száz gyógynövényből álló fűszerkert is. Itt zöldell az olvasók fája, valamint itt lesz lehetőség újra kültéri élőzenés koncertekre is.

Zöld polc almenüjük a környezettudatos könyvek ajánlója mellett hírt ad arról is, hogy kialakításra kerültek gyermekek és felnőttek részére a hulladékcsökkentéssel, újrahasznosítással kapcsolatban.

Az utolsó almenü a zöld programajánló, amely első rákattintásra üres, egy felhívást találunk archiv cikkek elérése, a link működik, és ott találhatjuk letölthető formában a korábbi időszak zöld rendezvényeinek plakátjait ( irodalmi erdőmerülés, öko-szatyor varrás, fenntarthatósági témahét rendezvényei stb).


Navigáció/webdesign/struktúra

A honlap stílusa viszonylag egyszerű, könnyen el lehet jutni a kívánt gyűjteményhez. Mobilra optimatizált verzióval is rendelkezik. Számomra grafikája kicsit régies, értékes információkat osztanak meg, hatalmas munka van mögötte, egy picit talán lehetne modernebb a megjelenés. A honlap fő oldalán vannak flash mozgó elemek, ez a zöld könyvtári részen már nem jelenik meg, bár a főoldal így látványos, moziszerű látványt nyújt a friss információkkal.

 


 

Kínált formátumok

A honlapon képeket, leírásokat és híreket találhatunk szöveg, illetve kép formátumokban, amelyek pdf vagy jpeg formátumban letölthetők. Kiemelném, hogy a képek jól megkomponáltak, látszik, hogy nem telefonos fotók, hanem igényes, fényképezőgéppel készült képek lehetnek.


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Az oldal regisztráció nélkül használható, találunk egy ötletládát is, ahová az észrevételeinket küldhetjük el. Az oldalon az Elérhetőségek között Google Maps alkalmazás is segíti az érdeklődőket az eljutásban, helymeghatározásban.

 


Közösségimédia kompatibilitás

A honlap főmenüjének bal oldalán találjuk az eléréseket a közösségi média felületekre: Facebook, Twitter és az e-p@dlás, a könyvtár blogja felé. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése