keresés

2021. február 19., péntek

Louvre (Musée du Louvre)


Megnevezés

A Louvre gyűjteményi adatbázis

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je

https://collections.louvre.fr/A gyűjtemény rövid leírása

A Szajna partján található párizsi Louvre Múzeum páratlan gyűjteménye 1793 óta állítja ki a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményeit. Többek között festmények, szobrok, bútorok, textíliák, páncélok, ékszerek, tárgyak, írások és feliratok gazdagítják a kollekciót. Európából származó képzőművészeti tárgyak mellett Egyiptomból, Izraelből, Görögországból és a régi ókori területekről származó emlékeket is felkutathatunk. Ráadásul pedig tematikus albumokat is fellelhetünk  mint például:

  • A Louvre remekművei (Masterpieces of the Louvre)
  • 2020-ban végrehajtott felvásárlások
  • Nemzeti múzeumok helyreállítási munkái
  • A portréfestészet művészete
  • A történelem főbb eseményei
  • Királyok, királynők és császárok

Tulajdonos

Louvre (Musée du Louvre) - Múzeum honlapja

A Louvre gyűjteményeinek adatbázisa több mint 480 000 olyan műtárgyat tartalmaz, amelyek a nemzeti gyűjtemények részét képezik és a múzeum nyolc kuratóriumi osztályának leltáraiban szerepelnek (közel-keleti régiségek; egyiptomi régiségek; görög, etruszk és római régiségek; Iszlám művészet; festmények; középkori, reneszánsz és modern szobrászat; grafika és rajzok; középkori, reneszánsz és modern díszítőművészet), a Louvre története osztály, illetve a 2004 óta a Louvre-hoz közigazgatásilag csatolt Musée National Eugène-Delacroix leltárai.

A Gyűjtemények adatbázisában szerepelnek az úgynevezett "MNR" (Musées Nationaux Récupération) művek is, amelyeket a második világháború után szereztek vissza, és amelyeket a des Biens et Intérêts Privés szerzett vissza, és várják a jogos tulajdonosoknak való visszaszolgáltatást. A Musée du Louvre-ban őrzött MNR-művek listája egy külön erre a célra létrehozott albumban található, és a francia kulturális minisztérium Rose Valland adatbázisában is megtekinthető. 

A Louvre gyűjteményei adatbázis tartalmazza más francia vagy külföldi intézményektől, például a Bibliothèque Nationale de France-tól, a Musée des Arts Décoratifs-tól, a Petit Palais-tól, a Fonds National d'Art Contemporain-tól, a British Museumtól és a heraklioni régészeti múzeumtól tartósan kölcsönzött művek adatait. 

A művek a Gyűjtemények adatbázisban attól függetlenül szerepelnek, hogy jelenleg hol találhatók: a Musée du Louvre-ban vagy a Musée Delacroix-ban vannak kiállítva, a kertekben láthatók, Franciaországban vagy külföldön hosszú távú kölcsönzésben vagy épp raktáron vannak. Minden egyes bejegyzés tartalmazza a helyükre vonatkozó információkat. 

A gyűjteményi adatbázis bejegyzéseit, amelyeket naponta frissítenek a kezelési és dokumentációs szolgálatoktól kapott információk alapján, a Louvre szakértői csoportja gondozza, nevezetesen a nyolc kurátori osztály, a Musée Delacroix, a Louvre története, a kertek, valamint a beszerzési és a megelőző konzerválási osztályok kurátorai, kutatói, dokumentációs és kezelési szolgálatai. A Kutatási és Gyűjteményi Osztály felügyeli az adatbázis operatív és tudományos koordinációját, az informatikai személyzet támogatásával.  

Navigáció/struktúra/webdesign

1. kép: a gyűjtemény főoldala/egyszerű keresés
2. kép: Összetett keresés (szelekció kiválasztása)


3. kép: Összetett keresés mezői4. kép: Találati lista, (balra) szűrési lehetőségek
Kínált formátumok 

A tárgyakat képformátumban lehet megtekinteni, ráadásul ha a képek melletti számára kattintunk (pl: Salle 312, akkor a virtuális térképen megmutatja, hogy hol találhatjuk meg az adott műemléket).

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Minden egyes tárgy a gyűjteményi adatbázisban rendelkezik egy részletes leírással (cím, deszkriptorok, fizikai terjedelem, története, indexelési listával, a kiállítótérben pontosan hol találhatjuk meg az adott műtárgyat, bibliográfiai listával és a kiállítási történettel rendelkeznek), valamint megjelölve egy adott fő számmal és egy katalogizálási számmal. 

5. kép: Fő és katalógus szám, leírás, fizikai terjedelem6. kép: Helyek és dátumok, a tárgy elhelyezkedése, indexelés


7. kép: Bibliográfiai lista, szakirodalom


8. kép: Kiállítás története

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Interaktivitás szempontjából érdemes megemlíteni a virtuális sétákat és a virtuális térképen való műtárgy keresgélést, amivel egyfajta múzeumi látogatást tehetünk meg így a pandémia időszaka alatt. Említésre méltó még a kezdő oldalon a váltakozó panel az egyszerű keresésnél, mely minden egyes belépéskor más és más műtárgyat tár elénk. A háttérképekről további információkat is megtudhatunk, részletes ismertetőt kapunk.

Közösségimédia-kompatibilitás 

A közösségi médiában a Louvre saját facebook oldalán kiemel mindig egy-egy műtárgyat, amelyet aznap bemutat és az érdeklődők figyelmét próbálják felkelteni, nem utolsó sorban pedig az ismeretterjesztés tűzték ki céljukul. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése