keresés

2021. február 23., kedd

Project Gutenberg

A Project Gutenberget az internet legrégebbi online könyvtára. Micheal S. Hart hozta létre 1971. december 1.-jén ezzel egyben feltalálva az e-könyvet is. Hart ekkor az Illinois-i Egyetem munkatársaként dolgozott és ez a környezet tette lehetővé az oldal elindulását.
A PG lejárt szerzői joggal rendelkező dokumentumokat tesz közzé, különböző formátumban. Gyűjtőköre sokoldalú és nem állít fel tartalmi követelményeket, szórakoztató és tudományos irodalmat is publikál. Gyűjteményét "könyvespolcokra" rendezi a könnyebb böngészés érdekében.
Önkéntesek dolgoznak az oldalon és adományokból tartja fent működését míg pénzügyeit 2000 óta a Literary Archive Foundation-t (PGLAF) kezeli, amit Gregory B. Newby vezérigazgató hozott létre. 2006-ban Charles Frank létrehozott egy másik alapítvány, a Distributed Proofreaders Foundation, ami a szöveg formázást, adatok felvitelét, és általánosságban a dokumentumok előolvasásában segíti az oldalt.

Képek az oldalról

Főoldal:


Kereső felületek:



Tételek listázása:


Tételek + adatok:



Információszolgáltatás

A PG gyűjtői témaköre rendkívül szerteágazó, valójában nem állít fel tartalmi követelményeket a beküldött munkákkal szemben.
A gyűjtemény tartalma a beküldőktől függ, és a felajánlásaik sokszínűségétől. Így a felhozatalban szerepel Austen regényei, a lóbetegségek ismeretterjesztői, de magyar népköltési gyűjtemények is. Összesen 60 000-nál is több dokumentum érhető el, ez a szám pedig minden nappal növekszik. Az oldalhoz nem kell regisztrálni, és nem tartalmaz díjas szolgáltatásokat.
Az oldal és a PGLAF jelenlegi igazgatója 2000 óta  Gregory B. Newby, aki ezt megelőzően is sokáig önkéntesként dolgozott a gyűjtemény műkődésén.
A PG küldetésnyilatkozata azon célokat akarja tovább vinni, amit Micheal S. Hart is megfogalmazott 2004-es esszéjében „Annyi e-könyvet akarunk biztosítani, amennyit csak lehetséges, a lehető legtöbb formátumban, hogy az egész világon a lehető legtöbben el tudják olvasni a legkülönbözőbb nyelveken."
Az oldal hátteréről, jogi kérdéseiről és partnereiről mind megtalálhatóak az About menü alatt.

Navigáció/struktúra/webdesign

2020 augusztus 26.-án a Project Gutenberg új oldalra költözött hivatalosan is. A régi oldal már nem látogatható.
Az új desing-ja az oldalnak modernebb, de az általános elrendezés és menüpontok tartalma nem igen változott. 
Már a főoldalon több keresési lehetőséget felajánl, mint nemrégiben hozzáadott tartalmak, keresés és böngészés, könyvespolcok és az offline katalógus, illetve a kereső mező az oldal tetején található. 
A segítség adás-kérés is gyakori kérdések, magyarázatok vagy pont a gyűjtemény segítése szintén már itt megtalálható nem csak a külön menüpontokban az (About és Help).
A keresés a fent említett szempontok szerint kezdhető meg. 
A keresőmezőt használva automatikusan könyvekre keres és népszerűség szerint rangsorolja a találatokat. Ezek átállíthatók és külön jelzi a keresett szóra hány találat van szerző és téma szerint, amit zárójelben mutat. A felsorolás átállítható kiadási dátum és abc szerint. A kereső mező továbbra is látható és ez megkönnyíti a további keresést.
Ha szerzőre vagy témára keresünk egy listáról kell kiválasztani kire gondoltunk.
A dokumentumokat felsoroló találati listában ikonok jelzik az egyes dokumentumok típusát pl. szöveges vagy hangzó. Minden tételnél látható a mű címe, szerzője, és a letöltések száma. Vannak olyan tételek, ahol a könyv borítója is megjelenik. A tételekre kattintva átírányít az adott mű rekordjára.
A könyvespolcokon keresve tág témából lehet szűketeni a keresést, mint pl. Music Bookself -> Opera (téma) -> találati lista. A témák alatt ki van írva hány dokumentumot tartalmaz.
A Frequently Viewed and Download menüben lista szerűen csak a címeket közli illetve a statisztikákat és különböző rangsorokba állítja a műveket.

Kínált formátumok

Hart korán rájött mekkora problémát okozhat a szövegformátumok eltérő élethosszúsága. Ezért elsősorban a dokumentumok plain text verzióban érhetőek el, majd minden esetben egyedi jelleggel tesz közre, mint HTML, generált HTML, EPUB, Kindle, QiOO Mobile, Plucker, Plain Text UTF-8, DVI, EPS kombatibilis formátummal. A vizuális darabokat ISO és GIF, az audiót MP3, OGG, M4B, SPX és a videókat AVI formában lehetnek elérhetőek.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A dokumentumok rekord szerkezetében megtalálható a műnek az adatai, mint szerző, megjelenési év, szerzői jogi státusza, illetve az indexei. A Project Gutenberg két index rendszert használ; az amerikai Kongresszusi Könyvtár osztályozási rendszerének besorolását, és a téma indexét.
A rekordban láthatóvá teszik a mű boritóját (ha van), de nem adnak leírást magáról a tartalomról, így csak az indexek besorolására és címre hagyatkozhatunk tartalom feltárásilag. 
Az e-könyv formátumok mellett QR-kódot is feltüntetnek, amivel a telefonunkon is azonnal az adott dokumentum rekordjára visz. A weboldal ugyan telefonon is könnyen navigálható, de van külön applikációja is van.
A szöveget a már fent említett „plain text” verzióban mindenképp letölthető, de a Kindle és az EPUB megjelenésével külön ezekre konvertált szövegformátumban is elérhetővé próbálják tenni. Az illusztrált könyveket illusztrációkkal és azok nélkül is letölthetőek. Minden letöltési lehetőség mellett a fájl méret után kiteszik a Dropbox, Google Drive és Onedrive küldésre való ikont, de ezek nem minden esetben működnek. 
A rekordokat meg lehet osztani Twitteren, Facebookon vagy ki lehet nyomtatni a borító alatti kis jelre kattinva. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Az oldal nem ígényel regisztrációt, ebből eredően nem lehetséges saját könyvespolcot létrehozni vagy másként testreszabni az oldalt és nincs lehetőség komment hagyásra.
Az oldal friss tartalmairól, illetve más, az oldalhoz kapcsolodó  hírlevelekre a PGLAF oldalán lehet feliratkozni.
A PG rendeklezik egy mobil applikációval is, amivel pl. beolvashatóak a dokumentumok QR-kódjai is. RRS feed-del nem rendelkezik. Az oldal tartalmát csak jelentkezett önkéntesek módosíthatják hibajelentési lehetőség viszont van, ahogy elérhetőséget is megadnak a Contact us modulban.

Közösségimédia-kompatibilitás

A Project Gutenberg rendelkezik facebook oldallal, ahol kiadóként és könyvtárként van feltűntetve. Rendszeresen posztol elsősorban nem az oldal mükődéséről, hanem más oldalak cikkeiről kultúra és történelem témákban.
Naponta kétszer posztolnak egy reggeli és egy esti bejegyzést. Ugyan majdnem százezer követője és lájkolója (99 797 like és 98 492 követő) van a posztok alatt csekély a tevékenység/reakció. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése