keresés

2017. január 18., szerda

Adatvédelem, adatbiztonság és az adatok sértetlensége

A cikk szerzője Az Információ Tudomány Amerikai Társaság (American Society for Information Sience - ASIS) 1997-es évközi ülésének témáját/ vitatémáját foglalja össze A téma az „információ védelem, biztonság és adat sértetlenség” volt. Az ASIS ülésen megvitatták az online felhasználók adatvédelmének jogi, technológiai és etikai védelmét. Az első nap Janlori Goldman, a Center of Democracy and Technology (Demokrácia és technológia központ) igazgatóhelyettese és társalapítója a digitális kor személyes adatainak védelmét vitatta meg. Goldman a személyes védelem önszabályozását támogatta technológiai megoldásokat használva.

A második nap az információbiztonság fenyegetései témájával indult, az adatvédelem és biztonsági megoldások vitáját Herb Lin, a Nemzeti Kutató Tanács Számítógép Tudományi és Távközlési Bizottság vezető tisztviselője folytatta. Lin a kódfejtést ajánlotta technológiai megoldásként számos bűntény és adatlopás ellen. A harmadik napon Michael Lesk a Bellcore-tól és Bob Frankston a Microsoft-tól vezette a vitaülést az adatvédelem és adatbiztonság jelenéről és jövőjéről. A visszatartó anonimitás a weben sok ezen témákkal kapcsolatos veszélyt segíthet megoldani. Lesk szerint „az anonimitás nem fér össze a biztonságos üzlettel”. De az emberek nem akarnak lemondani az anonimitásról; egy közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy csak néhányan támogatnák a weboldal látogatókat azonosításra kényszerítő szabályozást.

A szerzői jog megsértésében a technológiai megoldásokat könnyebb végrehajtani. Az adatbiztonság és adatvédelem mellett egyéb témák is lefedik a szerzői jog és üzleti hírszerzés valamint az információs politika és szabályozás részét. Egy, a World Intellectual Property Organization (WIPO) által 1996 decemberében tartott szerzői jogi ülésen a résztvevőket tájékoztatták a WIPO jól ismert kudarcáról, hogy konszenzusra jussanak az adatbázisok védelmének növelésében. Lance Rose, a NetLaw című könyv szerzője szerint a szerzői jog elavult a neten, így szükséges néhány dolog, hogy a szerzői jog jól működjön ebben a környezetben is.

Habár nem született teljes megegyezés, az ASIS évközi ülésének résztvevői úgy távoztak, hogy jobban megértették az adatvédelem környezeti problémájának komplexitását, a biztonságot és az adatintegrációt.

A cikk forrása: Tenopir, C.: „Privacy, Security, and Data Integrity”. In : Information Today , Vol: 14 Issue 8( 1197) p. 66-67.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése