keresés

2017. január 18., szerda

Blog : Régi formátum amely még mindig erős

Calishain, Tara : Blogging. The old format still going strong

A blogolás majdnem olyan régi találmány mint a web. A blog kifejezés a "weblogs" szó rövidített változata egyszerű tartalmak listájaként indult, némi kommenttel, dátum szerint sorba szedve. A cikk írója 1995 körül olvasta az elsőt, Robot Wisdom címmel.
A blogolás sokat fejlődött az elmúlt 20 évben. Vannak egy személyhez köthető blogok, és vannak intézményhez fűződőek, amelyeket komoly csapat működtet, bármilyen témában. Napjainkban a közösségi médiára tevődik nagyobb hangsúly, hiszen felmérések mutatják, hogy a facebook-ot naponta több millió ember használja.


A cikk a blog hálózatokkal és blog keresőkkel foglalkozik. 

Kezdetben a ResearchBuzz volt az egyetlen módja a blogolásnak, meghívásos alapon hívhatták fel rá a figyelmet. 2000 körül már fel lehetett iratkozni az RSS segítségével. Majd e-mailben lehetett a blog tartalmat elküldeni. Ma a Buffer segítségével a facebook-on és a twitteren megoszthatók a blogok linkjei. 
Ma már számos módja van annak, hogy közzé tegyen valaki egy blogot. Készíthet saját HTML segítségével, vagy használhatja valamely HTML eszközt, és számos lehetőség, felület létezik, ahol közzétehető bármilyen blog.
Medium újdonságnak számít, kevesebb mint 4 éves. Evan Williams alapította. Követhető vele több szerző és cimke. (a cimke URL formátuma)
A blogger név mögött minimális a fejlesztés. Néhány ötletszerű bejegyzés megjelenik az elmúlt öt évben, az egész kicsit elhagyatott. A blogger blogok házigazdája egy másik domain-en futó blognak, a blogspot.com-nak.
A WordPress.com-ot találta a szerző a legjobbnak. Sok szolgáltatása van a közzétételt segítendő, és tartalomkezelő rendszere is telepíthető egy helyi szerverre. Nem szükséges regisztrálni, bejelentkezni, keresni a blogok között lehetőség van keresettség vagy dátum szerint. Címkére is lehet keresni. Bár a keresési lehetőségek kicsit rejtettek
Typepad egykor nagyon népszerű volt, ebből alakult ki a WordPress és más blogfelületek. Nehéz rátalálni, de van rajta használható tartalom.
Livejournal meglehetősen népszerű társadalmi hálózat, Oroszországban sokan használják.
Az oldalon van egy egyszerű google keresőmotor, jól kereshető a tartalom. 
Tumblr inkább multimédia és kommentek sokasága. Jó keresőmotorral, amely megtalálja a nemrégiben hozzáadott elemeket.
Blogokon használt keresőmotorok:
A blog hálózatban megtalálhatsz minden tartalmat, csak legyen időd keresni. A keresőmotorok fölöslegesek lehetnek, de a különböző intézmények által megosztott tartalmak találatához fontosak. 
Ilyenek az IceRocket, a Twingly, és a Google.
A cikk szerzője már egy évtizede használja az IceRocket keresőmotort. A keresés szűkíthető a nyelv vagy a dátum tartományban, a címkék szerzőjére is kereshetünk, ha használjuk a részletes keresést.
A Twingly régóta jelen van a keresőmotorok palettáján, inkább márkaként funkciónál már. Komoly blogkereső funkciója van. Ahhoz, hogy megtalálja a legutóbbi elemeket, a dátumok pontosan be kell állítani. E-mailben riaszt találat esetén.
A Google a legismertebb keresőmotor. Régóta tartalmaz blog kereső opciót, de eltávolították azt. A Net for Lawyers bejegyzése segít abban, hogy hogyan kereshetünk a blogokban és blogokat a google segítségével.

In.: Online Searcher. May/Jun 2016, Vol. 40 Issue 3, p42-45. 4p.          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése