keresés

2014. június 16., hétfő

Témalemezés - Könyvtáros sztereotípiák

A Könyvtároskép blog a könyvtáros szakmát érintő és sok esetben sújtó sztereotípiákkal foglalkozik. Könyvtárosok számos irodalmi alkotásban és filmben megjelennek, rendkívül sokféle ábrázolásban. A kép változó attól függően, hogy mikor született az adott mű. Összességében azonban kijelenthető, hogy nagyon ritkán festenek rólunk pozitív vagy helytálló képet. Mindezt megfigyelve érdekes lehet, hogy mi áll mindennek a hátterében. Blogomban a különböző könyvtáros sztereotípiák irodalmi alkotásokban, filmekben és az interneten való megjelenését és kialakulását mutatom be.



1.
A  könyvtárosok számára rendkívül fontos, hogy a társadalomban milyen kép alakul ki a szakmáról. A társadalomban a könyvtárosokról élő kép kicsit sem mondható megnyugtatónak. Ha egy beszélgetés során megemlíti valaki, hogy könyvtárosként dolgozik, a legtöbb esetben helytelen tévképzetek jelennek meg az emberek fejében. Ez nem is csoda, hiszen ha megnézünk egy filmet vagy könyvet, nagyon gyakran a könyvtáros karaktereket a felállított sztereotípiák alapján határozzák meg. Egy könyvtárba nem járó ember így joggal gondolhatja, hogy a könyvtárosok egytől egyig unalmas vénkisasszonyok. Ha tehát a rólunk könyvtárosokról élő sztereotípiákat szeretnénk vizsgálni, a legegyszerűbb az irodalmi alkotások, a filmek és az interneten elérhető mémek megfigyelése. A blogomban az ezekben megjelenő egymástól gyakran eltérő könyvtáros képeket mutatom be. Éppen ezért blogom a könyvtárosoknak, a leendő könyvtárosoknak és a könyvtáros szakma iránt érdeklődőknek egyaránt szól. Hiszen számunkra fontos, hogy mit gondolnak rólunk. Már csak azért is, mert csak a sztereotípiák ismeretében lehet megváltoztatni a kialakult képet.

2.
Az internet előtt a könyvtárosok sztreotipizálása többféle módon nyilvánult meg. Az irodalmi alkotásokban számos esetben jelentek meg könyvtáros karakterek, melyek kifejezték a társadalom könyvtárosokról alkotott véleményét. Ugyanez vonatkozott a filmekben megjelenő könyvtárost alakító szereplőkre is. Ezeken kívül az emberek mindennapi beszélgetéseiből is kitűnhetett, hogy általánosságban mit gondolnak ennek a szakmának a képviselőiről. Továbbá a könyvtáros szakfolyóiratokban is foglalkozhattak a témával. Az interneten a könyvtáros sztereotípiák főként kétféle módon jelennek meg: könyvtárak, könyvtárosok kapmányfilmei és mémek formájában. Továbbá léteznek a témát egészében tárgyaló weboldalak, blogok stb. is. Blogom ezen forrásokból is merít a könyvtáros sztereotípiák bemutatásához.

3.
A témám alapveteőn több részterületre osztható fel, melyek feltárásához egyaránt használok elsődleges és másodlagos információforrásokat. A könyvtáros sztereotípiák könyvekben és filmekben való megjelenése esetén elsődleges forrásnak tekintem magukat a műalkotásokat. Másodlagos forrásként azonban a művekben megjelenő könyvtáros képpel foglalkozó szakirodalmat is figyelmbe veszem. A téma második nagy területe az internetes mémek révén megjelenő társadalmi kép a könyvtárakról, könyvtárosokról. Ehhez főként magukat a mémeket kell megvizsgálnom, melyek maguk az elsődleges források.

A blogomban azokban az esetekben amikor lehetséges, elérhetővé teszem az elsődleges információkat, forrásokat. Ez főként a mémek esetében valósítható meg, amelyeket megjelenítek vagy megadom a hozzáférés linkjét. Továbbá előfordulhat, hogy szakirodalmak elérhetőségét is megadom, melyek háttértartalomnak is tekinthetőek. A témám esetében nagyon fontosak a vélemények, hiszen az egész téma lényege a rólunk könyvtárosokról adott vélemények összegzése. Egy mém esetén például megfigyelhetőek az alatta kibontakozó reakciók is. Továbbá természetesen az egyéni véleményem is megjelenik az értelmezések által.

4.
A blogom általánosságban foglalkozik a könyvtáros szakmát övező sztereotípiákkal. Ez azt jelenti, hogy az előítéletek minden megjelenési formáját megvizsgálom. Az egyes források (filmek, könyvek stb.) bemutatásakor a legtöbb esetben a blogomról máshová is elvezetem az olvasót. Így például ha a mai könyvtárosok megjelenését írom le, akkor közzé teszem olyan oldalak linkjeit is, amelyek kifejezetten ezzel foglalkoznak. Mindez lehetővé teszi azt, hogy az olvasók tovább tudjanak tájékozódni azokon a területeken, amelyek részletesebben is érdeklik őket. Ezt segíthetnék olyan bejegyzések is, amelyek direkt csak ajánlókat tartalmaznak egy részterületre vonatkozóan.

A téma felvázolását fokozatosan kezdtem, nem egyből a konkrétumokkal. Leírtam, hogy mikor beszélhetünk sztereotípiákról, illetve hogyan érinti ez a könyvtáros szakmát. Egy későbbi bejegyzésben összeszedtem azt is, hogy milyen módon fejeződhetnek ki a társadalom előítéletei. Ezen kívül vannak azonban olyan írások is, amelyek egy vagy kettő konkrét példát mutatnak be részletesen. Mindez azért jó, mert így mindenki megtalálhatja azt a tudásszintet, amely őt érdekli. Ezt a célt segíthetnék olyan bejegyzések is, amelyek egy-egy részterületet csak általánosságban foglalnak össze.

Az időbeli folytonosságot a bejegyzések rendszeressége biztosítja. Továbbá a téma esetleges aktualitásainak bemutatása. A felhasználókkal való párbeszédre pedig lehetőséget adnak a hozzászólások. A kommunikáció aktivitását chat lehetősége növelhetné.

A blog megjelenését és felépítését tekintve a folytonosságra törekszem. Ha ugyanis egy weboldalt gyökeresen megváltoztatnak, az általában nem tetszést vált ki a követők körében. Az olvasók szeretik ha tudják, hogy mit hol találnak. Ennek ellenére néha egy kis stílus váltás hasznos lehet.

Természetesen vannak az enyémhez hasonló blogok is, ám a legtöbb nem tűnik túl aktívnak. Hasznosnak látszanak azonban azok az oldalak, amelyek a valódi könyvtárosokat mutatják be. Úgy tűnik ezeknek sikerül a felhasználói aktivitást beindítani. A világ különböző részeiről sok könyvtáros tölt fel magáról képet és rövid bemutatkozást. Ezzel próbálnak harcolni az előítéletek ellen.

5.
Az internet különböző aktivitásaiból, mint blogíró kétféle funkciót töltök be. Egyrészt tartalmat szolgáltatok és ezáltal hozzájárulok a hatalmas tudásanyag építéséhez. A látogatók pedig mindezt olvashatják. Másrészt viszont a hozzászólások révén, az olvasók is tovább építhetik az adott téma anyagát. Vagy akár egymás között megvitathatják a véleményüket a témáról vagy az írásomról. A hozzászólásokban természetesen többféle fórumozási attitűd is megjelenhet. Lesz akinek sosem tetszik semmi, lesz aki mindennel és mindenkivel vitába száll, illetve megjelennek természetesen a nem szélsőséges használói viselkedések is. Az aktív felhasználók a nézeteik megvitatásán túl, hasznos tartalmat is adnak az internet közösségének.

Az interneten “gyűjtögetők” számára is hasznos lehet a blogom, mert elraktározhatják és később is visszanézhetik az újdonságokat.

6.
A Google egyik telepíthető alkalmazása a Tiny Tweetr!. Az alkalmazás lényege, hogy a blogunkat és a Twitter fiókunkat összekapcsolhatjuk, ezáltal pedig egyszerűen átemelhetjük egy blog bejegyzés fő mondandóját a Twitter-re. Az alkalmazás használatba vétele rendkívül egyszerű, hiszen a Google által készült ugyanúgy mint a Blogger felület. Véleményem szerint ez hasznos lehetne a blogomhoz. Akár saját, akár a blognak létrehozott Twitter fiókban folyamatosan és egyszerűen hirdethetném a friss bejegyzéseket. Továbbá egyszerűen készíthetnék rövid ajánlókat a Twitteren.

A Youtube videómegosztó portál szintén hasznos lehet a blogom szempontjából. Számos videó található ugyanis könyvtáros témában a Youtube-on. Akár saját felhasználóifiókkal egy helyen gyűjthetném ezeket és a könyvtárosságot bemutató filmjeleneteket. Ezáltal a téma iránt érdeklődőket egy helyen vitathatnák meg a videókról alkotott véleményeket.

Természetesen a Facebook-on is megjelenhetne a blogom. Ezáltal többen megtalálnák, nagyobb felhasználói aktivitást eredményezne. Az új bejegyzésekről készülhetnének ajánlók, illetve a témával kapcsolatos rövid bejegyzések. A felhasználók egyrészt itt is véleményt nyilváníthatnának. Másrészt jelezhetnék, hogy a következő bejegyzések miről szóljanak a blogon.

7.
Az ideális tartalomszolgáltató rendszernek alapvetően két fontos ismertető jegye van: a minőségi tartalom és a felhasználói aktivitás folytonossága. A tartalomnak hitelesnek és összeszedettnek kell lennie. Úgy kellene építeni az oldalt, hogy alkalmas legyen a téma áttekintésére, de arra is ha valaki mélyebben akar informálódni. Mindezt olyan formában kell a felhasználók elé tárni, hogy leragadjanak az oldalon. Színesíteni kell az oldalt a témához kötődő hírekkel, újdonságokkal és rengeteg képpel, videóval. A jó tartalom mellett azonban kell még valami plusz is, amivel tartósan fenn lehet tartani az emberek érdeklődését a téma és az oldal iránt. Ehhez egyrészt az szükséges, hogy az oldal szerkesztőin látszódjon, hogy a téma szakértői. Ha ez nincs meg, akkor nem hiteles a tartalomszolgáltatás. Emellett építeni kell a felhasználók aktivitására. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy véleményt nyilváníthassanak az oldalról, az írásokról stb. És arra is, hogy ezt egymással is megvitathassák. Hiszen honnan máshonnan tudhatnák meg a szerkesztők, hogy milyen irányba tartson az oldal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése