keresés

2014. június 15., vasárnap

Photoshop művészet, trükkök és tippek

   A Photoshop a képmanipulálás profi eszköze, amelynek megalkotása két fivér, John és Thomas Knoll  nevéhez kötődik. Az Apple Mac Plus szürkeárnyalatos megjelenítési hiányossága adta az ötletet számukra egy saját képszerkesztő program megalkotásához. Ma ez a legismertebb eszköze a retusálásnak és fotó szerkesztésnek. A PS előtti időszakban is számos eszköz létezett a képmanipulálásra, és a fotózás őskorában is léteztek bizonyos technikák a képek megváltoztatására.

   Egy 150 ezelőtt készült képen is találkozhatunk a módosított részletekkel, ezeket a Photoshop és más modern technikai eszközök segítsége nélkül formázták meg. Rengeteg kép született a művészeti, reklám, érzelmi vagy politikai okból. Ezeknél a képeknél a művész kézügyessége és kreativitása a legfontosabb.

   Ilyen képeket bárki találhat szülei padlásán vagy az antikváriumokban. DE számos kiállítást is rendeznek a téma érdeklődőinek. Az egyik legnagyobb fotógyűjteménye a Metropolitan Múzeumnak van. 2012-ben tartott időszaki kiállításukon több száz "retro photoshop" technikával készült alkotás tekinthettek meg. 

 Már ekkor is nehéz volt eldönteni, mennyire számít ez művészetnek, de itt még a technika újdonsága kötötte le a kritikusok és érdeklődők figyelmét.   

   Kreativitás, ügyesség, türelem és technikai szakértelem. Ezek az alapvető tulajdonságok, amelyek ehhez a művészeti irányzathoz szükségesek. 

Erik Johansson Flake
   Számos kép kering a világháló blogjain és fórumain, amelyek már elismert Photoshop művészek alkotásai, ezekkel már szinte mindenki találkozott. 
  DE sokan vitatkoznak azon, hogy  ezzel az eszközzel létrehozott alkotások/képek mennyi művészeti értékkel bírnak. Csak annyit állapítható meg, hogy ha az alkotója ezeknek a képeknek valami új és egyedi dolgot hoz létre, amellyel  képes katartikus élményt adni a szemlélőnek az megfelel a legtöbbek által elfogadott művészet fogalomnak.


   
Picasso alkotás közben
   A festészetnek és a szobrászatnak, de ennek a műfajnak is meg vannak a maga alkotó folyamatai. Mindenek előtt a megálmodott kép elkészítéséhez az első lépés elkészíteni a kiinduláshoz szükséges képet/ képeket, ez már magában egy alkotó folyamat, amelyhez számos tényezőt kell figyelembe venni, például a fényeket, a kompozíciót, és egyéb technikai beállításokat, amelyeket a körülmények befolyásolnak. Ezek után jöhet a szerkesztés és a képösszeállítás. 
  A fotómontázs a leggyakrabban használt eszköze ezeknek a képeknek, ennek megalkotásához legalább három azonos  paraméterekkel rendelkező képre van szükség.

 Az érdeklődők rengetek segédanyagot találhatnak blogokon és fórumokon saját képmontázsuk elkészítéséhez. Ilyen blogok bemutatására is számíthatnak a blogon az érdeklődők.

   A blog célja tehát ezen trükköket és művészeket bemutassa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése