keresés

2014. június 15., vasárnap

Témaelemzés - Photoshop művészet, trükkök és tippek

A Photoshop a technikai fejlődés egyik új vívmánya, a fényképezés és a számítógépes technológia összeolvadásából jött létre. Létrehozójának célja a digitális képszerkesztés fejlesztése volt, amelynek egyéb funkciói is kialakultak. A legismertebb funkciója ma a képretusálás, nemcsak a híres személyek, hanem saját képeinken is. A Photoshop alkalmas még animációk, rajzok és műalkotások létrehozására is. Ezeket a funkciókat kevesen ismerik, így ezeket mutatom be. A cél, hogy bemutassam az olyan fotósokat és művészeket, akik ezzel a programmal hoznak létre művészi alkotásokat. Az egyes képek elkészítésének trükkjeit is bemutatja a blog, amely leginkább a Photoshop funkciót ismerők számára használható fel a leginkább.
Megjelentek az első próbálkozások a fényképek művészi szintre történő emelésére, amelyeket a művészvilág nem fogadott el. Ma számos a művészvilágban elfogadott fotográfus él és dolgozik, akik a technológia legmodernebb eszközeit használják az alkotásaik létrehozásában, ők nemcsak a digitális fotózással foglalkoznak, hanem az analóg fotózás technikájával is. Az internet megjelenése olyan weboldalak kialakulásával járt együtt, amelyek a fotózás iránt érdeklődők számára önképzési és megnyilvánulási teret biztosítottak.

1.
A fotózás ma már a képzőművészet egyik új iránya, a Photoshop az egy eszköz, amely megkönnyíti vagy megnehezíti a művészek munkáját. A Photoshop a fénykép retusálási funkciója révén ismert. Sokan tulajdonítanak neki rossz tulajdonságokat, mivel ezt az eszközt hibáztatják a mai fiatal társadalom testképzavarainak kialakulásában. Viszont ez csak egy új technológia az emberek, művészek kezében, így a blogomban azt szeretném bemutatni milyen nagyszerű képzőművészeti alkotások létrehozásában tud szerepet játszani. Elsősorban a modern művészet kedvelői számára, másodsorban a Photoshop rajongói számára készült a blog, de korosztálytól függetlenül mindenki számára ajánlott, akiket érdekelnek az érdekes és meghökkentő képek.

2.
A Photoshop egy eszköznek is tekinthető a művészeti alkotások létrehozására, így ennek még a fotográfia feltalálása előtt maga a képzőművészet tekinthető előzményének. A képzőművészeti alkotások már az emberiség legkorábbi időszakaiban is előfordultak kezdetleges formában. Ezekre példa a barlangokban megtalálható közösségi életet bemutató rajzok. A festmények manipulálására és retusálására több évszázados példák is megtalálhatók. A fotográfia története visszavezethető a 19.sz elejére,így a képmanipulációk is megjelentek. Több fotográfus foglalkozott a fényképek retusálásával, átalakításával. A fotózással kapcsolatos folyóiratok száma folyamatosan nő.

3.
A blogom elkészítésében elsődleges és másodlagos forrásokat is felhasználok. A témám jellegéből adódóan képes anyagok állnak a középpontba, amelyeket elsődleges forrásnak tekintek A képek bizonyos kategóriákba rendezve lesznek megtalálhatók a blog bejegyzésekben, a kategóriákhoz mindig tartozik egy rövidebb vagy hosszabb leírás, amely összekapcsolja a képeket. Ezek saját önálló vélemények (elsődleges) vagy a témához kapcsolódó cikkek feldolgozott anyagai (másodlagos). A blogom témája szerteágazó témaköre miatt a források jellege is változatos formát kaphat. A csatolt rövid leírások, magyarázatok és cikkek elsődleges forrásnak számítanak mivel leginkább saját vélemény vagy kutatás eredményét tartalmazzák.

4.
A blog elsősorban a Photoshop, azaz a fénykép manipuláció és a művészet kapcsolatát boncolgatja. A témában nem egyedi, viszont az érdeklődők széles körére számíthat.Az oldal legfontosabb elemei a képek, illetve azoknak készítői. A bemutatott képek már megjelentek közösségi oldalakon (Facebook, Istragram), blogokon vagy videókban (Youtube) is.
A vélemények megosztására is lehetőség van a blogon, amely a web 2.0 technológia közösségi hálózatokra épülő rendszerének része. Lehetőség van vélemények hozzáfűzésére és megosztásra a közösségi oldalakon. Sajnos, azt meg kell jegyeznem, hogy hozzászólás még nem történt a megjelent bejegyzésekhez kapcsolódva.

5,
A blog felhasználói aktivitása nem túl magas. Ezt az oldal kereshetőségének javításával, a címkézéssel növelhető. A témával kapcsolatos közösségi oldalak száma folyamatosan nő, így nehezebb felhívni a blogom iránt az érdeklődést. A saját Facebook oldalon történő megosztással az ismerősök körében terjeszthető a blog híre és tartalma.

6.
A Photoshop, mint eszköz maga a vizsgálat tárgya, viszont technikai leírások, részletesebb működési elemzés nem készül róla. A képek létrehozásának folyamata a leghangsúlyosabb eleme a blognak. Így tehát mint eszköz a Photoshop helyettesíthető más egyszerűbb vagy olcsóbb képszerkesztő programokkal. A képek létrehozásánál a készítő kreativitása az alapvető eszköz.
A blog technikai lehetőségei a google alkalmazásaira is kiterjed. A web 2.0 a közösségi világháló korát jelenti, a hozzászólások és megosztások más közösségi oldalakon alap.
A bejegyzések kiegészíthetők képekkel, videókkal, linkekkel és kérdőívekkel is.
A képek általában a két legismertebb formátumban találhatók meg az oldalamon: jpg, png.
A technikai trükkök bemutatására a Youtube közösségi videó megosztó oldalt fogom használni, ahol szintén lehet a megosztott videókat kedvelni (like) és megosztani, illetve lehetőséget ad a videók beépítésére saját tartalomszolgáltató rendszerbe.

7.
A legfontosabb egy új tartalomszolgáltató rendszer kialakításánál, hogy a közösséggel való megosztások között se veszítse el a hitelességét. Úgy gondolom, hogy a bejegyzéseknek érdekesnek, aktuálisnak és színesnek kell lennie. A témámból adódik, hogy a képek miatt az utóbbival már rendelkezik az oldal.
Fontosnak tartom, hogy új információkat és adatokat osszak meg a közönséggel, rövid és barátságos hangvételű bejegyzéseben.
A oldal hitelessége azon múlik, hogy milyen felhasznált szakirodalmat használ fel a bejegyzésekhez, illetve mennyire ért a szerző a témához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése