keresés

2014. június 12., csütörtök

Amikor a Google elvesz

A Google megszületése óta számos olyan alkalmazás vált elérhetővé a felhasználók számára, amelyek később nyomtalanul eltűntek. Ezek az alkalmazások nemcsak az átlag felhasználók számára voltak hasznosak, hanem az információszolgáltatással foglalkozó szakemberek számára is.

Az iGoogle 2013-as megszüntetése felhozta a régen elfeledett Google alkalmazások emlékét, így most azoknak a rövid életét elevenítsük fel röviden.  Ez a válogatott lista csak azokat az alkalmazásokat tartalmazza, amelyeket más termékekkel nem helyettesítettek, vagy egy új szolgáltatás teljesen átvette a helyüket, így azok örökre kikerültek a Google termékpalettájáról.


Az Aardvark egy 2009-ben nyilvánosságra hozott, majd a Google által 2011-ben megvásárolt közösségi kereső, amely a felhasználókat összekapcsolta az ismeretségi körükbe tartozó szakértőkkel, így létrehozva egy közösségi hálózatot. A hiányos felhasználói érdeklődés miatt került ki a forgalomból.

A Google Answer szolgáltatás 2001-ben indult el az első verziója a Google Questions and Answers, de ez nagyon rövid életűnek bizonyult, egy nap alatt meg is szűnt. 2002-ben már a felhasználók is használatba vehették ezt a fizetős szolgáltatást, amelynek lényege, hogy a kérdést feltevő jutalmat ajánlott fel a kérdést megválaszolni tudónak így ösztönözve őket a releváns válaszok továbbítására. Ez a jutalompénz 2-200 USA dollár között mozgott. A Google jutalékot kapott mindkét féltől. A Google Answers 2006 óta nem fogad új kérdést, megszűnt.

A Google Buzz, a hazai használatban Google Zümm néven volt ismert, 2009-ben az Aadvark-val egy időben létrejött email alapú megosztó szolgáltatás volt. Képeket és videókat lehetett az email listában szereplőkkel megosztani és hozzászólni. Az ilyen jellegű funkciókat a Google+ alkalmazás vette 2011-ben.

A Catalogs szolgáltatás eltűnéséhez is a felhasználók hiánya vezetett. Ez a szolgáltatás több mint 6000 katalógus digitalizált változatának szövegében tette lehetővé a  keresést, így ez csak 2001-2009 között állt az érdeklődők használatára.
A Google Code Search a nyílthozzáférésű és a szabad felhasználású szoftverkódok (Ada, AppleScript, Fortran) közötti keresést tette lehetővé az ifjú programozók számára 2006 és 2012 között.

A Google 2009-ben kivitelezett alkalmazása a Fast Flip, amely a felhasználók számára nemcsak saját, egyénre szabható hírgyűjtőként szolgált, hanem lehetővé tette az eredeti folyóiratokban történő virtuális lapozást is. A felhasználóktól érkező számos kritika miatt tűnt el a szolgáltatások közül 2011-ben.

Google Desktop (2004-2011) a számítógépen tárolt a fájlok közötti keresést tette lehetővé. A funkciója nagyon hasonlított a Windows keresőjéhez, de a Desktop lényegesen gyorsabb volt az operációs rendszer e funkciójához képest. Megszűntetésének oka a felhőszolgáltatások elterjedése volt.

A Google Health (2008-2012) nagyon ígéretes szolgáltatásnak indult, mivel kapcsolatban volt az egészségügyi pénztárakkal és a gyógyszeriparral is, így leegyszerűsítette az egészségüggyel kapcsolatos információk rendszerezését és az orvosok és betegek közötti kommunikációt, de az érdeklődés hiánya miatt kivonták a forgalomból. Ezzel egy időben szűnt meg a PowerMeter is, amely az otthoni áramfogyasztásnak a figyelését tette lehetővé.

Google Image Labeler (2006-2011) egy képcímkéző játék volt, amely során két véletlenszerűen összepárosított játékosnak kellett egy képet ugyanazzal a szóval leírni. Minden pontos válaszért pont járt.

A Google Squared (2009-2011) a Search tovább fejlesztett változata volt, amely táblázatos formában közölte a találatokat.
A Google Video (2005-2012) túlélte a Youtube 2006-os megvásárlását, majd beleolvadt az összes addigi hozzászólással együtt.
A Googl Wave (2010-2012) egy azonnali üzenet és email küldő szolgáltatás volt. Az egyetlen tovább hasznosítható funkciója az egy dokumentumon egy időben történő közös munkát biztosította, amelyet a Google Document szolgáltatás vett át.
Az iGoogle 2005-ben indult felhasználói fiókhoz kötött kezdőlap szolgáltatás volt. Széles palettáját biztosította a személyre szabhatóságnak. A leggyakrabban előforduló információk, szolgáltatások az oldal tetején megjelenő helyi időjárás és RSS banner volt. 2009-ben kiegészítették a saját téma készítésének lehetőségével is. Nagy hibája volt, hogy nem történt minőség ellenőrzés a feltöltött témák között, emiatt gyakran elakadt a rendszer.

A Google Labs segítségével az összes szolgáltatás között lehetett böngészni, így könnyítve meg a felhasználók számára az alkalmazások kiválasztását.

Az Google fejlesztői egyre hasznosabb szolgáltatásokat találnak ki, így az elveszett szolgáltatások már csak jó példák lehetnek a haladás útján. A cikk szerzőjének célja a cikkel az volt, hogy az informatika iránt érdeklődőknek tippeket adjon saját fejlesztésű alkalmazások létrehozására.

/Online Searcher, 37. évf. 3. sz. 2013. p. 13-16./
 A cikk eredeti nyelven az alábbi linken elérhető: Ballard, Terry: When Goggle take away

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése