keresés

2014. június 16., hétfő

Korunk nagy kihívása: az olvasásnépszerűsítés

A XXI. századot az információ uralja. Minden ember arra törekszik, hogy minél több információt, minél gyorsabban, és lehetőleg még mások előtt tudjon meg. Igaz ez a sajtó, és különösen az internet világára, ahol a közösségi oldalak, blogok és wikik segítségével pillanatok alatt megoszthatunk bármilyen információt több száz, sőt több ezer emberrel. Így a tudás könnyen és gyorsan terjeszthető.


Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy az interneten megszerezhető tudás nem helyettesíti a könyvek, az irodalom tudását. A hírek, fórumok olvasgatása, az ismerősök információ megosztása nem egyenlő egy klasszikus irodalmi mű, vagy akár egy kevésbé komoly, szórakoztató irodalmi regény elolvasásával. A napjainkban egyre terjedő, és egyre népszerűbb olvasásnépszerűsítő rendezvények az utóbbi tevékenységre, vagyis a könyvolvasásra hívják fel a figyelmet. Az ösztönző programok abban nem tesznek különbséget, hogy az ember papír formában, vagy elektronikusan olvas-e, a hangsúlyt az élményt adó olvasásra helyezik.

Ezeket az olvasásra ösztönző, olvasást népszerűsítő eseményeket gyűjti össze, és mutatja be a blogom. Megismerhetőek belőle a helyszínek és időpontok, a programok és a rendezvények mottói, amelyre felépítik az egész eseményt. Van olyan program, amely a gyerekeket célozza, és van felnőtteknek szóló. Van játékos-vetélkedős, és van oktató jellegű. Igyekeznek a szervezők a lehető legtöbb és legkülönfélébb társadalmi csoportokat elérni, hogy mindenki megtalálhassa azt a programot, rendezvényt, ami olvasásra sarkallja. És ezáltal ne csak egy kisebb csoport, hanem az egész ország megszeresse, és magáénak érezze a könyvek világát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése