keresés

2018. május 3., csütörtök

Webcomicok - projektzárás

A tartalomszolgáltatási projekt folyamán kilenc webcomicot mutattam be. Maga a folyamat még nem zárult le, hisz - értelemszerűen - ennél jóval több webcomic várat még népszerűsítésre - de ne feledjük, hogy egy ilyen széleskörű és borzasztóan dinamikus világot keretbe foglalni nem egyszerű feladat.


A projekt kezdetén célszerűnek véltem egyfajta skatulyázást létrehozni, ami alapján besorolhatóak a különféle képregények - és ez nem is vált hátrányára. Leszögezve, hogy csak a nyugati szerzők munkasságával foglalkozom, néhány szempont alapján könnyedén osztályozhatók az alkotások.

Az eddig felhozott képregények kiválasztása nyilvánvalóan személyes preferencián alapult, a nagy kedvenceim közül válogattam. Ennek ellenére úgy érzem, sikerült egy viszonylag széles kört lefogni: amerikai, európai és magyar képregény is górcső alá került, és bár konkrét storyline-jellegű webcomicot nem volt még érkezésem felvonultatni, ez nem jelenti azt, hogy nincs is rá esély.

Sikerült egy fedél alá hozni a kifejezetten gyerekbarát képregényt azzal, amivel nem szívesen buknánk le a főnök előtt a melóban, a kitörő népszerűséggel bírót a kevésbé ismerttel, a belső szerveket antropomorfizálót az embernél is emberibb állatokkal. Úgy vélem, hogy ez a folyamat folytatásért kiált, főleg ilyen erős kezdés után.

A blog 2016. októberi indulása óta több mint 3000 oldalmegjelenítéssel bír; kiemelkedően populáris bejegyzés a Sarah's Scribblesről szóló poszt, 1500 kattintással. A legtöbb megjelenítés értelemszerűen Magyarországról érkezett, de meglepően sok az orosz és az amerikai forrás is. Külön érdekes, hogy a legtöbben (50%) nem asztali felületről, hanem Android rendszerről nyitották meg a blogot és ehhez mérten csak 40% a Windows operációs rendszerről érkező kattintások aránya. Úgy vélem, ahhoz képest egyáltalán nem rosszak a statisztikák, hogy mindössze kétszer osztottam meg az indulás évében; még az utóbbi egy hónapban is átlagosan napi kétszer kattintottak a blogra.

Tervezem a továbbiakban a blog folytatását a projektmunkán kívül is, de jelenleg bokros teendőim másfelé szólítanak. Mindenesetre kifejezetten célom a hazai közösségbe is beleoltani a webcomic-kultúrát, úgy vélem, a sok kis zsánercsoportosulásba ez is belefér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése